Filecoin nedir? Filecoin madenciliği ve merak edilen her şey

Bugünlerde en çok merak edilen kripto para projelerinin başında Filecoin geliyor. "Filecoin nedir" ile başlayarak projeyle ilgili merak edilen her şeye cevap buluyoruz.

filecoin-nedir

Özellikle yeni başlayanlara rehber niteliği taşıyan yazı serimizde sırada Filecoin var. Her şeyden önce en çok merak edilen “Filecoin nedir?” sorusuna yanıt bulalım. Filecoin, kullanmadığınız depolama alanınızı satmanıza veya alan satın almanıza yarayan merkezi olmayan bir platformdur.

Filecoin, kripto para piyasasında belki en çok beklenen projelerin başında geliyor. 2017 yılında ortaya çıkan proje, aynı yıl gerçekleştirdiği token satışı, yani ICO yoluyla 200 milyon doların üzerinde para toplamıştı. 2017 yılından 2020’nin Ekim ayına dek Filecoin’in piyasaya sürülmesi beklendi. Ekip, Filecoin’in faaliyete geçiş tarihini sürekli öteledi. Birkaç ötelemenin ardından platform, 15 Ekim 2020 itibari ile nihayet hayata geçti.

[toc]

Amazon Web Services gibi oluşumlara merkezi olmayan alternatif

Filecoin esasında Cloudflare veya Amazon Web Services gibi popüler web servis sağlayıcılarına merkezi olmayan bir alternatif sunmayı amaçlıyor. Proje kurucuları, yeterli sayıda insan tarafından kullanılabilirse internette veri depolamanın en hızlı ve ucuz yolu olabileceğini iddia ediyor. Dahası Filecoin, merkezi bir otoriteye bağlı olmadığından dosyalar devletler veya diğer aktörler tarafından sansürlenemiyor. Ağın faaliyete geçmesiyle birlikte gelen son rakamlar, Filecoin’in bu platformlara güçlü bir rakip olabileceğini gösteriyor. FilStats verilerine göre, Filecoin üzerinde veri saklamanın GB başına maliyeti 0.104 dolar. Bu durum Filecoin’i Amazon’dan yüzde 74 daha ucuz yapıyor.

Filecoin’in destekçileri

Filecoin, girişim sermayesi şirketlerinden de önemli destekler aldı. Tohum finansmanı aşamasında Digital Currency Group ve Winklevoss Capital gibi şirketlerin yanı sıra Naval Ravikant gibi önemli isimlerden 120 bin dolar finansman sağladı. 2017 yılına gelindiğinde ise yine Winklevoss Capital ve Andreessen Horowitz ile birikte Union Square Ventures, Sequoia Capital gibi risk sermayesi şirketleri, Filecoin’e 52 milyon dolar yatırdı. Filecoin’in yatırımcıları arasında Coinbase’in kurucu ortağı Fred Erhsam da bulunuyor.

Filecoin’in piyasaya sürülmesi ve kripto parasının borsalarda listelenmeye başlanması büyük ses getirdi. 2017’deki ICO aşamasında 5 dolar gibi bir fiyatla satılan Filecoin, borsaya girdiği ilk günde 430 dolara kadar yükseldi. Daha sonra düşüşe geçen kripto para, 18 Ekim 2020 itibari ile 42 dolardan el değiştiriyor.

Filecoin kim tarafından kuruldu?

Filecoin, Protocol Labs tarafından yaratılan bir açık kaynak yazılım. Aynı şirket, IPFS ve Libp2p gibi teknolojilerin de arkasında. Protocol Labs ise Stanford’da bilgisayar bilimi üzerine okurken Loki Studios adlı bir oyun geliştiricisinin kurucularından olan Juan Benet tarafından kuruldu. Loki Studios, 2013 yılında Yahoo tarafından satın alındı. Benet, daha sonra Protocol Labs’ı başlatmak için Y Combinator girişim hızlandırıcı programına katıldı.

Filecoin'in kurucusu Juan Benet
Filecoin’in kurucusu Juan Benet

Filecoin’in rakipleri

Projenin rakipleri olarak Storj ve Siacoin’den söz edilebilir. Storj, 100 petabayt’ın üzerinde bir ağ kapasitesine ulaştığını iddia ediyor. Siacoin ise 2020 itibari ile 2 petabaytlık bir ağ kapasitesi açıkladı. Filecoin’in ise 16 Ekim 2020 itibari ile 656 petabayt’ı gördüğü belirtiliyor.

Filecoin madenciliği

Peki Filecoin madenciliği nasıl yapılır? Genel olarak Filecoin madencileri, depolama alanı sunan kullanıcılardır. Bu, herhangi bir kullanıcının Filecoin yazılımını çalıştırarak Depolama Pazarı üzerinde disk alanı sunmaya başlayabileceğini gösteriyor. Bu madenciler, “Depolama Madencileri” olarak adlandırılıyor.

Depolama alanı sağlayanlar, Filecoin token’ları ile ödüllendirilirler. Bir madenci, yedek disk alanı olan internete bağlı herhangi bir bilgisayar veya özellikle Filecoin için oluşturulmuş büyük miktarda depolama alanı bulunan özel bir sistem olabilir.

Sonuç

Filecoin, yarattığı büyük beklentileri gerçekleştirebilirse Amazon, Microsoft, Dropbox gibi merkezi sağlayıcılara çok ciddi bir alternatif haline gelebilir. Merkezi sağlayıcılar, kullanıcılara verdikleri hizmetleri değiştirmeleri, kaldırmaları veya reddetmeleri için şirketler veya devletler tarafından baskıya maruz kalabilir. Bu, merkezi depolama için bir güven sorunu yaratabilir. Böyle bir senaryoda Filecoin, Storj, Siacoin gibi projeler fayda sağlayacaktır.

Öte yandan Filecoin, ucuz maliyetiyle sıyrılabilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mevcut veriler, Filecoin üzerinde depolamanın Amazon Web Services’a göre yüzde 74 daha ucuz olduğunu gösteriyor. Filecoin, şu anda dünya çapında disk alanının çok büyük bir kısmının atıl durumda olduğunu ve kullanılmadığını öne sürüyor. Finansal teşvikler ve kriptografi yoluyla kullanılamayan bu disk alanının önü açılabilirse dosya saklama fiyatları daha da aşağı çekilebilir.

> Filecoin ile ilgili soruların mı var? Bize hemen aşağıda bulunan yorum bölümünden ulaş!

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl