Cardano’da yılların beklentisi gerçek mi oluyor: Başlatıldı

Kripto para dünyasının eski ve ağır toplarından olan 1. katman blok zinciri ağı Cardano'yu merkeziyetsizliğe götürecek Chang güncellemesi resmen başlatıldı. Bu sürecin sonunda yönetişimin ADA token tutan topluluğa geçmesi hedefleniyor.

Cardano ağında yıllardır üzerinde çalışılan ve sistemin “Voltaire dönemi”ne geçiş sürecinde kritik bir rol oynayan Chang güncellemesi başlatıldı. Bu güncelleme ağın kendi kendine yetmesini sağlamayı hedefleyen Voltaire dönemine geçişte de son evre olacak.

Önümüzdeki 9 günlük süreçte Cardano, sistemin tamamen topluluk tarafından yönetildiği bir modele geçmiş olacak. Bu model, geçici bir yönetim grubu tarafından denetlenecek. 90 günün sonunda ise Chang sert çatallanmasının ikinci aşaması başlayacak. Bu aşama da gücü; yasa oluşturucu komite, delege temsilcileri ve staking havuzları operatörlerine verecek.

Cardano’dan yapılan açıklamada, bu ön deneme sürecinin hedefinin, sistemin devamlılığını ve güvenliğini garanti almak ve 2025 yılında son bir kurallar bütünü yaratacak geliştirmeleri hazırlamak olduğu belirtildi.

Cardano zincirinin yaratıcısı olan Charles Hoskinson da konuyla ilgili yorumunda şu ifadeleri kullandı:

“Ekosistemi ilk başlattığımız dönemlere baktığımda, sadece var olan bir fikirden nerelere geldiğimizi görüyorum. Seneler geçti ve biz çok büyüdük. Hayal kırıklıkları, ileri ve geri gidişler de oldu ama işte bugün bu noktaya geldik. Artık ADA token sahibi kişiler hem bu protokol hem de onun gelecekte dünya için yapabilecekleri konusunda söz sahibi olacaklar.”

Bilindiği gibi Cardano blok zincirinde; Byron, Shelley, Goguen, Basho ve Voltaire adlı 5 ana geliştirme dönemi bulunuyor. Voltaire dönemi ağın yönetişim mekanizmalarını merkeziyetsizleştirmeyi hedefliyor. Ağa ünlü Fransız düşünür Voltaire’in isminin verilmesi ise, bu kişinin aydınlanma döneminin önemli karakterlerinden biri olması…

Bir dönemin en çok tercih edilen ve konuşulan kripto paralarından olan Cardano (ADA), bu sene ilk 10’daki yerini de kaybetmişti. ADA, haberin yazıldığı dakikalarda 0,32 dolardan işlem görüyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl