Kosova’da Bitcoin madenciliği yasağı uzatıldı

Kosova'da Ocak ayından bu yana devam eden Bitcoin ve diğer kripto paraların madenciliği yasağına 1 Ağustos itibariyle 60 günlük süre daha eklendiği belirtildi. Devlet yetkilileri ülkedeki tüm kurumları da, ekonomik elektrik kullanımı uygulamasına geçmeye çağırdı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

2021’in Aralık ayında enerji tüketimi sebebiyle ciddi şekilde elektrik kesintilerinin yaşandığı, hatta bir dönem bu nedenle olağanüstü hal uygulamasına da geçen Kosova’da, Bitcoin ve diğer kripto paraların madenciliği 60 gün daha uzatıldı.

Enerji fiyatları cep yakıyor

Özellikle birçok ülkede artan enflasyon ve artan fiyatlar cep yakarken, Ukrayna-Rusya savaşının getirdiği enerji maliyetleri de Avrupa için artmaya başladı. Batı Avrupa’ya göre çok daha güçsüz bir ekonomiye sahip olan Balkan ülkeleri de bu durumdan olumsuz etkilenirken, ayrıca AB ülkelerinden fosil yakıt hammaddelerinin ithalatının yasaklanması durumu daha da negatif hale getirdi.

Rus medyasında yer alan haberlere göre, Kosova’daki yasak 60 günlük sürenin ardından bir kez daha uzatılabilir. Yasağın, daha sonra 30 ilâ 180 gün uzatılabileceği belirtiliyor.

Hatırlanacağı üzere, yasağın başlamasıyla birlikte Kosova’da güvenlik güçleri binlerce madencilik cihazına da Ocak ayında el koymuştu.

Elektrik için para dâhi alınmıyordu

Aslında Kosova elektrik maliyetinin Avrupa’ya göre ciddi şekilde ucuz olduğu ülkelerden biri konumunda… Kosova merkezli bir kripto para borsası sahibi olan Ardian Alaj, Ocak ayında verdiği bir röportajda ülkenin kuzeyinde, devletin halktan elektrik parası dâhi almadığı bölgeler bulunduğunu, geri kalan yerlerin de yine çok ucuz maliyetlere sahip olduğunu söylemişti. Ancak yasakların gelmesinden sonra ülkede binlerce cihaza el konulmuş ve birçok madenci de, ya ülke dışına çıkmış ya da cihazlarını ikinci el piyasalarda satmıştı.

Kosova gibi İran’da da yılın belirli dönemlerinde enerji sıkıntıları yaşanıyor ve elektrik kesintileri oluyor. İran da bu kesintilerde faturayı kripto para madencilerine çıkaran ülkelerden biri ve bu anlamda madenciliği dönem dönem yasaklıyor.

İran gibi Kosova’da da ciddi şekilde kaça madencilik faaliyetleri oluyordu ancak her iki ülkede de son dönemde devletin bu konuda taviz vermemesi, faaliyetleri önemli derecede azaltmış durumda…

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl