ABD’de ÜFE ve TÜFE beklentilerin altında açıklandıktan sonra eylül ayı, şüphesiz çok daha farklı bir anlam kazandı.
Enflasyon tarafında istediğimiz noktaya geldiğimiz 14 Ağustos gününde bir anda “maymun çiçeği virüsü” endişesi patlak verdi. DSÖ, 14 Ağustos gece saatlerinde küresel acil durum ilan etti.
Bitcoin ne tepki verdi?
Bitcoin, geçtiğimiz hafta mor bölgeye temas etmişti ve uzun bir aranın ardından 49 bin dolar seviyesine düşmüştü.
Potansiyel direnç bölgesi hâline gelen mavi bölge (58-60 bin dolar) ise iki hafta boyunca direnç olarak test edildi.
Haftalık kapanış, mavi bölge altında gerçekleştikten sonra satıcıların yeni hafta açılışıyla birlikte yeni bir hamle yaptığını gördük.
Mavi bölgeye ikinci kez haftalıkta atılan fitil, kısa vadede ve özellikle ağustos ayında BTC’nin arzulanan patlamayı yapma ihtimalini azaltıyor.
Bitcoin’in hâlâ alçalan genişleyen kama içinde hareket ettiğini görüyoruz, mor bölgenin altında haftalık kapanış gelmediği takdirde de bu kama içinde hareket etmeye devam edecektir.
ABD’den gelen veriler sebebiyle resesyon endişelerinin azaldığını görüyoruz, bazı yeni haberlere göre jeopolitik gerilimlerin azalabileceğine dair bir umut ışığı da belirdi.
Özellikle CNN’in haberine göre ABD, İran’dan İsrail’e saldırmamasını istedi, çünkü çok yakında bir ateşkes sağlanma ihtimali değerlendiriliyor.
Resesyon endişesinin azaldığı ve jeopolitik gerilimlerin düşme ihtimalinin bulunduğu bir ortamda Bitcoin için kısa vadede endişe verici bir “maymun çiçeği virüsü” gerçeği kalmış bulunuyor.
Her halükarda mor bölge üstünde tutunması gereken bir BTC var. Bunu başarabilirse ve elbette mavi bölge üstüne yerleşebilirse çok daha güzel bir yakın gelecek konuşabileceğiz.
Aslında çok olumlu bir tablo var önümüzde fakat yaz aylarında ortaya çıkan birçok kriz adayı gelişme, özellikle kripto paraları baskıladı.
ETH’de 2800 – 2850 aralığı kritik
Ether, kritik bölgeden hayata tutunmayı başarmıştı.
Sarı majör destek bölgesi, haftalık zaman diliminde bu grafikteki en önemli bölgelerden biri.
Mor bölge üstüne hızlı bir şekilde yerleşen ETH’de yeşil direnç bölgesi, bu hafta test edildi fakat bu bölge geçilemedi.
Aylarca destek görevi gören yeşil bölgenin (2800 – 2850 dolar bölgesi) son düşüş itibarıyla önemli bir direnç bölgesi hâline geldiğini görüyoruz.
Bu bölge geçilmeden kaotik sürecin ETH adına sonlandığını söylemek mümkün değil.
Bu arada BlackRock’ın sahip olduğu ETH varlıkları sessiz sedasız artıyor. BlackRock, bugün itibarıyla 322.422 ETH’ye sahip ve bu varlıkların toplam değeri an itibarıyla 845 milyon dolar seviyesinde.
Fiyattaki sert düşüşe rağmen BlackRock’ın elindeki varlıklar neredeyse 1 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Altcoin Market Cap’te 2023 benzerliği
Şimdi de Ether’le giriş yaptığımız altcoin piyasasının genel görünümüne bakalım.
Altcoin Market Cap, bildiğiniz gibi altcoin piyasasının toplam piyasa değerini gösterir.
Geçtiğimiz haftalarda kırmızı majör destek bölgesine temas etti ve bu bölge üstünde hareket etmeye devam ediyor.
Altcoin Market Cap’te 670-740 milyar dolar aralığı, oldukça önemli bir bölge.
Altcoin Market Cap’in mevcut görünümünü S&P 500’ün 2023 Temmuz-Ağustos performansına benzetmek mümkün. Bitcoin, altının izinden giderken Altcoin Market Cap de şu ana dek S&P 500’ü geriden takip ediyor.
