Bitcoin nedir ve ne değildir? Basit ve detaylı anlatım

Bitcoin'in her geçen gün giderek yaygınlaşması ve daha büyük kitleler tarafından duyulmasıyla akıllarda yer eden pek çok önemli soruyu yanıtlıyoruz. Bitcoin nedir, ne değildir, Bitcoin neyi değiştirecek, Bitcoin ihtiyacı nasıl ortaya çıktı ve Bitcoin nasıl alınır gibi temel soruların yanıtları burada.

Bitcoin’in her geçen gün giderek yaygınlaşması ve daha büyük kitleler tarafından duyulmasıyla akıllarda yer eden pek çok önemli soruyu yanıtlıyoruz. Bitcoin nedir, ne değildir, Bitcoin neyi değiştirecek, Bitcoin ihtiyacı nasıl ortaya çıktı ve Bitcoin nasıl alınır gibi temel soruların yanıtları:

Bitcoin nedir?

Bitcoin, 3 Ocak 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adlı kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından hayata geçirilen elektronik ve şifreli bir para birimidir. Bitcoin’in önemi, herhangi bir merkez bankası, devlet, resmi kuruluş ile ilişkisi olmamasıdır. Yani, bu para birimi devletlerin yaşadığı ekonomik bunalımlardan etkilenmez.

Blockhcain (blok zinciri) teknolojisi temeline dayanır.

Bitcoin ne değildir?

Bitcoin, konuya aşina olmayanların dile getirdiği gibi bir saadet zinciri değildir. Yalnızca ve yalnızca Blockchain teknolojisine dayanan dijital bir paradır.

En fazla 21 milyon üretilebilir

Bitcoin, yaratıcısı tarafından maksimum 21 milyon üretimle sınırlandırılmıştır. Bu üretim miktarına ulaşıldığına artık Bitcoin üretmek mümkün olmayacaktır.

 

Bitcoin, neyi değiştirecek?

Blockchain teknolojisine dayalı ilk kripto para birimi olan Bitcoin, dünyada neleri değiştirecek? Öncelikle Blockchain teknolojisi başlı başına hayal edilemeyecek ölçüde alanlarda devrim yaratabilecek potansiyele sahip. Bitcoin ile dünyanın bir ucundan bir ucuna çok az bir masrafla ve oldukça hızlı bir şekilde para transferi gerçekleştirilebilecek.

Bugün Avustralya’da ikamet eden biri Türkiye’ye para göndermek istese, önemli bir masraf bedeli ödemek zorunda. Yüklü masrafın yanı sıra transferin hesaba geçmesi günleri bulabilmekte. Bitcoin ile transferler oldukça hızlı ve oldukça ucuz masraflarla gerçekleştirilebilmekte.

Bunun yanı sıra ekonomik bunalımlar nedeniyle bireyler, paralarının değer kaybının önüne geçebilecek. Örneğin Venezuela’da yaşanan ağır ekonomik krizde vatandaşlar, yüzde 800’e varan enflasyon oranları nedeniyle paralarını Bitcoin’e yatırmayı seçmişlerdir.

 

Kağıt paranın yerine geçebilecek mi?

Bitcoin’le ilgili olarak en çok sorulan sorulardan biri de kağıt paranın yerine geçip geçemeyeceği. Kesin konuşmak doğru olmaz ama geçme potansiyeli oldukça yüksek. Geçmişte etrafımızı saran birçok şey artık sanallaşmış durumda. Bu kadar sanal bir dünyada yaşarken paranın da sanallaşması çok gerçekçi değil mi? Dolayısıyla, sanal paraların en önemlisi olarak kabul edilen Bitcoin’in kağıt paranın yerine geçmesi büyük bir olasılık.

Bitcoin ihtiyacı nasıl ortaya çıktı?

Bitcoin ve dijital para birimlerine ihtiyaç, 2008 yılında Amerika’da gerçekleşen ve tüm dünyayı etkileyen Mortgage krizi sonrası doğdu. Bitcoin’in çıkış tarihinin de bu kriz sonrası olması dikkate değerdir. Bireylerin paralarını devletlerin ve merkezileşmiş kuruluşların tekelinden kurtarmaları bu nedenle önemlidir.

Bitcoin nasıl alınır?

Bitcoin alabilmenin pek çok yolu bulunuyor. Türkiye’de veya yurt dışında bulunan borsaların yanı sıra doğrudan şahıslardan da alabilirsiniz. Ancak şahıslardan alacağınız Bitcoin’lerin kaynağının güvenliliğinden emin değilseniz, bu yola başvurmamanız tavsiye edilir. Türkiye’de veya yurtdışındaki borsalardan Bitcoin’i rahatlıkla satın alabilirsiniz. Bunun için Türkiye’de satın alabileceğiniz 4 borsa bulunuyor. Bunlar; Paribu, BTC Türk, Koinim ve BitKapital. Paribu ve Koinim diğer iki internet sitesine göre en çok kullanılan borsalardır. Bu siteler üzerinden Bitcoin alabilmek için öncelikle bu sitelerin hesaplarına alacağınız Bitcoin’in değeri kadar TL transferi gerçekleştirmelisiniz.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl