Otomobil devi Porsche’nin resmi haber portalı newsroom.porsche.com’da yer alan habere göre Porsche, Berlin merkezli start-up XAIN ile iş birliği içinde Blockchain uygulamalarını arabalarında test etmeye başladı. Porsche, böylece Blockchain teknolojisini bir arabada başarıyla test eden ve uygulayan ilk otomobil üreticisi oldu.
Bitcoin ve Ethereum gibi dijital paraların arkasındaki teknoloji olan Blockchain’i temel alan işlemler hem güvenli hem de çok daha hızlı işlenebilir. Porsche’nin test ettiği uygulamalar arasında aracın bir uygulama vasıtasıyla kilitlenmesi ve açılması, geçici erişim yetkileri ve şifrelenmiş veri günlüğüne dayanan yeni iş modelleri bulunuyor. Bunlar, otonom sürüş işlevlerini geliştirmek için daha da ilerletilebilir.
Porsche’nin Finansal Strateji Uzmanı Oliver Doring, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Verileri daha hızlı ve güvenli bir şekilde aktarmak, şarj etmek, park etmek veya üçüncü parti bir teslim acentesi gibi araca geçici erişim verilmesi gereken konularda müşterilerimize daha fazla gönül rahatlığı sağlayabilmek için Blockchain teknolojisini kullanabiliriz. Yenilikçi teknolojiyi müşteri için doğrudan faydalar haline çeviriyoruz.”
Blockchain teknolojisiyle yapılan testlerde bir uygulama aracılığıyla aracın kapanıp açılma hızının 1.6 saniyeye kadar indirildiği ve böylece bu işlemin 6 kat daha hızlandırıldığı bildirildi. Buna ek olarak erişim izinlerinin dijital olarak güvenli bir şekilde dağıtılabileceği ve araç sahibi tarafından istenildiği zaman izlenebileceği kaydedildi.
Haberin devamında şöyle denildi:
“Teknoloji, güvenli ve verimli bir şekilde araç için geçici erişim izinleri atamanızı mümkün kılıyor. Araç verilerine ve işlevlerine karşı korumalı bir bağlantı Blockchain kullanılarak oluşturulabilir. Aynı zamanda katılımcılar arsındaki tüm iletişimi korur. Üçüncü taraf sağlayıcılar, yalnızca akıllı sözleşmeleri kullanarak ek donanıma ihtiyaç duyulmaksızın entegre edilebilir.”
Araçların giderek akıllı hale geldiği günümüzde hacklenme riski ile karşı karşıya kalınabileceği yıllardır söylenen bir şeydi. Porsche’nin, bu olası problemi Blockchain teknolojisiyle ortadan kaldırmayı hedeflediği görülüyor. Akıllı sözleşmeler fikri de üçüncü tarafların araca erişim sağlaması gerektiği durumlarda ekstra güvenlik sağlıyor. Araç paylaşım uygulamalarının giderek yaygınlaştığı bugünlerde akıllı sözleşmeler kilit rol oynayabilir.
Bosch ve Volkswagen de vagonda
Blockchain ve benzeri dağıtık defter teknolojilerinin araçlarda kullanımıyla ilgili olarak son zamanlarda art arda önemli gelişmeler yaşandı. Dünyanın en büyük otomobil parçaları üreticilerinden biri olan Bosch’un böyle bir hummalı çalışması var. Şirket, dağıtık defter teknolojisini otonom araçlarda kullanabilmek için yoğun bir çalışma halinde. Bosch’un bu nedenle yüklü miktarda IOTA satın aldığını bildirmiştik. Ayrıca Volkswagen de IOTA ile bir ortaklık anlaşmasına gitmişti.