Senato’da son düzlüğe giren Clarity Yasası ilerlemekte zorlanıyor. ABD’den gelen haberler; kripto para dünyasını geniş çapta düzenlemesi beklenen yasa için artık kritik bir döneme girildiğini gösteriyor.
Kripto lobisi temmuz ortasını hedefliyor
Coinbase’in başını çektiği kripto lobisi yasanın 13 Temmuz haftasında Senato genel kuruluna gelmesini istiyor ve hedefliyor. Senato’nun yaz tatiline girmesine ise yaklaşık 5 hafta kaldı. Uzmanlar, tatil dönemi öncesinde yasanın oylamaya sunulmamasının çok büyük bir kayıp olacağını dile getiriyorlar. Özellikle sonbahar aylarında başlayacak Kongre seçimi hazırlıkları bunun en büyük sebebi… Bilindiği gibi Kongre seçimleri 3 Kasım günü yapılacak.
En büyük sorun, Trump’ın kripto bağlantıları…
Tasarıda üst düzey devlet görevlilerinin kripto sektöründe ticari işlerinin olmasını sınırlayan etik kurallar da bulunuyor. Ancak Beyaz Saray, kuralların direkt olarak Trump’ı hedef aldığını iddia ediyor ve pazarlıklar sert şekilde devam ediyor. Demokrat taraf özellikle Trump ve eşinin meme coin’lerinin büyük sorun teşkil ettiğini ifade ediyor.
DeFi ve geliştirici konusu…
DeFi geliştiricilerini koruyan maddeler de tartışılmaya devam ediliyor. Cumhuriyetçiler, “Bir yazılım geliştiricisi yalnızca kod yazdığı için sorumlu tutulmamalı” diyor. Ancak kolluk kuvvetlerini temsil edenler de buna itiraz ediyor. Çünkü protokolleri yazanların fazla koruma almasının, suçlularla mücadeleyi de zorlaştırabileceğini düşünüyorlar.
“Sabit coin’lere faiz…” hala çözülemedi
En önemli konulardan biri de aslında yasanın gecikmesinin en büyük sebebi olan konu! O da sabit coin’lere faiz verilip verilmeyeceği… Bankalar, kurumlardan mevduat kaçışı olacağını iddia ediyor. Kripto dünyası ise bunu reddediyor. Bankacılık Komitesi’nde kısmi de olsa taraflar anlaşma sağlamıştı ama genel Senato oylaması için belirsizlik sürüyor.