Queensland Business School’dan araştırmacı Wang Chu Wei’nin yeni bir akademik çalışması, Tether’in kripto para piyasasında Bitcoin fiyatını manipüle ettiği fikrinin aksine, Bitcoin fiyatı üzerinde göz ardı edilebilir bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
Riske Maruz Değer modeli kullanılarak Tether-Bitcoin fiyatın manipülasyonu teorisinin ele alındığı “Bitcoin’de Tether’in etisi” başlıklı raporda, piyasaya sürülen USDT’lerle Bitcoin’in işlem hacmi arasında pozitif bir ilişki bulunmasına karşın bu durumun Bitcoin fiyatı üzerinde önemli bir harekete yol açmadığı ifade edildi.
Temmuz ayında Teksas Üniversitesi’nden araştırmacıların hazırladığı bir başka raporda Tether’in Bitcoin’in Aralık ayında 20,000 dolar seviyesine ulaşmasında büyük bir etki sahibi olduğu iddia edilmişti. 66 sayfalık raporda, profesörler John Griffin ile Amin Shams, piyasadaki durgunluk dönemlerinde Bitcoin için fiyat desteği sağlamada Tether’in tekrar tekrar kullanıldığı öne sürülmüştü.
Bununla birlikte konuyla ilgili Riske Maruz Değer modeli kullanılarak hazırlanan bu son rapor, piyasaya sürülen USDT’lerle Bitcoin’in rallisi arasında pozitif bir korelasyon olduğu iddialarını desteklemek için hiçbir ampirik kanıt bulunmadığını belirtiyor.
Öte yandan USDT’lerin piyasaya sürülmesini takiben kripto para ticaret hacimlerinin artışı arasında pozitif bir korelasyon bulunduğu keşfedildi. Araştırmacılar, basılan USDT’lerle birlikte hem USDT hem de Bitcoin’in işlem hacminde artış yaşandığını ortaya koyuyor. Ancak işlem hacmi artışlarının doğrudan Bitcoin’de fiyat artışına yol açmadığını belirtiyorlar. Dahası, Tether’in işlem hacimleri üzerindeki etkisinin geçici olduğu, hacimlerin genellikle beş gün içinde normale döndüğü kaydediliyor.
Araştırma sonucunda ayrıca Tether basımlarının otokorelasyonlu olduğu, Tether’in kripto para borsaları üzerindeki fiyat etkisini en aza indirgemek için büyük miktardaki basımları, kasten küçük bloklara bölerek birkaç güne yaydığı bulundu. Araştırma sonucunda elde edilen bir başka bulgu da aşağı yönlü Bitcoin fiyat hareketlerini takiben USDT işlem hacminde görülen artıştı. Bu durum yatırımcıların, düşüş anında yatırımlarını kaybetmemek için USDT’ye geçtiği anlamına geliyor.
Son dönemde USDT ihraçlarındaki artış, Tether’in Bitcoin’i desteklemeye çalışmak yerine artan talebe cevap vermesinin bir sonucu olabilir.
→ KRİPTO PARA MİLYONERLERİ PARALARINI NELERE HARCIYORLAR?