Silk Road’un 4.8 milyar dolarlık kayıp Bitcoin’leri nerede?

Bir dönemin en çok kullanılan darknet sitelerinden Silk Road yaklaşık 7 senedir kapalı ve 4.8 milyar dolar değerinde tam 444 bin Bitcoin ise hâlâ kayıp... Nerede olduğu bilinmeyen dev fonla ilgili hazırlanan bir rapor ise piyasanın en büyük gizemlerinden biri olan bu olaya ışık tutmaya çalışıyor.

bitcoin (20)
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

2011’den, yöneticisi Ross Ulbricht’in tutuklandığı ve hayat boyu hapse mahkum edildiği 2013 yılına kadar en büyük darknet sitesi olan Silk Road’da 173.991 BTC’ye el konulmuş ve ABD otoriteleri bu Bitcoin’leri açık artırma usulüyle satmıştı.

Ancak mysteryarchive.com’un yaptığı araştırma bu rakamdan çok daha büyük bir meblağın kayıp olduğunu ve aslında kimsenin bunun farkında bile olmadığını açığa çıkardı.

4.8 milyar dolarlık fon nerede?

Mysteryarchive.com’un yaptığı Silk Road araştırmasının anonim yazarlarından biri konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Silk Road’un hikayesiyle ilgili bilinmeyen konulardan bir tanesi de Bitcoin sayılarının yerine oturmaması! Ve herkes bu konuda bir sorun yokmuş gibi hareket ediyor. Açıkça belirtmek gerekirse 4.8 milyar dolarlık bir açık olan hesap kapanamaz! Bu durum Silk Road’un en büyük sırrı olarak kalmaya devam ediyor ve bu paranın nerede olduğunu kimse söyleyemiyor.”

Ajanlar tüm gelir-gider bilgilerinin olduğu panele eriştiler

Bulgular, ABD federal ajanlarının o dönem 174 bin Bitcoin’e nasıl ulaştığını çok net şekilde gösteriyor. Dolayısıyla geriye kalan diğer Bitcoin’lerin de bir başka bilgisayarda tutuluyor olması muhtemel. 144 bin Bitcoin, Ulbricht’in laptopunda bulunmuş ve bu laptop sayesinde ajanlar, 2011 ve 2013 yılları arasındaki maaş, harcama ve gelir-gider bilgilerinin içinde olduğu “Mastermind” paneline giriş yapabilme şansı elde etmişlerdi.

Mysteryarchive.com’a göre kripto para dünyasında “Tüm servetini sakın tek bir yere koyma” mantalitesi olması, kayıp Bitcoin’lerin bir başka laptopta olma ihtimalini yükseltiyor. Kayıp Bitcoin’lerin olduğuna dair tek rapor sadece onlar tarafından da hazırlanmadı.

FBI ajanı kayıp Bitcoin’lerin peşinde!

2015 yılında news.bitcoin.com, Silk Road’un danışmanlarından biri olduğu iddia edilen ve gerçek adı Roger Clark olan ancak ‘Variety Jones’ takma adıyla daha çok bilinen kişinin açıklamalarına yer vermişti. Jones, 300 bin ilâ 400 bin arasında BTC’nin kayıp olduğunu o günlerde söylemişti. Jones’a göre, Diomond takma ismini kullanan dolandırıcı bir FBI ajanı, güvenlik güçlerinin hiçbir zaman ele geçirmedikleri bu kayıp Bitcoin’lere sahip olmak için onu adeta canından bezdirmişti:

“Benim hesaplarıma göre yaklaşık 400 bin BTC hiçbir zaman güvenlik güçlerinin eline geçmedi. Devlet onları almadı. Kesinlikle bu fonlar bende de yok. Bir yerde olmalı ve Diomond adlı FB ajanı o BTC’lerin olduğu yeri öğrenmek ve şifrelerini ele geçirmek için dünyayı yerinden oynatmaya kararlı”

“Ayda suç işleyerek 1 milyon dolar kazanıyor”

2015’te Tayland’da tutuklanan Roger Clark, yozlaşmış FBI ajanıyla ilgili inanılmaz açıklamalar yapmış ve onun birçok suça karışarak ve sadece elinde gücü kullanarak ayda ortalama 1 milyon dolarlık geliri olduğunu iddia etmişti.

İşin garip kısmı Clark’ın 2020 Ocak ayına kadar Silk Road’la ilgili hiçbir suçlamaya maruz kalmamasıydı. Bunun da ötesinde, iddialara göre iki FBI ajanı çift taraflı çalışarak binlerce Bitcoin’i çaldılar.

Kayıp Bitcoin’ler Mt. Gox’a mı gitti?

Yıllar boyunca yapılan araştırmalar ise darknet pazarlarındaki Bitcoin’lerin genelde, daha sonra çöken Mt. Gox borsasına gönderildiğini gösteriyor. Dolayısıyla Silk Road’un kayıp Bitcoin’lerinin Mt. Gox çöküşünde kaybolmuş olma ihtimali de var.

Bununla birlikte, ABD İç Güvenlik Soruşturmaları (HSI) ajanı Jared Der-Yeghiayan da Mt Gox ve Silk Road pazarı arasındaki ilginç bağlantıları keşfetmişti.

“Silk Road olayı, Gerçek anlatılmamış hikaye” adlı araştırmasında Der-Yeghiayan, Silk Road yöneticilerine ait milyonlarca dolarlık Bitcoin hesaplarının tespit edildiğini belirtmişti.

Karpeles de soru işaretleri barındırıyor

Kripto para topluluğu kayıp Bitcoin’lere ne olduğunu belki de hiçbir zaman bulamayacak ve spekülasyonlar sürekli olacak. Mysteryarchive.com’un raporuna göre Mt. Gox CEO’su Mark Karpeles, o dönem güvenlik güçlerine Silk Road konusunda soruşturma sürecinde yardımcı oldu. Raporun yazarına göre Karpeles de bir dönem Silk Road yöneticisi olmakla suçlanıyor ve davanın içine de dahil ediliyordu. Ancak daha sonra soruşturmada güvenlik güçlerine yardımcı oldu.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl