Dogecoin kurucusu kripto paraları topa tuttu: Geri dönmeyeceğim

2021 yılı boğa sezonunun belki de en çok konuşulan kripto parası olan Dogecoin'in kurucularından olan Jack Palmer, kripto para evrenini adeta topa tuttu. Bir daha kesinlikle bu endüstriye geri dönmeyeceğini belirten Palmer, Twitter'dan uzun bir flood yazarken, "Kripto para endüstrisi güçlü ve varlıklı bir kartel tarafından kontrol ediliyor" dedi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Kripto para endüstrisinde 2021 yılı müthiş yükselişlere sahne olurken, devletlerden sanatçılara, geliştiricilerden normal vatandaşlara kadar herkes sektörün nereye gideceğini tartışıyor. Şu andaki piyasa değeri 26 milyar dolar olan Dogecoin’in kurucularından olan Jack Palmer ise bir daha asla kripto para sektörüne dönmeyeceğini ve hatta bu konuda tartışmayacağını belirtti.

Kripto paraların, şu andaki merkezi sistemi de yöneten bir kartel tarafından kontrol edildiğini belirten Palmer’ın Twitter flood’unda yazdıkları şu şekilde:

“Genellikle kripto paraya geri dönüp dönmeyeceğim ya da sektörde olanlar yorumlayıp yorumlamayacağım soruluyor. Buna cevabım ‘kesinlikle hayır’ ancak tekrara düşmemek için de burada bazı açıklamalar yapmak istiyorum.

Yıllarca bu alanda çalıştıktan sonra söyleyebilirim ki, kripto para sektörünün doğası gereği; vergiden kaçınma talep eden, azaltılmış regülasyon denetimi isteyen ve yapay olarak zorlayıcı kıtlık dayatan bir kombinasyon yoluyla yandaşlarını zengin etmek için inşa edilmiş sağ görüşlü, hiper-kapitalist bir teknoloji olduğuna inanıyorum.

“Varlıklı bir kartel kontrol ediyor”

Tüm ‘merkeziyetsizlik’ iddialarına rağmen, kripto para endüstrisi, zamanla yerini almayı plânladıkları mevcut merkezi finansal sisteme bağlı olan güçlü ve varlıklı bir kartel tarafından kontrol ediliyor.

Kripto para endüstrisi, finansal açıdan çaresiz ve saf olan insanlardan daha fazla ve yeni para çekmek için tasarlanmış tarikat benzeri bir ‘hızlı zengin ol’ düşüncesini yaymak için bilinmeyen iş bağlantılarıdan, satın alınan ‘influencer’lardan ve para alan medya kuruluşlarından oluşan bir ağdan yararlanmaktadır.

‘Teknoloji vurgunu daha büyük hale getirdi’

Finansal sömürü tabii ki kripto paralardan önce de vardı ancak bu endüstri vurgunculuk taktiğini, sistemin başında bulunanlar için daha verimli hale getirirken, savunmasız insanlar için ise daha tehlikeli yaptı.

Kripto paralar günümüzün kapitalist sisteminin en kötü kısımlarını barındırıyor (yolsuzluk, dolandırıcılık, eşitsizlik) ve ortalama bir kişi için koruma ya da güvenlik ağı işlevi gören müdahaleleri (denetimler, regülasyonlar, vergilendirme) engellemek için yazılım teknolojisi kullanıyor.

‘İşler kötüye gidince suç sizin oluyor’

Birikimlerinizi tuttuğunuz hesabınızın şifresini mi kaybettiniz? Sizin hatanız. Dolandırıcılığa mı uğradınız? Sizin hatanız. Dolar milyarderleri piyasaları manipüle mi ediyor? Onlar birer dâhi… Maalesef bu tehlikeli olan, ‘herkes için bedava’ kapitalizm taktiğidir ve kripto paraların doğuşundan bu yana tüm bu yaşananları kolaylaştırmıştır.

‘Dolar milyarderi olunacağı yalanı…’

Ancak bu günlerde, kripto paralar hakkında yapılan en mütevazı eleştirilerden bile bir kara leke çıkacak. Endüstriyi kontrol eden ve bir gün dolar milyarderi olunacağı yönünde sahte reklamlar satan en güçlüler perakende yatırımcıların öfkesini çekecek. Bu konuda iyi niyetli bir tartışma neredeyse imkansız hale geldi.

Bu sebeplerden ötürü, kripto paralar konusundaki tartışmama fikrimden geri dönmeyi düşünmüyorum. Bu sistem benim politik ya da inanç görüşlerime uymuyor. Benimle belli bir seviyede tartışmayacak insanlarla konuşacak enerjim yok.

Zor soruları sormaya devam eden ve her teknolojinin kesin bir şüphecilikle sorgulanması gerektiğini söylemeye enerjisi olan kişileri de alkışlıyorum. Yeni teknolojiler dünyayı daha iyi bir yer yapabilir. Ancak kendi doğasında vâr olan politikalardan koptuğunda bunu yapması mümkün değildir. ”

Nic Carter’dan yorumlara çok sert tepki

Palmer’ın bu yazdıklarına ise Bitcoin maksimalisti olarak bilinen Nic Carter’dan çok sert tepki geldi. Carter, isim vermeden ve mention’lamadan Palmer’ın yazdıklarına şu cevabı verdi:

“Eleştirdiğin teknolojiyi kullanarak, konu hakkında hiçbir fikri olmayan yatırımcılardan para koparmak dışında hiçbir amacı olmayan, değersiz bir Bitcoin klonu yaratmaktan ve sonra da, senin varlığını sağlayan bu teknolojiye saldırmaktan daha aşağılık bir durumu düşünmek zor”

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl