Bitcoin neden yükseliyor? 44 bin dolar işte böyle geldi

bitcoin-grafik
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin, her geçen gün yükselişlerle yoluna devam ediyor. Bir numaralı kripto para, dün itibari ile 44 bin doların da üzerine çıktı. Bitcoin neden yükseliyor?

Bitcoin‘deki yükselişin birinci nedeni, spot ETF başvurularının ocak ayında ABD’nin SPK’sı konumundaki SEC tarafından onaylanacağı düşüncesi. Borsa yatırım fonu anlamına gelen ETF’lerin piyasaya sürüldüklerinde Bitcoin’e yatırımcı akışını hızlandıracakları tahmin ediliyor. Geçmişte ilk spot altın ETF’i kullanıma girdiğinde altın fiyatı 8 yıl süren bir yükseliş yaşamıştı. Bitcoin ETF‘lerinde de benzer bir etkinin ortaya çıkabileceği değerlendiriliyor. Bu beklenti, yatırımcıları alıma yönlendiriyor ve dolayısıyla fiyatta artış meydana geliyor.

Spot Bitcoin ETF’inin onaylanacağı kesin değil. SEC’nin 8 ila 10 Ocak’ta ETF başvurularına dair kesin kararını vermesi bekleniyor. Bu kararın büyük olasılıkla onay yönünde olacağı konuşuluyor.

Bitcoin’deki yükselişe atfedilebilecek ikinci faktör ise Fed’in faiz artırımlarını artık sona erdirdiğine dair artan inanç. Faiz artırımlarının sona ermesi ve 2024’ün ilk çeyreğinde indirime gidileceği öngörüleri, riskli varlıklara yönelimleri yoğunlaştırıyor. Riskli varlık sınıfında değerlendirilen Bitcoin de bu durumdan payına düşeni alıyor.

Son bir yılda yüzde 160 yükselen Bitcoin’in bir aylık performansı yüzde 27 ve bir haftalık performansı ise yüzde 16 oldu. Kripto paranın piyasa değeri 860 milyar doları geride bıraktı.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl