Bitcoin madencilerinden iyi haber var

Bitcoin, önemli ölçüde değer kaybetmiş olmasına karşın Çinli madencilerin çoğu hâlâ faaliyetlerini devam ettiriyor. İran'da madencilik yapan bir Çinli olan Liu Wu, Bitcoin fiyatının düşmesine ve koronavirüs salgınına rağmen hiç etkilenmediklerini belirtiyor.

bitcoin dolar
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin’in fiyatının son düşüşü madencilik sektörüne de büyük darbe vurdu. 5 Mart’ta tepe noktaya ulaşan ve 133 eksahash’i gören hash oranları kısa sürede 85 eksahash’e kadar düştü.

Fiyatlar madencilik operasyonları için çok düşük kalmış hatta bazılarının ağı terk etmesine sebep olmuş olabilir. 8BTC‘nin bildirdiğine göre, buna rağmen Çinli madencilerin çoğu hâlâ işlemlerine devam ediyorlar.

Dış dünyadan bakıldığı zaman madencilik sektöründe büyük bir değişim var gibi görünüyor. Bununla beraber kapanmalar ya da ağdan çıkmalar büyük resmi göstermiyor. Bilindiği üzere Çin’de madencilik makinelerinin çoğu güneybatı ve kuzeybatı bölgelerinde bulunuyor. Makinelerini önceden güncellemiş ya da yenilemiş şirketler bu fiyatlarda iş yapmayı başarıyor, hatta kâr eden bile olabiliyor.

Tabii ki bu durumda para kaybedenler de var. Yaşadığı kayıplara rağmen neden hala sektörde durduğunu bir madenci şöyle açıklıyor:

“Yapılan anlaşmada makinelerin kapatılması durumunda ceza ödemek zorunda kalınacağı yazıyor. Eğer daha sonra çalışan makine sayısı belirlenen rakamlarda olmazsa çok daha büyük bir elektrik faturası ödemek durumundasınız.”

“Fiyata ve koronavirüse rağmen hiç etkilenmedik”

Çöküşlerin ortasında bazıları tablonun dışında kalmayı başardı. İran’da madencilik yapan bir Çinli olan Liu Wu, ülkede elektriğin çok ucuz olduğunu ve koronavirüs salgınından Bitcoin fiyatının düşmesine rağmen hiç etkilenmediklerini belirtiyor. Bilindiği üzere İran dünyada koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden biri ve şu ana kadar 20 bin civarında vaka açıklandı. Salgın daha çok ülkenin güneyini etkiledi ve Liu’nun madencilik yaptığı orta ve güney bölgeleri henüz vaka bildirmediği için işler madenciler için burada kötü değil. Aldıkları ucuz elektrikle – kWh başına 0.014 dolar daha az maliyetle, Liu gibi madenciler, BTC’nin fiyatı 3.600 dolara düşse bile kapanma konusunda endişelenmek zorunda değiller.

Düşüşün sebebi arandığında, madencilerin ve analistlerin çoğu kripto kredilerine ve yüksek kaldıraca işaret ettiler. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, mali sıkıntısı olan madencilerin günlük harcamalarını karşılamak için para kazanmaları veya kriptoyu herhangi bir satış yapmadan teminat olarak kullanarak madencilik faaliyetlerini genişletmeleri gerekiyordu.

Eğer Bitcoin fiyatları artarsa herkes tatmin olacak. Ancak piyasa bir kez sert düşüş yaşamaya başladı mı, borç verme sistemi zorunlu olarak teminatı elden çıkaracak ve satacaktır. Bu da satış baskısını daha da artıracak.

Bu yılın Mart ayı başlarında, Çin’in önde gelen kripto para kredi (lending) şirketlerinden Babel Finance, Şubat ayından itibaren neredeyse yarısı madencilere ödünç verilen 380 milyon dolarlık rekor kredi rakamı açıkladı. Bir diğer lider kripto kredi şirketi olan Bitmain’in yan şirketi Matrixport, Şubat ayı itibarı ile ödenmemiş kredilerini 100 milyon dolar olarak bildirdi. Bu pazarın kredi büyüklüğü ve etkisi çok büyük. Bu da lending piyasasının ne kadar etkili ve büyük olduğunun bir göstergesi.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl