Çin’in kripto paralara adeta savaş açmasının Doğu Asya bölgesindeki kripto para varlığına faturası ağır oldu. Chainalysis’in yeni coğrafya raporuna göre; Temmuz 2020 ile Haziran 2021 arasındaki dönemde aldığı 590 milyar dolar değerde kripto para ile şu anda hala bu anlamda en büyük 3. bölge olan Doğu Asya, liderliğini ciddi şekilde kaybetti.
Yüzde 452’lik artış var ama…
Temmuz 2019 ile Haziran 2020 arasındaki dönemde tüm kripto para işlemlerinin değerinde %31’lik paya sahip olan Doğu Asya bölgesi, Çin yasaklarıyla büyük bir düşüş gördü. Bu sene, bir önceki yıla göre işlem değerinde %452’lik büyüme olsa da bölge en yavaş büyüyen bölge konumuna geldi.
En büyük pay Avrupa’da…
Japonya, Güney Kore, Çin gibi ülkelerin bulunduğu Doğu Asya, kripto para işlem değerinde liderlikten üçüncü sıraya inerken; Orta, Batı ve Kuzey Avrupa’yı kapsayan bölge %20’nin üzerinde paya ulaştı ve bu anlamda liderliği aldı. İkinci sırada ise kripto para madencilik şirketlerinin en çok tercih ettiği bölge olan Kuzey Amerika bulunuyor.
Doğu Asya’nın en büyüğü hala Çin
Rapora göre 256 milyar dolarlık kripto para girişiyle Çin hala (Temmuz 2020-Haziran 2021) bölgenin en büyük piyasasına sahip. Bu rakamın %49’u ise DeFi protokollerine gitmiş durumda. Merkeziyetsiz finansa yüzde olarak giriş olan en büyük ülke ise Hong Kong. Buradaki 59.7 milyar dolarlık kripto para girişinin %55’i DeFi protokollerine aktı. Bölgenin kripto para anlamında Çin’den sonraki en büyük piyasasını ise 150 milyar dolar ile Güney Kore oluşturuyor. Ancak bu ülkede DeFi sektörüne giden oran %15. Piyasa değeri 100 milyar doların altındaki Japonya’da ise DeFi’a giden paranın oranı %32.
Huobi lider, Uniswap ve dydx arkadan geliyor
Doğu Asya bölgesindeki DeFi hareketliliği de dikkat çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda bölgeden gelen birçok haberde özellikle Çinli kullanıcıların, merkezi otoriteyle sorun yaşamamak için fonlarını merkeziyetsiz finans protokollerine aktardıkları belirtiliyordu.
Bölgede işlem hacmi açısından (Temmuz 2020-Haziran 2021) en büyük hizmet sağlayıcısı Huobi borsası olarak gözüküyor. Huobi’nin ardından ise merkeziyetsiz finans protokolleri Uniswap ve dydx’in gelmesi dikkat çekiyor. Binance borsası da dördüncü sırada.
Çinli madencilerin çıkardığı BTC sayısında büyük düşüş
Çin Komünist Partisi’nin (CCP) yasakları sonucundan ülkeyi terk etmek zorunda kalan madencilerin çıakrdığı BTC rakamlarında önemli düşüşler kaydedildi. Bilindiği üzere Çin daha önce de kripto paralara karşı birçok yasaklama hareketinde bulunmuş ancak bunlar sadece borsaların ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.
Mayıs ayında başlayan yasaklar ise madencilere en büyük darbeyi vuran hamleydi. Ana merkezi Çin olan AntPool, Poolin, BTC.top ve F2Pool gibi madencilik havuzları en fazla düşüşü yaşayan şirketler olurken, Çekya merkezli SlushPool ise istikrarlı bir grafik çizdi. (Ocak 2021Temmuz 2021 arası rakamlara göre)
Çin dışındaki madencilerin gelirleri 2 kat arttı
Çinli madencilerin yılbaşından bu yana gelirlerinde yaklaşık %50’lik düşüş olurken, Çin dışındaki en büyük 20 madencilik şirketinin gelirlerinde ise 2 kattan fazla bir artış oldu.
Binance, Huobi ve FTX’e havuz darbesi
Çin merkezli madencilerin bir başka önemi de, Binance ve Huobi gibi hizmet sağlayıcılarına likidite sağlamalarıydı. Çin yasaklarının başlamasıyla birlikte, birçok hizmet sağlayıcısı şirket, yeni çıkarılan Bitcoin’leri havuzlardan alamadı ve bu anlamda ciddi zararlar yaşadı. En Çok zarar eden şirket ise Binance oldu. Borsa, havuzlardan gelen 200 milyon dolardan fazla değerdeki Bitcoin’lerden mahrum kaldı. Aynı rakam Huobi için 150 milyon doların üzerine tekabül ederken, FTX borsası da 100 milyon dolar değerde BTC’leri alamıyor.