S&P 500, ABD’de en büyük 500 şirketin performansını gösteren bir endekstir.
S&P 500, lacivert majör direnç bölgesini ilk kez test ettiğinde ciddi bir satış baskısıyla karşılaşmıştı ve bu satış baskısı, yeşil majör destek bölgesine kadar devam etti.
Hızlı bir şekilde toparlanan S&P 500, bu yeşil majör destek bölgesi testinden sonra majör direnç bölgesini hacimli bir şekilde kırıp yeni bir zirve yapmıştı. O noktadan sonra SPX’in çok güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğini de biliyoruz.
Altcoin Market Cap’in de sarı majör direnç bölgesinden çok sert bir şekilde ret yediğini biliyoruz, ALTS’ta da satış baskısı kırmızı majör destek bölgesi test edilene kadar sürdü.
Altcoin Market Cap’in majör destek bölgesi üstünde güç toplamaya devam ettiğini görmek isteriz, Fed’in para politikasını değiştirmesini beklediğimiz toplantıya (eylül ortasında) kadar en azından bunu başarmak gerekir.
İlk grafik, Altcoin Market Cap’in haftalık görünümünü gösteriyor.
İkinci grafik, S&P 500’ün (SPX) iki haftalık görünümünü gösteriyor.
Üçüncü grafik, Altcoin Market Cap ve SPX’i birlikte gösteriyor.
Grafikleri dikkatle inceleyerek benzerliği keşfedebilirsiniz.
Küresel likidite artışları şiddetlenebilir
Küresel likidite artışının başladığının tekrar altını çizmek isterim.
Geçmişi incelediğimizde M2’de (para arzı) sert yükselişlerin yaşandığı dönemlerden hemen önce BTC’de çoğu kez kısa vadeli sert düşüşler yaşanmış. Küçük ya da çoğunlukla büyük çapta bir kriz yaşanıyor ve akabinde para arzının yeni bir zirve yaptığını görüyoruz.
Bir süre sonra da Bitcoin’de sert yükselişler başlıyor ve çoğunlukla döngülerdeki nihai zirveler görülüyor.
Benzer bir durum (BTC’de sert düşüş) son dönemde resesyon endişeleriyle yeniden yaşandı. Maymun çiçeği virüsünün bir pandemiye evrilip evrilmeyeceği şüphesi ve jeopolitik gerilimler de yatırımcıları endişelendiren diğer konular.
Küresel likidite, son dönemde tekrar artış göstermeye başladı. Önümüzdeki süreçte farklı sebeplerden daha şiddetli bir şekilde artış görme ihtimalimiz mümkün. Eylül ortasındaki Fed toplantısına kadar satıcıların piyasaları baskılama ihtimalleri elbette var. Sosyal medyada da potansiyel tehlikeler, birçok kez dillendirilebilir. Her zaman olduğu gibi özellikle bu süreçte kaldıraçlı işlemlerden uzak durunuz.
Bitcoin’de alıcıların iştahı sürüyor
Bitcoin’de alıcılar iştahını korumaya devam ediyor.
Bitcoin, birçok badire atlattığı geçtiğimiz ayların ardından 60 bin dolar seviyesine yakın bir bölgede hareket ediyor.
Büyük cüzdan sahiplerinin agresif bir şekilde alım yapmaya devam ettiğini görüyoruz.
Zincir üstü veriler incelediğinde Accumulation Trend Score metriğine göre özellikle son bir aylık periyotta Bitcoin’e olan rağbet arttı. Büyük cüzdan sahiplerinin büyük ilgi gösterdiği dönemlerde genellikle fiyatın da yukarı yönlü hareket etmeye başladığını görüyoruz.
Bilmeniz gerekenler
Resesyon endişeleri oldukça düşük. İkinci çeyrek itibarıyla resesyon beklentileri, ortalamanın oldukça altında.
Uzun vadeli yatırımcılar, 30 Temmuz’dan bu yana 500.000 BTC satın aldı.
Bitcoin arzının yaklaşık olarak %75’i son 6 ayda hiç hareket etmedi. Satış baskısını azaltan bir durum.