Margin trading nedir? Margin trading nasıl yapılır?

Marj ticareti (margin trading), son dönemde kripto paralar arasında da yaygınlaşıyor. BitMEX, marj ticaretinin yoğun olduğu borsalardan biri. Yakında Binance de bu alana giriş yapacak. Peki margin trading nedir?

Zaman geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe dünya çapında Bitcoin kullanıcıları da pek çok farklı alım satım (trading) olanağına sahip oluyor. Marj ticareti bunlardan biri.

Marj ticareti, kullanıcıların küçük miktarlı bir para ile kaldıraç kullanarak büyük hacimli işlemler yapabildiği işlem şeklidir.

Örneğin 100 dolarlık bir para ile 5x kaldıraç kullanarak 500 dolarlık işlem yapılabilir. Bu durumda kullanıcı kazanırken 5 katı kazanacak, kaybederken de o ölçüde kaybedecek.

Üç örnek yapalım:

Örnek 1

Bitcoin’in yükseleceğini düşünüyoruz. Bu durumda uzun (long) pozisyon açacağız. 8000 dolar giriş fiyatı ile 1 BTC’lik pozisyon açtık ve hedefi 9600 dolar, kaldıracı ise 5x olarak belirledik. Bitcoin yüzde 20 yükselerek 9600 dolara ulaştığında kârımız yüzde 100, yani 1 BTC olacak.

Örnek 2

Yine Bitcoin’in yükseleceğini düşünüyoruz. Bu durumda uzun (long) pozisyon açacağız. 8000 dolar giriş fiyatı ile 1 BTC’lik işlem açtık ve kaldıracı 5x olarak belirledik. Bu defa Bitcoin yüzde 20 gerileyerek 6400’e kadar düştü. Bu durumda 5x kaldıraç kullandığımızdan kaybımız yüzde 100 olacak ve pozisyondan erken çıkmadığımız sürece tüm Bitcoin’i kaybedeceğiz.

Örnek 3

Bu defa Bitcoin’in düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu durumda kısa (short) pozisyon açacağız. 8000 dolar giriş fiyatı ile 1 BTC’lik pozisyon açtık ve kaldıracı 5x olarak belirledik. Düşeceğini tahmin ederken Bitcoin 8000’den 9600’e yüzde 20 yükseldi. 5x kaldıraç kullandığımız için kaybımız yüzde 100 olacak ve pozisyondan erken çıkmadığımız sürece tüm Bitcoin’i kaybedeceğiz.

Marj ticareti, deneyimsiz kullanıcıların elinde bir kumara dönüşebiliyor. Bu nedenle marj ticaretinin işleyişini anlamadan önce kaldıraçsız işlemler yaparak deneyim elde etmek daha iyi bir yol.

Kripto paralarda kaldıraçlı işlemler, BitMEX üzerinde yoğun olarak yapılıyor. Yakın bir zamanda Binance de marj ticaretini etkinleştirecek.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

3 yorums

  1. Paykwik Yanıtla

    Bilgilendirme için teşekkürler. Benim ayrıca bir sorum olacak bu sistemde Türkçe dil desteği varmı acaba ?

    1. Burak Köse Yanıtla

      Rica ederiz… Maalesef Türkçe dil desteği bulunmuyor.

  2. serdar Yanıtla

    Detaylı bilgilendirme için teşekkürler.