Fidelity yöneticisi: SEC’nin ETF kararı düşüş de getirebilir!

Bitcoin spot ETF başvurusu yapan şirketlerden biri olan Fidelity'nin küresel makro yöneticisi olan Jurrien Timmer, SEC'nin ETF'ler konusunda vereceği kararın iki yönlü fiyat hareketi yaratabileceğini ve hem altın hem de Bitcoin için fiyat yükselişinin kısa vadede gelmeme olasılığının da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin ve kripto paralar konusunda düzenli olarak X üzerinden yorumlarını paylaşan Fidelity küresel makro yöneticisi olan Jurrien Timmer, SEC’nin spot ETF konusunda vereceği karara iki yönlü bakılması gerektiğini belirtti.

“Yükselişler spekülatif değil”

SEC’nin spot Bitcoin ETF‘leri konusunda yapacağı hamlelerin ya da vereceği nihai kararın, sadece yükseliş değil, düşüş de getirebileceğini dile getiren Timmer, son yükselişlerin ise “Haberi sat’ trader’ları tarafından sağlanmadığını iddia etti:

“SEC’nin Bitcoin kararı ‘yeni büyük olay’ mı yoksa ‘Haberi sat’ anı mı olacak? Bunun cevabını bulmak çok zor. Bir tarafta 3 aydan kısa süre Bitcoin tutan yatırımcı grubu var ve son fiyat hareketinin de bu grup tarafından yapılmadığı görülüyor. Yani ‘Haberi sat’çılar tarafından sağlanan bir spekülasyon hareketi değil bu… Diğer tarafta ise en az 5, hatta 10 yıl BTC tutanlar var. Bunlar gerçekten Bitcoin’e inananlar. Ve bana göre bu kişiler ‘Haberi sat’ anını beklemiyorlar”

“Vadelileri satıp, spottan girebilirler”

Büyük oyuncuların son dönemde vadeli Bitcoin kontratlarına ilgi duyduğunu, bu yatırımcı grubunun SEC’den bir hamle beklediğini ve sonunda vadeli kontratlarını satıp spot tarafa geçebileceklerini belirten Timmer şu yorumu yaptı:

“Bir de Bitcoin vadeli sözleşmeleri var. Son dönemde işin bu tarafında önemli hareketlenmeler yaşanıyor. Varlık yöneticileri kategorisindeki Bitcoin vadeli sözleşmelerinde yatırım fonları ve emeklilik fonları gibi birçok uzun vadeli yatırımcılar bulunuyor. Burada kaldıraçlı oyuncular ya da hedge fonları bulunmuyor. Bu yatırımcı grubu son haftalarda Bitcoin’e ciddi şekilde ilgi duyuyor. Benim görüşüme göre bu oyuncuların bazıları, pozisyonlarını SEC’den gelecek hamleye göre hazırlamış durumdalar. Bu yatırımcılar, büyük duyuru geldiği zaman vadeli sözleşmelerini satıp spota geçebilirler. Bu durum, bir ‘Haberi sat’ olacağı anlamına gelmez ama iki taraflı fiyat oynaklığı olma ihtimalini de bize gösteriyor”

“2020-21’in tersi bir zamanda karar gelecek”

SEC’den gelecek olan kararın 2020-21 döneminde likiditenin kolay elde edildiği zamanın tersi bir dünyada geleceğini dile getiren Timmer şunları söyledi:

“SEC’den yeni kararlar çıkacaksa, bu kararlar 2020-21 dönemindeki kolay likidite bulunan dönemin tam da tersi bir zamanda gelmiş olacak. 2020-21 gibi dönemlerde, yani ortalama para arzının arttığı dönemlerde altın her zaman değer kazanır. Tersinde de düşer. 2020-21’de M2 para arzı 18.4 trilyon dolardan 23.6 trilyona çıkmıştı. O dönem, bu işin devam etmesi bekleniyordu ama Fed frene erken bastı. 2022’de balon para sistemini söndürmeye başladılar. M2 para arzı şu anda 20.7 trilyon dolarda…”

“Bitcoin ve altın için piyasanın acelesi yok”

Tüm bunların 1970’lerden çok 1940’lara benzediğini dile getiren Fidelity yöneticisi tarihin tekerrür edebileceğini söyledi ve fiyat artışları için piyasanın acelesi olmadığını belirtti:

“Dolayısıyla tüm bunlar, altın ve Bitcoin’in fiyat hareketi için acelemiz olmadığını gösteriyor. Geçtiğimiz senelerde bu durumun tersi söz konusuydu…”

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl