7500 Bitcoin’i çöpe atan adam, şimdi kurtarılması için %25’ini teklif ediyor

2013 yılında, şu anki değeri 290 milyon dolar olan 7500 Bitcoin'lik hard disk'i yanlışlıkla çöpe atan Gallerli 35 yaşındaki James Howells, şehrin dev çöplük alanında yeniden arama yapmak için izin istedi. Daha önce talepleri birçok kez reddedilen şanssız, erken Bitcoin yatırımcısı bu sefer, yetkililere kâr payı da önerdi.

galler
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Galler’in Newport kentinde yaşayan ve kaybettiği Bitcoin‘lerle ünlü olan James Howells, boş olan hard disk yerine içinde 7500 BTC olan cihazı çöpe atınca hayatının hatasını yaptı. Yıllardır geniş bir arama için belediyeden izin talep eden ancak her defasında ret cevabı olan 35 yaşındaki bilgisayar mühendisi bu kez de Bitcoin’lerin değerinin yüzde 25’ini, yani yaklaşık 70 milyon doları koronavirüs yardım fonu adı altında belediyeye ve Newport’lulara bağışlamayı önerdi.

Konuyla ilgili yerel basına konuşan Howells, sabit diskini bulma ihtimalinin olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“2013 yılında çöp alanı genel bir çöplük olarak kullanılıyordu. Sonra seri numarası verilerek farklı bölümler oluşturuldu. Bu bölümlerde çukurlar açılıp her çukura da referans numaraları verildi ve çöpler buralara gömüldü. Dolayısıyla eğer belediye kayıtlarına ulaşabilirsem, cihazımı çöpe attığım haftayı bulabilir ve onun içinde olduğu çöplüğün numarasına ulaşıp, çukurun referans numarasını da elde edebilirim. Yetkili kişilerle görüşüp bir hareket planı belirlemek istiyorum. Umarım buluşabiliriz. Arkamda bu projeye destek olan bir fon da var. Biz sadece belirli bir alanı aramak istiyoruz. Çöp gazlarının kaçmasını önlemek için bu alanın etrafında hava almayan sızdırmaz bir yapı oluşturmak için istiyoruz. İşler düzgün yapılmazsa fatura bizim tarafımızdan ödenecek”

35 yaşındaki şanssız mühendis, Bitcoin’lerin içinde olduğu hard disk’in yıllardır çöplükte olmasına rağmen BTC’leri kurtarma konusunda pozitif olduğunu söyledi:

“Yıllardır çöplüğün içinde olması sebebiyle tabii ki çalışacağının garantisi yok. Diskin dışı paslı olabilir ancak içinde verilerin saklandığı yerin sağlam olma ihtimali yüksek. Bence hala şansım var. Ancak süreç ne kadar uzarsa şansım da azalır.”

Belediyeye yeni bir teklifle gittiğini ve Kovid’den zarar görenlere yardım etmek istediğini belirten Howells, “Şu anda bu durumdan acı çeken, zarar gören birçok kişi var. Onlara yardım etmek istiyorum. Bence bu para iyi işler için kullanılabilir” dedi.

“Bitcoin’ler ya bulunamazsa…”

Newport şehir yönetiminden bir sözcü ise konuyla ilgili olarak Howells’a yardımcı olmalarının imkansız olduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Bay Howells’ın hard disk’ini kaybettiğini anladığı günden bu yana, yani 2014’ten beri birkaç kez başvuru aldık. Buradaki çöpler için kazı yapılması, arama, çöplerin sağlıklı şekilde ayrılması çok büyük maliyeti olan uygulamalar. Bitcoin’leri bulacağımıza, bulsak bile hard disk’in çalışacağına dair hiçbir garanti yok. Bay Howells’a kazı yapmanın mümkün olmadığını, bunun çevreye çok kötü sonuçlarının olacağını birkaç kez söyledik. İsteğini kabul etsek bile, sabit diskin bulunmaması veya verilerin kurtarılamayacak durumda olmasıyla maliyeti kimin karşılayacağı sorusu var. Ona yardımcı olamayacağımız konusunda çok net cevap verdik”

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl