Gerçek dünya varlıklarının (RWA) blok zinciri üzerinde token’laştırılması konusundaki en önemli şirketlerden biri olarak görülen Securitize, hisselerinde dün büyük bir düşüş yaşadı. Haziran ayı sonunda New York Borsası’nda (NYSE) işlemlere açılan hisseler sadece dünkü işlem gününde %25 düştü. İlk günden bu yana görülen düşüş oranı da %40’a çıktı.
BlackRock’ın token’laştırılmış para piyasası fonu BUIDL’ın altyapısını sağlayan Securitize’daki bu düşüş aslında tokenizasyona olan ilgiyle ciddi oranda çelişen bir durum…
“Tamamen SPAC etkisi…”
Dijital varlıklar ve kripto odaklı bir yatırım şirketi olan Arca’da baş yatırım yöneticisi olan Jeff Dorman ise düşüşün olağan olduğunu ve aslında şirketin işleyişiyle bir alakası olmadığını belirtti:
“Şirketin temel göstergelerinde olumsuz bir durum görünmüyor. Düşüşün daha çok SPAC birleşmelerinden sonra sık görülen satışlardan kaynaklandığını görüyoruz. Son dönemde halka arz olan kripto odaklı şirketlerde de sert düşüşler görüldü”
SPAC birleşimi sonrası ne oluyor?
Bilindiği gibi Türkçesi “Özel Satın Alım Şirketi” olan SPAC firmaları, sadece kapalı şekilde yatırım almaları ve daha sonra kendilerini dışarıdan satın alacak bir şirketi beklemeleriyle biliniyor. Bu örnekte olduğu gibi Securitize gibi firmalar, regüle olan bu SPAC şirketlerini satın alarak borsadaki listelenme için gerekli olan uzun bürokratik ve teknik gereklilikleri hızlıca aşıyorlar.
Ancak SPAC şirketlerinin yatırımcıları genelde, yatırımlarının karşılığını çabuk almak istediklerinden, halka arz başlar başlamaz şirket hisselerini satıyorlar. Bu satış da tabii ki hisse fiyatı üzerinde satış baskısı oluşturuyor.
İşte Jeff Dorman da buna vurgu yapıyor ve düşüşün arkasında ana hissedarların kâr satışları olduğunu belirtiyor.
Securitize, SPAC yani özel alım şirketi olan Cantor Equity Partners II ile birleşerek borsada işlem görmeye başlamıştı. En yüksek seviyesini ilk gün işlemlerinde gören SECZ, daha sonra ise 8 dolara kadar düşmüştü.