Paribu nedir?
Kripto paraları, kripto para borsalarını ve kripto paralarla ilgili çeşitli bilgileri hazırladığımız “Nedir?” serisine Paribu Nedir? sorusuna yanıt arayarak devam ediyoruz.
Bildiğiniz gibi kripto paralara sahip olmanın birçok yolu bulunuyor. Bunlardan birincisi, madencilik ile kripto para sahibi olmak iken, ikincisi de kripto para borsaları aracılığıyla kripto para satın almaktır. Elbette kripto para sahibi olmanın airdrop (Airdrop nedir?) gibi çeşitli yöntemleri de var. Elbette çeşitli kripto paraların madenciliğini yaparak da Bitcoin, Ethereum elde edebilirsiniz. Ancak bugünlerde, bu yöntemler oldukça zordur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – Bitcoin madenciliği nedir? Bitcoin madenciliği kârlı mı?
Ancak konumuz “Paribu nedir?” olduğu için, bizi ilgilendiren kısım kripto para borsaları aracılığıyla kripto para sahibi olmaktır. Zaten kripto para yatırımı yapmak için borsaları kullanmak yukarıda saydığımız madencilik, airdrop gibi yöntemlerden daha kolay ve yorucu olmayan bir yöntemdir.
Kripto para borsası Paribu nedir?
Paribu, Türkiye merkezli, kripto para yatırımcılarının, Bitcoin, Ether, XRP gibi kripto paraları alıp satmasına olanak sağlayan bir kripto para borsasıdır.
Paribu, dünya genelinde hizmet veren diğer borsalar kadar bilinmese de Türkiye’de binlerce kullanıcısı olan ve işlem hacmi bakımından en iyi Türk kripto para borsalarından birisi.
Paribu’da hangi kripto paralar var?
Araştırmalarımıza ve incelemelerimize göre, Paribu’da güncel olarak 32 tane kripto para birimi bulunuyor. Elbette globel anlamda diğer borsalar ile kıyaslamak mümkün değil. Ancak ülkemizdeki kripto para yatırımları açısından bu miktarın iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Burda dikkatli bir şekilde incelenmesi gereken durum ise, yüzlerce kripto parayı listeleyen bir kripto para borsasının, çok iyi olma zorunluluğunun olmaması diyebiliriz.
Çünkü kripto paraları borsa da listelemek de, borsa için ayrı bir sorumluluk taşıyor denilebilir.
Paribu’nun açıklamalarına göre, bir kripto parayı listelemeden önce, kripto para birimi için önemli etkenleri de inceliyor. Mesela, kripto paranın piyasada dolaşımda bulunan arzı, toplam arzı ve maksimum ulaşabileceği arzı ne kadar konuları da Paribu için önemli diyebiliriz.
Bir diğer önemli durum ise kripto para birimin globaldeki işlem hacmi de Paribu tarafından inceleniyor.
Paribu’nun bir diğer avantajı ise Türk futbol takımlarının, taraftar tokenlarını listelemesi. Yani Galatasaray, Trabzonspor gibi geniş taraftar kitlesine sahip olan takımların kripto paraları da Paribu’da yer alıyor.
Elbette sadece, Türk takımları değil; Juventus, Paris Saint Germain gibi futbol takımlarının taraftar tokenları da Paribu’da yer alıyor.
Paribu’da hangi coinler (kripto paralar) var?
- Bitcoin (BTC)
- Litecoin (LTC)
- XRP
- Ethereum (ETH)
- EOS
- Cardano (ADA)
- Stellar (XLM)
- Tron (TRX)
- NEO,
- Tether (USDT)
- Holo (HOT)
- Bitcoin Cash (BCH),
- Dogecoin (DOGE)
- Basic Attention Token (BAT)
- BitTorrent Token (BTT)
- Chainlink (LINK)
- Ravencoin (RVN)
- Waves
- Chiliz (CHZ)
- Tezos (XTZ)
- Ontology (ONT)
- Cosmos (ATOM)
- GAL
- TRA
- JUV
- PSG
- Polkadot (DOT)
- Avalanche (Avax)
- Maker (MKR)
- OMG Network (OMG)
- Uniswap (UNI)
- AAVE
- Balancer (BAL)
- ATM
- ASR
Paribu güvenilir mi? Paribu yasal mı?
Paribu güvenilir ve Paribu yasal mı sorusu kripto para yatırımcıları için önemli bir soru. Yine Paribu’nun kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre, Paribu’nun Türk Ticaret Kanunu’na uygun olarak kurulan bir anonim şirketi olduğunu görüyoruz. Yani yasal olarak, kanunlara uygun bir şekilde kurulan bir şirket.
Peki Paribu Güvenilir mi? Aslında bu sorunun cevabını sizlere en güzel şekilde sosyal medya araçları verecektir. Bildiğiniz gibi Bitcoin, Dogecoin ve diğer kripto para fiyatları son dönemde katlanarak arttı. Bazı ani yükselişler de kripto para borsalarının kullanıcılarının hizmet etmekte zorlandığını herkes gördü. En büyük borsa olan Binance bile kullanıcıların işlemlerine kısa süreliğine de olsa yanıt veremedi.
Elbette Paribu’da da çeşit çeşit aksamalar meydana geliyor ancak süreklilik arz etmiyor.
Paribu hangi ülkenin ve sahibi kim?
Paribu, Türkiye merkezli bir kripto para borsasıdır. 14 Şubat 2017’de kurulan Paribu’nun kurucu Yasin Oral’dır.
Paribu’ya nasıl kayıt olunur?
Paribu’ya kayıt olmak için, borsanın internet sitesine gitmelisiniz. E-mail ve şifreniz aracılığıyla borsaya kayıt olabilirsiniz. Burda dikkatli olmanız gereken en önemli kısım, şifrenizin güvenliğidir. Aklınızda tutabileceğiniz, karmaşık ve uzun bir şifre kullanmanız güvenliğiniz açısından iyi olacaktır.
Paribu’da para yatırma işlemi nasıl yapılır?
Paribu’ya kayıt olduysanız, para yatırmak da isteyebilirsiniz. Güncel olarak Paribu’ya bakiye yüklemenin iki yolu bulunuyor. Bunlardan birincisi bankalar aracılığıyla havale/EFT yapmaktır. İkinci yol ise Papara dijital cüzdan hesabına sahip olarak TL yatırmaktır.
Ancak bu konuyu titizlikle inceleyip, bilinçli bir şekilde yatırma işlemini yapmanız gerekiyor.
Paribu’da para çekme işlemi nasıl yapılır?
Paribu hesabınızdan, banka hesabınıza TL çekmek istediniz. Peki Paribu’da TL çekme işlemi nasıl yapılır?
Yine yukarıda olduğu gibi bu noktada da iki seçeneğiniz mevcut. Ve bu seçeneklerin ikisi de aynı. Eğer Akbank, Vakıfbank, Fibabanka ve Ziraat Bankası hesaplarınız varsa TL çekme işlemlerini 7 gün 24 saat yapabiliyorsunuz. Papara kullanıcıları için de yine yukarıdaki yöntem geçerli.
Paribu ücretli mi?
Hayır Paribu ücretli bir platform değil. Ancak ücretli sorusunda bahsedilmek istenen duruma göre de bu sorunun cevabı değişiklik gösterir. Paribu’ya üye olmak isteyen kullanıcıların herhangi bir ücret ödemesine gerek yok. Yani Paribu ücretsiz kayıt olunabilen bir kripto para borsası.
Fakat Paribu, yaptığınız kripto para alım satım işlemleri sırasında her kullanıcıdan belirli miktarda komisyon alıyor.
Paribu’da komisyon oranları ne kadar?
Diğer kripto para borsalarında olduğu gibi Paribu da kripto para alım satım işlemleri sırasında kullanıcıların komisyon ücreti talep ediyor. Bunlar çok büyük oranlar değil ancak kullanıcılar için yine de önemli.
Paribu’da komisyon oranları piyasada gerçekleştirdiğiniz işlem hacmine göre belirleniyor. Eğer 30 günlük işlem hacminiz TL bazında 0 ile 100 bin TL arasındaysa, Piyasa Yapıcı komisyon oranı %0,25. Piyasada Alıcı oranı ise %0,35 olarak gözüküyor.