Kitlesel adaptasyon ve çok zincirli gelecek için tasarlanan Gravity ile tanışın

Basın Bülteni
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Birinci katman omnichain akıllı sözleşme platformu olan, aynı zamanda karmaşık çapraz zincir etkileşimlerini olabildiğince düşük maliyetle yönetmek üzere tasarlanan Gravity, hem daha verimli ve ölçeklenebilir, hem de güvenli bir mekanizma sunma hedefiyle yola çıktı. Bu entegre ve akıcı çözüm sayesinde Gravity, Web3 içerisinde kullanıcılar ve geliştiriciler arasındaki etkileşimleri geliştirme potansiyeline sahip olmasının yanı sıra, kitlesel adaptasyon için gereken kompleksite (complexity) ve ölçeklenebilirlik (scalability) çözümlerini de sağlıyor.

Gravity

Gravity, kitlesel adaptasyon ve tam zincir soyutlaması için oluşturulmuş bir ‘omnichain settlement’ katmanı ve temelinde Sıfır Bilgi Kanıtları (Zero-Knowledge Proofs) gibi ileri teknolojiler, stake destekli mimari ve en yeni konsensüs mekanizmalarını barındırıyor. Bu yapılar; yüksek performans, ileri seviye güvenlik ve işlem maliyeti verimliliği sağlar. Full-chain abstraction (tam zincir soyutlaması) ile Gravity, teknik karmaşıklıkları son kullanıcılara yansıtmıyor ve kullanıcı dostu bir deneyim ile zincir üstü etkileşimlerin zorlayıcı detaylarına maruz bırakmadan sorunsuz bir kullanım sunuyor.

Gravity, ayrıca yüksek verim gerektiren uygulamaların (high-throughput applications) taleplerini karşılamak için, yine yüksek performanslı ve hızlı olan zincirinin olanaklarından maksimum şekilde yararlanmak üzere tasarlanmış bir zincirler arası çözümleme protokolüne de (cross-chain settlement protocol) sahip. Bu protokol, uygulamaların herhangi bir zincirdeki kullanıcıların yapmak istedikleri için Gravity’yi çözümleme katmanı olarak kullanmalarına olanak tanıyor. Smart Savings gibi öncü uygulamalar vasıtasıyla bu özellik, geliştirme paradigmasını, denetlenemeyen zincir dışı işlemlerden kritik önemdeki Gravity’ye aktararak açık, ve “code-is-law” (kod kanundur) mantalitesine sahip bir veritabanına değiştiriyor.

Gravity, Galxe ekosistemi ve Galxe’nin mevcut ürün yelpasi Quest, Compass, Passport, Score, Alva ve Identity Protocol’e entegre edilecek. Bu entegrasyonla birlikte, Gravity’nin, Ethereum’daki sayının iki katı olan, ayda 60 milyondan fazla işlem gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu durum kullanıcı aktivitesi bakımından onu en aktif zincirlerden biri olarak konumlandıracak. Bu entegrasyonun projelerin geniş bir kullanıcı tabanına erişmesini sağlamasının yanında, aynı zamanda var olan kullanıcıların elde tutulmasını da ciddi şekilde kolaylaştırması bekleniyor.

Gravity’nin temel özellikleri

  • Çapraz Zincir (Cross-Chain) İşlemleri: Gravity, geliştiricilere birden fazla blok zinciri üzerinden işlemleri tanımlamaları ve yerleştirmeleri için olanak tanır, böylece etkileşimleri daha verimli ve güvenli hale getirir.
  • Etkin Doğrulama: Maliyet açısından verimli ZKP (cost-effective ZKP) doğrulamasını destekleyerek Gravity, işlemlerin hem ekonomik hem de güvenli olmasını sağlar.
  • Gelişmiş Kullanıcı Deneyimi: Önceden derlenmiş sözleşmeler aracılığıyla secp256r1 eğrisi gibi kriptografik ilkelere yer veren Gravity, Hesap Soyutlama (Account Abstraction) cüzdanları için maliyet açısından verimli “passkey otantikasyon” gibi kullanım durumlarını mümkün kılar ve kullanıcı deneyimini iyileştirir.
  • Yüksek Performanslı Yürütme: Gravity, en hızlı yürütme katmanı olan Reth ve en yeni konsensüs algoritması Jolteon’u entegre etti. Bu teknolojilerle birlikte, yüksek geçirgenlik (high throughput) ve neredeyse anında (near-instant) sonuçlanma sağlamak üzere ayarlandı.
  • EVM Uyumluluğu: Gravity, tam EVM uyumluluğu sağlayacak. Bu da geliştiricilerin akıllı sözleşmeleri sorunsuz bir şekilde dağıtabilmelerine ve onlarla etkileşimde bulunabilmelerine olanak tanıyacak.

Kullanım alanları

Gravity, projelerin Web3 kullanıcıları için geniş bir çözüm yelpazesi oluşturmasına olanak tanırken, Galxe ekosistemi içindeki 20 milyon kullanıcıya erişim imkanı sunuyor.

  • Bakiye Soyutlaması ile Getiri (Balance Abstraction with Yield): Çoklu zincirlerde protokollerin ortaya çıkmasıyla birlikte, Web3 kullanıcıları da varlıklarını sorunsuz bir şekilde yönetme konusunda bazı zorluklarla karşılaşıyor. Gravity, tüm zincirlerdeki bakiyeleri birleştirerek ve zincirler arası işlem yerleştirmeleri ve doğrulamalarını zincir üzerinde sağlayarak sorunları çözüyor. Böylece akıcı ve sınırsız bir deneyim sağlanıyor.
  • Intent-Based (Niyet Tabanlı) İşlemler: Gravity, zincirler arası altyapı düzeyindeki işlemler arasında gezinme sürecini de basitleştiriyor. Bu sistem, niyet tabanlı işlemlere izin vererek, kullanıcıları temel teknik mekaniklerin karmaşıklıklarından kurtarıyor. Örneğin, Gravity ile geliştiriciler, kullanıcıların temel likiditeyi nereden veya nasıl sağlayacakları konusunda endişelenmeye gerek kalmadan herhangi bir zincirde minimal kayma ile ETH satın alabilecekleri platformlar oluşturabilecekler.
  • Gas Abstraction (Gas Soyutlaması): Akıllı sözleşme cüzdan desteğinin eklenmesiyle Gravity, işlem toplama ve gaz sponsorluklarını etkinleştirerek kullanıcı deneyimini artırıyor. Bu durum, kullanıcıların çoklu zincir işlemlerini tamamlamak için zincirler arası token köprülemesine ihtiyaç duymadan sorunsuz bir omnizincir deneyimi yaratıyor.
  • Omnichain Sadakat Puanları: Mevcut sadakat puanları sistemi, Galxe Quest’ten Gravity’ye taşınacak ve tüm sadakat puanlarını zincire alacak. İzin kontrolü, anlık görüntü alma ve puan ticareti gibi kendi içindeki özellikleriyle Gravity, sadakat puanları pazar yerlerinin temel katmanı olarak işlev görecek ve tamamen zincir üzerinde görevleri destekleyecek.

Lansman iki aşamada gerçekleşecek

Gravity’nin lansmanı iki aşamada gerçekleşecek. Arbitrum Nitro stack ile güçlendirilen Gravity Alpha Mainnet, Haziran 2024’te faaliyete geçecek ve ardından Gravity Mainnet 2025’in ikinci çeyreğinde aktif hale gelecek. Alpha Mainnet, çapraz zincir yerleştirmelerini şeffaf bir ortamda test ederek Galxe’nin yüksek standartlara olan bağlılığını gösterecek. Tam Mainnet, Reth’i EVM yürütme motoru olarak kullanan ve restake yapma destekli bir PoS-1. katman zinciri özelliği taşıyacak.

Daha fazla bilgi için gravity.xyz web sitesini ziyaret edin ve en son güncellemeler için Gravity’yi X üzerinden takip edin: @GravityChain

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl