Vitalik Buterin’den Worldcoin için uyarı: 4 tehlikeli durum belirledi

Uzun süre sonra bugün resmen başlatılan ve token'ı WLD'nin de borsalarda listelendiği Worldcoin konusunda Ethereum kurucularından Vitalik Buterin, 4 büyük tehlike olduğunu belirtti. Buterin, bu tehlikeleri azaltmak ya da bertaraf etmek için yapılması gerekenleri de yazdı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Günün en çok konuşulan maddesi Worldcoin hakkında Vitalik Buterin’den eleştirel bir yazı geldi. Buterin, Worldcoin’in kimlik doğrulama çözümünü eleştirdi ve mahremiyet, erişilebilirlik, merkezilik ve güvenlik konusunda endişeleri bulunduğunu belirtti.

Bilindiği üzere “Proof-of-Personhood (PoP)” yani Kişilik Kanıtı olarak tercüme edilebilecek olan bu sistem, merkeziyetsiz bir şekilde bir kullanıcının özgün kişiliğini doğrulamak için tasarlandı. Sistemin kullanım alanları içinde, çoklu hesaplar ile Sybil saldırısı yapılmasını engellemek, organizasyon bileti kazanmak, airdrop elde etmek ve DAO oylaması gibi unsurlar bulunuyor.

Worldcoin kullanıcıları bu sisteme dahil olmak için bir uygulama indiriyorlar ve gözlerinin “Orb” adında bir cihaz tarafından taranmasına izin veriyorlar. Orb, kullanıcının insan olduğunu ve göz bebeğinin de benzersiz olduğunu onaylıyor. Gözün bir hash’i yaratılıyor ve her kullanıcı için sonunda bir “Dünya kimliği” (World ID) oluşturuluyor. Bu sayede kişiler, kimliklerindeki detaylı bilgileri paylaşmadan, yani mahremiyetlerini ve güvenliklerini koruyarak kendi kişiliklerini kanıtlayabiliyorlar.

Buterin’in gördüğü tehlikeler:

1)Gizlilik riski…

Buterin’e göre ise göz bebeği konusunda ilerleyen bir proje olan Worldcoin’in öncelikle mahremiyet konusunda riskleri bulunuyor. Sistem göz bebeklerinin sadece hash’lenmiş olan versiyonlarını saklıyor ve hatta ZK-SNARK ile diğer kriptografik tekniklerle kullanıcı kimliğini korumaya çalışıyor olsa da, bilgilerin yanlış şekilde kullanılma ya da sızdırılma risk bulunuyor.

Konuyla ilgili yazan Buterin şu ifadeleri kullanıyor:

“Eğer biri sizin göz taramanızı yaparsa, gidip veri tabanından bunu kontrol edebilir. Buradan da sizin bir Dünya Kimliğiniz olup olmadığını görebilir. Dolayısıyla taramalar çok daha fazla bilgiyi açığa çıkarabilir”

2)Erişebilirlik

Kullanıcıların fiziksel olarak Orb adlı cihaza erişmek zorunda olduğunu dile getiren Buterin, bunun Worldcoin dağıtımında bir eşitsizlik yaratacağını ve kent merkezlerinin daha fazla yarar sağlayacağını iddia etti.

Bu arada Worldcoin daha önceki bir açıklamasında telefon numarası doğrulamasının da Orb biyometrik cihazına alternatif olabileceğini belirtmişti.

3)Merkezileşme: “Sahre kimlik yaratabilirler”

Buterin’e göre üçüncü en büyük tehlike ise merkezileşme… Buterin, Orb donanım cihazının bütünlüğünün doğrulanamadığını ve dolayısıyla muhtemel bazı “arka kapılar” oluşabileceğini ifade ediyor. Yazılım katmanının merkeziyetsiz olması halinde bile Worldcoin Vakfı’nın bir arka kapı yaratarak sahte kişilikler yaratabileceğini belirten Ethereum kurucusu, Worldcoin’in yönetişimi ve algoritmalarının daha fazla merkezileştirme getireceğini yazdı.

Bununla birlikte Buterin, oluşumun zamanla daha fazla merkeziyetsizleşme vadettiğini de belirtti.

4)Güvenlik: “Başkası için taramaya zorlayabilirler”

Ethereum kurucusunun altını çizdiği son tehlike ise güvenlikti. Telefonların hack’lenmesi, başkası için göz taraması yapılmasına zorlama, kimliklerin kiralanması, sahte insanların 3 boyutlu kimlik çıktıları, önemli risklerden bazılarını oluşturuyor.

“Hiç olmaması da kötü…”

Belirttiği risklere rağmen Kişilik Kanıtı’nın olmadığı bir dünyanın da risklerle dolu olacağını ifade eden Buterin, ideal bir Kişilik Kanıtı sistemi olmadığını da söyledi:

“Kişilik Kanıtı konsepti aslında çok değerli. Onun hiç olmadığı bir dünyada da çeşitli riskler olacaktır. Tüm Kişilik Kanıtı sistemlerinde daha fazla gelişme ve ilerleme olacağını umuyorum. Bu anlamdaki tüm yaklaşımlar bir gün birleşip uyumlu bir bütün oluşturabilirler”

Önerdiği çözüm ne?

Buterin, risklerin azaltılması konusunda çözüm olarak ise var olan 3 ana yaklaşımın birleştirilmesini önerdi. Sosyal-grafik, genel donanım biyometrik ve özel donanım biyometrik tekniklerinin bir araya getirilmesini öneren ünlü isim, böylece merkeziyetsiz, ölçeklenebilir ve sahte kimliklerin yaratılamadığı, mahremiyet sağlayan bir sistem oluşturulabileceğini belirtti.

Buterin’in eleştirilerine ise Sam Altman ya da Worldcoin’den bir cevap gelmiş değil.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl