Vitalik Buterin’den 2. katman uyarısı: Ekosistem istikrarsızlaşabilir

Blog yazılarıyla her hafta Ethereum ağı üzerine fikirlerini paylaşan Vitalik Buterin, bu kez de ölçeklenebilirlik konusuna değindi. Ethereum ana ağında özellikle merkeziyetsizlik ve sağlamlığın korunması gerektiğini belirten Buterin, 2. katman ağlarla aradaki ölçeklenme farkının artmasının, Ether'i fiyat olarak değersizleştirebileceği uyarısını yaptı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Vitalik Buterin, Ethereum’da uzun vadeli hedefin 1. ve 2. katman ağlarında saniyede 100 bin işlem olduğunu belirtti. Buterin, bugün paylaştığı blog yazısında Ethereum yol haritasının “rollup” merkezli olarak “sharding” ve 2. katman protokolleriyle bağlantılı olmaya devam edeceğini ifade etti.

“Merkeziyetsizlik ve güç korunmalı…”

Bu konuda hala bazı zorluklar yaşadıklarını yazan Buterin, “Hedefimiz ‘rollup’ merkezli yol haritasını tamamlamak ve yaşanan sorunları çözmek. Ancak bu sorunlar çözülürken de Ethereum 1. katmanını merkeziyetsiz ve sağlam yapan unsurları da korumamız lazım” dedi. Buterin ayrıca yol haritasının, bir sonraki kademesini de “Yükseliş (The Surge)” olarak adlandırdı.

Ethereum kurucusu, saniyede 100 bin işlem hedefinin yanı sıra, 2. katman’lar ile birlikteçalışabilirliğin de, olabilecek en iyi seviyeye çıkarılması gerektiğini söyledi.

“Veri doğrulama kolay olmalı”

Dencun güncellemesi ve onunla birlikte gelen blob’lara rağmen Ethereum ağının hala hız açısından istenileni veremediğini de yazan Buterin şu ifadeleri kullandı:

“İşlem hızını istenilen seviyeye getirmek için veri sağlanmasını geliştirmek gerekiyor. Bu sayede her nod’un veriyi doğrulamasına ve tüm veriyi saklamak zorunda kalmasına gerek kalmadan ağ, veryi doğrulayabilecektir”

“Ödemeler ve sosyal uygulamalara yetmeyebilir”

Ethereum kurucusu, veri sağlanmasında bant genişliğine “slot” başına 16 MB hedefini verdi. Orta vadeli olan bu hedef, saniye başına 58 bin işlem yapılabilmesine olanak tanıyor. Ethereum üzerindeki ‘rollup’lar için şu an bu seviye 375kB civarında bulunuyor. Buterin bu orta vadeli hedefin gelmesi durumunda dahi, yüksek bantgenişliği isteyen, ödemeler ve merkeziyetsiz sosyal uygulamalar gibi sektörlere ise bu seviyenin yetmesinin (16 MB) zor olduğunu belirtti.

“Tüm sistem istikrarsızlaşabilir”

Ana ağın ölçeklenmesini kolaylaştırmak için Buterin’in önerdiği çözümlerden biri de, daha etkin bir gaz ücret sistemi oluşturulmasıydı. Buterin, 1. katman ile 2. katman’lar arasındaki önemli derecedeki ölçeklenebilirlik farklılığının tüm sistemi istikrarsızlaştırabileceğini ve Ether’in de bir varlık olarak değerini azaltabileceğini yazdı:

“Ölçeklenmenin en kolay yolu, basitçe gaz ücret limitini artırmaktır. Ancak bu, ana ağın merkezileşme sorununu ortaya çıkarabilir ve Ethereum 1 katmanını güçlü yapan diğer etkenleri de zayıflatabilir. Ana ağda hala etkin bir gaz ücret yapısı yok ancak bazı bölümleri, merkeziyetsizliğe zarar vermeyecek şekilde ucuzlatabiliriz. Bunun içinde değişik hesaplamalar için değişik işlem ücretleri alınması ya da EOF olarak bilinen daha etkin bir ‘byte’ kod şekli kullanılması da olabilir”

Buterin, pazartesi günü yazdığı blog yazısında da blok tamamlanmasının 15 dakika sürmesine ve doğrulayıcı olmak için 32 ETH gerekmesine değinmiş ve bunları da bir sorun olarak gördüğünü belirtmişti.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl