Warren Buffett neden satıyor? Son işlemleri hâlâ konuşuluyor

Warren Buffett, son zamanlarda iki büyük satış işlemiyle konuşuldu: Biri Apple, diğeri ise Bank of America... Milyarder borsacı piyasalarda bir çöküş mü bekliyor yoksa bu işlemler, makro perspektiften uzak farklı nedenlere mi dayalı? Olası nedenler, ikincisine işaret ediyor.

Milyarder borsacı Warren Buffett’ın ikinci çeyrekte yaptığı satışlar, akıllarda soru işareti yarattı. Özellikle Apple ve ardından Bank of America hisselerini satması, Buffett’ın piyasalarda bir çöküş mü beklediği ya da değerlemelerin çok yükseldiğini mi düşündüğü konusunda spekülasyonlara neden oldu.

144 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin isimlerinden olan Buffett, Apple hisselerinin neredeyse yarısını satarak 76 milyar dolar nakde dönmüştü. Haftalar sonra ise bu satışalara yaklaşık 1 milyar dolarlık Bank of America hisseleri eklenmişti.

CNBC’ye göre Buffett’ın uzun vadeli yatırım stratejisine ve genel felsefesine bakıldığında, son satış işlemleri bu tür beklentilere dayalı bir hamle olmayabilir.

Michael Santoli tarafından kaleme alınan yazıda, ünlü milyarderin satışlarının olası nedenleri şöyle anlatılıyor:

1- Portföy dağılımını düzenlemek: Satışların en temel nedenlerden biri, bu hisselerin Berkshire Hathaway portföyünde çok büyük bir yer kaplamaya başlaması olabilir. Özellikle Apple, portföyün neredeyse yarısını oluşturuyordu. Buffett, riskleri azaltmak ve aşırı büyük pozisyonlardan kaçınmak adına bu hisseleri satıyor olabilir.

2- Değerleme ile ilgili endişeler: Apple’ın yüksek değerlemesi ve daha yavaş büyüme oranı, Buffett’ı temkinli olmaya itmiş olabilir. Geçmişte Coca-Cola hisseleri konusundaki tecrübesinden dolayı Buffett, yüksek değerlemeye sahip bir pozisyonu zamanında azaltmamanın pişmanlığını yaşamamak için Apple hisselerini azaltıyor olabilir. Buffett’ın 1990’ların sonlarında Coca-Cola hisseleri 60 kat kazanca ulaştığında satış yapmadığı için zaman zaman pişmanlık yaşadığı biliniyor.

3- Yasal eşikler: Buffett’ın Bank of America hisselerini yüzde 10’un altına düşürme nedeni, düzenleyici yükümlülüklerden kaçınma isteği olabilir. Yüzde 10’un üzerindeki hisseler için daha sıkı raporlama zorunlulukları bulunuyor ve bu eşiğin altına inmek, işlemleri kolaylaştırıyor.

4- Geleceğe hazırlık: Bugün 94 yaşında olan Buffett’ın şirketin geleceği için bazı planları var. Buffett, mayıs ayında Greg Abel’i halefi olarak ilan etmişti. Son satışlar; Abel, işleri devralmadan önce aşırı büyük pozisyonları azaltma stratejisinin bir parçası olabilir. Abel, hem işletme tarafını hem de yatırım portföyünü yönetecek. Bu da Berkshire’ın gelecekte halka açık hisse senetlerine yaklaşımında bir değişikliğe işaret edebilir.

Son olarak, uzun bir süredir Berkshire hissedarı olan Ed Borgato, Apple ve Bank of America hisselerinin elden çıkarılmasının herhangi bir makroekonomik görüşü yansıtmadığını söylüyor. Bu satışların ekonominin gidişatı ya da piyasaya ilişkin genel bir stratejiyle ilişkili olmadığını vurgulayan Borgato’ya göre, bu tür bir hamle, Buffett’ın uzun vadeli yatırım felsefesine aykırı olur.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl