Bizi Google Haberler'de Takip Edin

[toc]

Sadece geçen hafta özelinde küresel çapta yaşanan düşüş 2.7 trilyon dolara ulaşmış.

Arkasındaki sebepler ise çok açık ortada. Bir yandan FED’in faizi daha agresif şekilde, birden fazla 50 baz puan artıracağına dair endişeler, diğer yandan ABD ilk çeyrek verilerindeki küçülme ve bununla beraber ekonomideki durgunluğun daha da artacağına dair beklentiler.

Hafta boyunca global piyasalarda risk algısı açısından öne çıkan gelişmeleri 3 ana başlıkta özetlemek gerekirse:

  1. ABD bilanço sezonu (Teknoloji şirketleri özellikle Bitcoin ile daha yüksek korelasyona sahip olduğu için sadece ABD endekslerini değil, Bitcoin ve dolaylı olarak diğer altcoin‘leri de etkiler.)
  2. Rusya’dan gelen doğalgaz yaptırımları sonrası (Bulgaristan ve Polonya’ya doğal gaz akışı kesildi) Avrupa doğalgaz fiyatlarının artması
  3. Çin’de artan vakalar. Bunların yanında bir de son yılların zirvesinde seyreden enflasyon verileri var. Aslında makro resimde tüm bu riskler piyasaları bir süre daha etkilemeye devam edecek diyebiliriz.

Merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faiz arttırdığı, bilanço daralttığı bir dönemdeyiz. Tüm piyasaların merakla beklediği FED’in bu yıl yapacağı ikinci toplantısına çok az bir zaman kaldı.

FED izleme aracı olarak takip ettiğimiz ve genel kanıyı ifade eden Chicago Ticaret Borsası verilerine baktığımızda çok yüksek oran ile (FED üyelerinden gelen açıklamalarla beraber artık kesin de diyebiliriz) 50 baz puanlık faiz artışı bekliyor.

ABD ekonomisinin küçülmesi bir kez daha endişeleri arttırdı

ABD’de açıklanan ilk çeyrek küçülmesi ile (negatif büyüme de diyebiliriz) işlerin biraz daha sarpa sardığını söylemek mümkün.

Çünkü bu negatif veri ‘stagflasyon’ riskini bir kez daha piyasalara ve yatırımcılara hatırlatmış oldu.

Peki nedir bu stagflasyon? En basit tabirle, enflasyon ile beraber ekonomik durgunluğun aynı anda olmasıdır.

Bu sebeple oldukça kritik bir haftadan geçiyoruz. ‘Tamam mı, devam mı’ fiyatlaması görebiliriz. Eğer bu toplantıda piyasaların korkuttuğu ‘stagflasyon’ riskine dair FED’den ‘stagflasyona yol açmayacağız’ benzeri bir açıklama gelirse, ‘piyasaları bozmayacaklar’ düşüncesi ile beraber yukarı yönlü fiyatlanmalar görebiliriz.

Nisan ayı piyasalar için genel anlamıyla iyi geçen bir ay olarak bilinirken, bu defa tam tersini gördük. Tüm bu açıklamalarla beraber Mayıs ayı için ‘sat ve tatile git’ yerine ‘güzel alım fırsatı verdi’ fiyatlaması da görebiliriz.

Açıklamaların şahinliğine ve güvercinliğine göre, özellikle Mayıs ayının 2. Haftasından itibaren daha pozitif fiyatlanmalar görmemiz de mümkün.

Son 2 yıldır özellikle pandemi ve savaş dolayısıyla sadece hisse senedi ve kripto para piyasalarında değil, ülke para birimleri ve emtia fiyatlarında da dalgalı seyir sürüyor.

Emtia fiyatlarındaki aşırı yönlü fiyatlanmalar risk iştahını etkilediği için hisse senedi ve kripto paraları da ilgilendirdiğine bir kez daha yakından şahit olduk.

