İran haber ajansı Tasnim’in Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Reza Fatemi Amin’e dayandırdığı haberinde, kabul edilen yeni yasanın kripto paraların regülasyonunu yeniden tanımladığı ve ithalat için kullanılma yetkisiyle beraber, madencilik için yakıt ve elektrik alımı konusunda da izin verdiği belirtildi.
“Dolar ve euro yerine dijital para ile araba ithalatı”
İran Merkez Bankası da ithalatın kripto paralarla yapılabileceğini belirten bir açıklama yaptı. Haberde bundan sonra ABD doları veya euro yerine dijital varlıkları kullanarak araba ithal edebileceği dâhi belirtildi.
Bilindiği üzere İran bu ay başında yaklaşık 10 milyon dolar değerde bir ithalat gerçekleştirdiğini ve ödemenin kripto para ile yapıldığını açıklamıştı. Duyuru yine Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı’na atıfta bulunan haber ajansı Tasnim tarafından yapılmıştı. Ancak ödemelerin hangi kripto parayla yapıldığı konusunda herhangi bir detay paylaşılmamıştı. Bakan Reza Fatemi Amin, Eylül ayı sonu itibariyle bu anlamdaki adımlarını sıklaştıracaklarını ve kripto parayla ithalatı artıracaklarını belirtmişti.
İran’ın kripto para hamlesinin özellikle ABD’nin bu ülkeye karşı Temmuz ayında başlattığı yeni bir yaptırımlar silsilesinin ardından gelmesi de dikkat çekiyor. ABD, İranlı petrol şirketlerine yaptırım uygulanması kararı almıştı. Bu sayede ABD müttefiki olan ülkeler bu şirketlerden ürün alamıyor.
En fazla yaptırım uygulanan ülkeydi
İran, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşa kadar dünyada en fazla yaptırım uygulanan ülke konumundaydı ancak savaş sonrasında bu konuma Rusya geçti. ABD’li birçok bürokrat ve politikacı da ülkelerin ABD yaptırımlarını aşmak için kripto para kullanımını artırdıkları yönünde endişelerini sürekli olarak dile getiriyorlar.