Yani, Bitcoin kullanmak güvenli mi?

Diğer para türlerinde de olduğu gibi, fonlarını olabildiğince güvende tutmak için Bitcoin kullanıcılarının bilmesi gereken belirli konular var.

Bunlar arasında Bitcoin fiyat değişimleri, depolanması, para alışverişi için üçüncü tarafların kullanımı ve hacker gibi tehditler bulunuyor.

Bitcoin’lerin değeriyle ilgili soruları bir kenara bırakalım ve konunun teknolojik yönüne odaklanalım.

Bitcoin nasıl güvence altına alınmalı?

Bitcoin’leri saklama

Bitcoin güvenliği için ilk kural, bir nevi Bitcoin’e erişmek için kullanılan şifreniz olan ‘özel anahtarınıza’ dikkat edin. Mümkünse özel anahtarınızın kontrolü sizde olsun. Bitcoin’inizi bir borsada bulundurduğunuzda bu paranızın bir başka kişinin cüzdanında olduğu ve onun insafına terk ettiğiniz anlamına gelir. Borsalar hack’lenebilir, çeşitli saldırılara uğrayabilir veya borsa yöneticileri kepenkleri indirebilir. Bu riskleri bertaraf etmek için donanım cüzdanları gibi özel anahtarlarınızın kontrolünü size veren seçenekleri tercih edebilirsiniz.

Özel anahtarın güvenliği sağlanırsa ve bunu kimse sizden alamazsa Bitcoin’leriniz bütünüyle güvende olur. Ancak, özel anahtarınızı kaybederseniz, kendi kaynaklarınıza da erişemeyeceğinizi unutmayın. Düzinelerce karakterden oluşan kodu aklınızda bulunduramazsınız.

Değiştirme ve harcama

Bitcoin’lerinizi harcadığınızda veya değiş tokuş yaparken güvenli tarafları seçmek önemlidir. Herhangi bir banka kartı kullanırken sahtekarlığa maruz kaldıysanız, kayıp yaşamamanız için yasalar ve yönetmelikler vardır.

Bitcoin için ise böyle bir koruma henüz mevcut değil. Ayrıca Bitcoin ile yapılan ödemelerin geri alınamayacağını da unutmayın. Bir kez ödediniz ve para ortadan kayboldu.

Bir hata yaparsanız – 22.22 USD yerine 222.2 ABD Doları ödeyeceğinizi veya Bitcoin’leri yanlış adrese gönderdiğinizi varsayalım – paranızı geri almak için sadece alıcının iyi niyetine güvenebilirsiniz.

Anonimlik sorunları

Belki anonim Bitocin kullanıcıları ile ilgili söylentileri duymuşsunuzdur. Bunlardan bazıları doğrudur. Herkes bütün cüzdanlarla birlikte içeriğini görebilir ve her işlemi izleyebilir ancak cüzdanın sahibinin kim olduğunu bilmez.

Bitcoin cüzdanları ve işlemleri kişisel veriler veya kimlikle bağlantılı değildir. Ancak sahibinin kim olduğunu öğrenmenin yolları var. Örneğin bir kripto para borsasını kullanırken kimliğinizi ortaya çıkarmanız gerekebilir.

Yine de daha güçlü bir gizlilik gerekiyorsa, TOR tarayıcısı ve diğer teknolojik çözümler yardımcı olabilir. Ayrıca Dash, Monero ve Zcash gibi daha fazla gizlilik sunan başka şifrelemeler de var.

Hack’lenme

Bitcoin’in risklerini kontrol etmek her zaman zordur. Bunun nedeni deneysel bir teknoloji ve hala gelişmekte oluşu.

Bitcoin ağındaki en önemli risklerden biri hack saldırısıdır. Teorik olarak, bir grup Bitcoin madencisi Bitcoin blok zincirini çalıştırmak için gerekli olan tüm hesaplama gücünün % 50’sinden fazlasını kontrol ederse bu mümkün olabilir fakat bu neredeyse imkansız bir varsayım.

2014 yılında, Ghash.io’nun maden havuzunun tüm Bitcoin ağının % 51’ine yaklaştığı bir an vardı. Ama sonra havuzun bazı üyeleri isteyerek ayrılınca payı düştü.

Bitcoin uzmanları, % 51’lik bir saldırının maliyetinin olası faydaları aşacağından ve muhtemelen saldırganın zararlı çıkacağından dolayı böyle bir saldırının ihtimalinin çok az olduğuna inanıyorlar.

Ayrıca, böyle bir saldırı, Bitcoin çalmak veya eski işlemleri değiştirmek için kullanılamaz. Sadece en yeni işlemler etkilenebilir ve ağın çalışma sistemi bozulabilir.

Bitcoin’deki hack riski esasen Bitcoin’in kendisiyle ilgili değil borsalarla ilgili. Tarihte bu konuda bir dolu örnek yaşandı. Yüz milyonlarca dolar değerindeki Bitcoin’ler kripto para borsalarının hack’lenmesiyle çalındı.

Bitcoin ağının hack’lenmesi tehdidi kuantum bilgisayarlar kullanılmaya başlandıktan sonra ayyuka çıkabilir. Çok güçlü hesaplama gücüne sahip olacak bu bilgisayarların Bitcoin için büyük bir tehdit olacağı öngörülüyor. Ancak bunun yapılması yıllar sürmesi bekleniyor. Ayrıca bu tür saldırılara dayanmanın yolları zaten geliştiriliyor.

Regülasyonlar

Takip edilecek bir diğer önemli konu ise regülasyonlar. Giderek daha fazla ülkenin Bitcoin düzenlemelerini uygulamaya başlaması muhtemel.

Bu da kripto para biriminin nasıl harcanabileceği, yasal ve vergisel etkilerinin ne yönde olacağı sorusunu akıllara getiriyor. Bir bakıma yasal düzenlemeler de Bitcoin’in üzerinde bir tehdit oluşturabiliyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl