ABD’de DeFi protokollerini etkileyecek yasa tasarısı sunuldu

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ABD’de yeni bir iki partili yasa tasarısı, DeFi proje “kontrolcülerinin” KYC kurallarına uyması gerektiğini belirtiyor. Protokolün tanımlanabilir bir kontrolcüsü yoksa, protokolün geliştirilmesine 25 milyon doların üzerinde yatırım yapan herhangi bir kişi sorumlu tutulacak.

ABD’de, kara para aklama ve yaptırımlara uyumla ilgili iki partili bir yasa tasarısı bir grup Senatör tarafından sunuldu. Kabul edilmesi halinde, bu yasa DeFi protokollerini önemli ölçüde etkileyecek.

Diğer finansal aracılarla aynı kurallar

“Crypto Asset National Security Enhancement Act of 2023” (2023 Kripto Varlık Ulusal Güvenlik Geliştirme Yasası) olarak bilinen tasarı, Demokrat Senatör Jack Reeds tarafından destekleniyor. Senatörler Mark Warner, Mike Rounds, ve Mitt Romney de eş sponsorlar olarak yer alıyor. Önerilen Kripto Varlık Ulusal Güvenlik Geliştirme Yasası, DeFi protokollerini, ABD’de düzenlenen diğer finansal aracılarla aynı kurallara tabi tutmayı amaçlıyor.

Taslak mevzuat, DeFi protokolü üzerinde kontrol sahibi olan kişilerin kara para aklamayı önleme programlarının uygulanmasını sağlamasını ve müşterini tanı (KYC) düzenlemelerine uymasını zorunlu kılıyor. DeFi protokollerinin kontrolörleri, şüpheli faaliyet örneklerini bildirme ve yaptırımlara tabi kişilerin protokolü kullanmasının engellenmesini sağlama sorumluluğunu üstlenecek.

Protokolün tanımlanabilir bir denetleyicisi yoksa, tasarı, protokolü geliştirmek için 25 milyon dolardan fazla yatırım yapan herkesin sorumlu tutulacağını belirtiyor.

Bitcoin ATM’leri için de zorunluluklar geliyor

Tasarıya göre, Bitcoin ATM’leri gibi kripto para kiosk’ları da federal yasalar uyarınca KYC yasalarına uymak zorunda olacak. Ayrıca bu tür ATM’lerin/makinelerin işletmecilerinin, en azından tüketicinin adını ve ikamet adresini doğrulamaları ve belgelemeleri gerekecek. Bu süreç, tüketicinin uyruğunu veya ikametgahını kanıtlayan ve tüketicinin bir fotoğrafını içeren resmi bir belgenin incelenmesini gerektiriyor.

Bu tasarı, federal düzeyde kripto kurallarını ilerletmeye yönelik geçmişteki iki partili çabaların yetersiz kalmasının ardından geldi. Senatör Elizabeth Warren ve Roger Marshall, geçen oturumda Dijital Varlık Kara Para Aklamayı Önleme Yasasını tanıtmıştı. Senatörler tasarıyı aralık ayında, oturumun sona ermesinden sadece haftalar önce gündeme getirdiler. Ancak yasa hiçbir zaman düzenleme ya da oylama aşamasına gelmedi.

Warren ve Marshall’ın tasarısı, finansal kurumların kripto karıştırma hizmetlerine, gizlilik token’larına ve “diğer anonimlik artırıcı teknolojilere” erişimini sınırlamaya odaklanıyordu. ABD Hazine Bakanlığı, Warren ve Marshall’ın yasa tasarısını sunmasından aylar önce kripto mikser uygulaması Tornado Cash’e yaptırım uygulamıştı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl