EREGL, EGSER, OTKAR… Temettü endeksinde önemli değişiklikler

temettü endeksi

Borsa İstanbul, 2024’ün ilk dönemini kapsayan süreç için endeks değişikliklerini duyurdu. Aralık ayında Bist 100’de yer alan hisselerin değişimleri açıklanmış ancak temettü endeksi listesinde yapılacak değişiklikler daha sonraya bırakılmıştı.

Temettü endeksinde yapılan değişiklikler bazı hisselerin yatırımcıları için hayal kırıklığına neden oldu. Bir dönem sosyal medyada adeta viral haline gelen “poğaça parasıyla temettü hissesi alma” anlayışı endeks değişikliğinden sonra yeniden hatırlatıldı.

Temettü deyince akla o gelirdi, artık listede yok: Ereğli

Uzun yıllar boyunca yatırımcısına temettü dağıtan Ereğli Demir Çelik, Borsa İstanbul’un temettü endeksinde artık yer almıyor. Bir dönem temettü deyince ilk olarak akla gelen şirket geçtiğimiz yıl yatırımcılarına kar payı dağıtmadı. Aynı şekilde 2024 yılında da şirketin yatırımcılara kar payı dağıtması beklenmiyor.

Ereğli Demir Çelik şirketi iki sene önce maden bulmuş ve bu madenin işlenmesi amacıyla bir yatırım sürecine girmişti. Şirket bu süreçte “şirketin yatırım döneminde olması nedeniyle sağlıklı nakit akışının devam ettirilmesi amacıyla” nakit temettü dağıtılmayacağını yatırımcılarına duyurmuştu.

Bir dönem “arabamı sattım temettü hissesi aldım” şeklindeki sosyal medya paylaşımlarının gizli öznesi olan Ereğli pek çok yatırımcıda hayal kırıklığı yarattı. Temettü vermemesinin yanı sıra 2022 yılının ortasından beri hemen hemen aynı seviyede kalan Ereğli hissesi uzun bir durgunluk süreci geçirdi ve bu bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Ege Seramik yüksek temettüsü ile dikkat çekmişti

Geçtiğimiz yılın sonunda bedelli sermaye artırımı gerçekleştiren Ege Seramik temettü endeksinden çıkarıldı. Daha önce dağıttığı yüksek oranlı temettü ile dikkat çeken şirket son dönemlerde aldığı kararlarla yatırımcılarını şaşırttı. Yakın zaman önce bedelsiz sermaye artırımı yapan şirket 2023’ün son döneminde bedelli sermaye artırımı yapmak isteyince tepkilerle karşılaşmıştı. Ancak SPK tarafından onaylanan sermaye artırımı Aralık ayında gerçekleşmişti.

Borsa İstanbul tarafından duyurulan endeks değişikliğine göre EGSER hissesi temettü endeksinden çıkarıldı.

Koç Grubu Şirketi Otokar artık temettü dağıtmıyor

Koç Şirketler Topluluğu’nun önemli üyelerinden biri olan Otokar temettüsü ile dikkat çeken şirketlerden biriydi. Ancak 2015 yılından beri aralıksız olarak temettü dağıtan şirket 2023 yılında bu geleneğine ara verdi.

Geçmişte Koç Şirketler Topluluğu’nun diğer üyesi Tüpraş’ın da temettü dağıtmadığı yıllar olmuştu. Ancak şirket toparlanarak yeniden borsanın en yüksek temettü verimliliğine sahip şirketlerinden biri haline gelmişti.

Otokar’ın bir daha ne zaman temettü dağıtacağı bilinmiyor ancak 2024 yılı temettü almak için Otokar tutanlar açısından pek de parlak geçecek gibi durmuyor.

Temettü endeksi listesindeki diğer değişiklikler

Ereğli, Otokar, Ege Seramik ve Türk Telekom gibi önemli şirketler Borsa İstanbul’un temettü endeksinden çıkarılmış olsa da bazı önemli şirketler de listeye girdi. Özellikle listede birden fazla bankanın yer alması dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl pek çok özel banka dağıttığı kar payı ile yatırımcılarını sevindirmişti.

Akbank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası gibi şirketlerin payları Bist temettü endeksine dahil edildi.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl