Kripto para endüstrisinde son aylarda yaşananlar yatırımcılar kadar geleneksel finans sektörünü de şaşırtmaya devam ediyor. Borç ve faiz platformlarının, müşteri fonlarıyla diğer platformlarda kaldıraçlı işlem açmaları, çekim işlemlerini kapatıp destek talep etmeleri derken, şimdi de kredi verdiği şirkete borçlu çıkan bir firma bulundu!
FTX borsasının da kurucusu olan Sam Bankman-Fried’in kurucusu olduğu bir başka şirket Alameda Research’ün, iflas eden Voyager’a 377 milyon dolar borcu olduğu görülüyor. Bilgiler ise resmi iflas dosyasından elde edildi.
Birinci 3AC, ikinci Alameda…
ABD iflas kanununun 11. maddesi gereğince iflas başvurusunda bulunan ve bu anlamda yeniden yapılandırılma sürecine girecek olan Voyager’la ilgili dosyanın 13. sayfasında görülen bilgilere göre; Voyager’dan borç/kredi alan şirketler arasında 654 milyon dolar ile birinci sırada iflas eden bir başka fon şirketi Three Arrow Capital bulunuyor. İkinci sırada ise 376 milyon 784 bin dolar ile Alameda var. Mike Novogratz’ın kurduğu Galaxy Digital’ın da Voyager’dan 34 milyon dolarlık borç aldığı görülüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – McGlone: Bitcoin, tarihi bir boğa piyasasına girebilir
3AC ödemesi gelecek mi?
Bilindiği üzere Voyager’ın iflasında, LUNA çöküşünün ardından yine iflas eden ve borçlarını ödeyemeyen 3AC’nin de etkisi büyük. Geçtiğimiz hafta İngiliz Virjin Adaları merkezli bir mahkeme 3AC için tasfiye kararı vermişti. Bunun anlamı, fon şirketinin tüm operasyonlarını durdurup borç verenlere kredilerin geri ödenebilmesi için mahkemenin sahip olunan varlıklarla ilgili araştırma yapmasına izin vermesi demek…
En büyük hissedar da Alameda…
Alameda ve kurucusu Sam Bankman-Fried’in, Voyager’ı kurtarmak istemesinin dışında “sektörün iyiliğini düşünmek”ten ötesinin de olduğunu belirtmekte fayda var. Voyager’ın 17 Haziran tarihli bir basın açıklamasında Alameda tek büyük hissedar olarak ön plâna çıkmıştı. Alameda, şirketin %11.6’lık hissesine sahip. Dolayısıyla Voyager’ın kurtulması demek, Alameda’nın da büyük bir zarardan kurtulması anlamına geliyor.