Geçtiğimiz haftadan bu yana kullanıcıların Çin merkezli ve dünya çapında 1.2 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunan kripto para borsası IDAX’ten paralarını çekemediğini daha önce bildirmiştik.
Borsadan 4 gün önce yapılan resmi açıklamada, IDAX’in artık Çinli kullanıcılara hizmet vermeyeceği ve Çin dışındaki bölgelere odaklanacağı duyurulmuştu. Aynı günkü ayrı bir açıklamada da para çekme sorunlarına değinilmiş ve taleplerin yığıldığı, bu nedenle işlemlerin gerçekleştirilmesinin biraz zaman alabileceği ima edilerek “Lütfen sabırla bekleyin” ifadesi kullanılmıştı.
Bunun gibi gelişmelerin yanı sıra borsa hakkında birtakım çarpıcı iddialar da ortaya atıldı.
En başta CEO’nun borsanın soğuk cüzdanıyla birlikte kaçtığı, tüm çalışanların ayrıldığı veya işten çıkarıldığı, dahası borsanın kendi kripto parasının fiyatının sıfırlandığı söyleniyor.
Çince yayın yapan kripto para ve Blockchain odaklı haber organı Blocklike, Weibo.com’da IDAX CEO’sunun borsanın soğuk cüzdanını da alarak şirketi terk ettiğine dair söylentiler olduğunu bildirdi. Blocklike’ın ismi gizli tutulan kaynaklarından biri, “Çalışanlar arasında kimse nerede olduğunu bilmiyor.” diyor.
Kurucu Lei Guorong’un 26 Kasım’dan bu yana hiçbir çalışanıyla bağlantı kurmadığı ifade ediliyor.
IDAX, CoinMarketCap’te son 24 saatte 764 milyon dolarlık işlem hacmine ulaşmış görünüyor. Bununla birlikte borsa, “IDAX’te para çekme sorunları yaşadığıyla ilgili haberler aldık. Lütfen paralarınıza dikkat edin.” duyurusuyla listeleniyor. Borsa hakkında bir diğer kripto para veri ve fiyat takip platformu CoinGecko’da da “IDAX’ın kapatıldığı ve kullanıcıların paralarını da beraberinde götürdüğüne dair haberler bulunuyor.” uyarısı yer alıyor.
Ana ofisi Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’daki GBC High-Tech Industrial Park’ta yer alan IDAX, 2017’nin Aralık ayında açılmıştı. Borsa, Moğolistan merkezli tek kripto para borsası.
Şirketin internet sitesi hâlâ aktif. Ayrıca Twitter ve Telegram hesapları da açık durumda fakat 22 Kasım’dan bu yana Twitter hesabında herhangi bir hareketlilik yok. IDAX’in daha öncesinde hemen her gün en az bir paylaşım yaptığı düşünüldüğünde bu ilginç görünüyor.
Dahası, Telegram kanalındaki IDAX yetkilileri de ortadan kayboldu. Kullanıcılar, Telegram’daki sorularına yanıt alamadıklarını ileri sürüyorlar. Bu arada Telegram kanalının “spam” içeriklerle çöp yığınına dönmüş görüntüsü, kanalda herhangi bir idarenin bulunmadığını kanıtlıyor gibi.