ABD devletiyle ilgili birçok gizli bilgi ve belgenin açığa çıkmasını sağlayan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, yıllar sonra serbest kaldı ve ülkesi Avustralya’ya gitti. Assange’ın dün sabah serbest bırakıldığı öğrenilirken açıklama ise bu gece saatlerinde Wikileaks’in resmi X hesabından yapıldı.
Yapılan açıklamada, ABD Adalet Bakanlığı’yla yapılan anlaşmanın henüz sonlandırılmadığı ve ilerleyen dönemde detayların paylaşılacağı ifade edildi.
Bitcoin ve Wikileaks…
Wikileaks’in ABD ordusunun Irak ve Afganistan’daki operasyonlarıyla ilgili video ve belgeler yayınlaması 2010 yılında tüm dünyada büyük ses getirmişti. ABD devleti ise bu olanlara kayıtsız kalmamış ve Wikileaks ile Assange’ı “casusluk yasası”nı ihlal etmekle suçlamıştı. Wikileaks, kurum için hayati önem taşıyan birçok ödeme çözümünden de mahkum kalmış ve Mastercard, Visa ile PayPal; Wikileaks’e bağış yapılabilmesini engellemişlerdi.
Bu dönemden sonra ise Bitcoin öne çıktı. Assange, Wikileaks’in Bitcoin kabulünü açıkladı. Özellikle merkeziyetsizlik ve dijital olma avantajları Wikileaks’in tam da istediği bir durumdu.
Wikileaks’in Bitcoin kabul etmeye başlaması, en büyük kripto paranın dünya çapındaki popülaritesini ciddi şekilde artırdı. Ancak Bitcoin’in yaratıcısı olan Satoshi Nakamoto ise bu duruma karşı çıktığını belirtti. Satoshi, forumlarda yaptığı yorumlarda Bitcoin’in şu an bebek adımları attığını ve böyle bir durum için çok erken olduğunu söyleyerek bağışlara karşı çıktı.
Assange daha sonra 2012’de ise o dönem bulunduğu İngiltere’de tutuklanmanın önüne geçmek için, Ekvador Büyükelçiliği’ne sığındı ve 7 yıl burada kaldı. Ekvador’un, sığınma talebini yıllar sonra devam ettirmemesiyle İngiliz polisi tarafından elçilikte tutuklanan Assange, yaklaşık 5 yıldır da bir İngiliz hapishanesinde, küçük bir hücrede kalıyordu.