Emtia fiyatlarına dair Dünya Bankası’ndan kapsamlı bir rapor yayımlandı.

Dünya Bankası emtia fiyatları raporundan

Kısaca önemli emtialara dair beklentilerine özet geçmek gerekirse;

  • Brent petrol için bu yıl ortalama 100$ civarında seyretmesini, önümüzdeki yıl 92$ ‘a düşmesini bekliyor.
  • Altın için bu yıl 1880$ civarında kalmasını, gelecek yıl ise 1700$ ‘a düşmesini bekliyor.
  • Gümüş için ise bu yıl 24.2$ civarında kalmasını, gelecek yıl ise 22.5$ ‘a gerilemesini bekliyor. Dünya Bankası raporuna göre bu üç önemli emtiada bu yıl boyunca şu anki fiyatlanmalara yakın seyir, gelecek yıl ise geri çekilme bekliyor.

Peki kripto piyasalarında önümüzdeki süreçte bizi ne bekliyor?

Aylık kapanış yapıldı, haftalık kapanışa ise kısa bir süre kaldı. Genel gidişatı yukarıda özetledikten sonra kripto paralara dair detayları grafik üzerinden yorumlayalım.

Kripto paraların toplam piyasa değeri

Toplam piyasa değeri büyüklüğü 1.7 trilyon dolar seviyelerinde seyrederken, en yakın destek bölgemiz 1.6 trilyon dolarda. Bir alt destek bölgemiz ise 1.49 trilyon dolar seviyesinde. Yukarı yönlü ise en yakın direnç seviyemiz 1.77 trilyon dolar. Bu seviyenin yeniden kazanılması kısa vadede olumlu.

Tether (USDT) dominans grafiği

Yön tahmin ederken takip ettiğimiz diğer unsurlardan biri olan USDT.D’ye (piyasadaki Tether hakimiyeti) baktığımızda ise kritik seviyelere çok yakın olduğumuzu ve buradan red yediğini görüyoruz. %5.15 seviyesinin oldukça kritik olduğunu belirtmekte fayda var. Bu seviye üzerinde kapanış kripto paralarda satış getireceği gibi dominansın düşmesi ise tam tersine Bitcoin ve altcoin’lere pozitif yansır diyebiliriz. (Yani USDT.D ile BTC arasında ters korelasyon mevcut.)

Bitcoin grafiği

Bitcoin tarafında 36 bin (yeşil kutu, ok ile gösterilen bölge) kritik öneme sahip. Günlükte bu bölgede yeni bir dip arayışı görebiliriz. Yeniden aksiyon almak için yine bu bölge takip edilebilir. Özellikle FED açıklamalarında piyasaları bozmayacak yorumlar görürsek yaz ortasına kadar rahatlama görebiliriz. Haftalıkta ise yine 36 bin dolar desteğinizin kaybedilmesi daha dip bölgeleri konuşmamamız için önemli.

Ethereum grafiği

Altcoin’ler için yol gösterici olan Ethereum’a baktığımızda ise yeniden 2.780 dolar seviyesi üzerinde kapanış görmemiz kısa vadede pozitif.

Near grafiği

Near’a geldiğimizde ise 12.5 üzerinde kapanış, yine kısa vadede pozitif takip ettiğim direnç seviyesi. Aynı şekilde kısa vadeli gidişata göre hızlı toparlanmalar yaptığı için al sat için de takip edilebilir. Orta ve uzun vadeli yatırımcılar için geri çekilen Near fiyatları 2-3 parçada alım yapılabilecek seviyeler olarak değerlendirilebilir.

FED sonrası nasıl hareket edilmeli?

FED toplantısı sonrasında fiyatlanmaların oturmasını beklemek, alım yapmayı düşündüğümüz projelerde ise 2-3 parça kademeli alım ile bütçeyi yönetmek riski minimalize etmek açısından önemli olabilir.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl