Avalanche ağının arkasındaki kurum olan Ava Labs’in eylül ayında duyurduğu ve ağın şu ana kadarki en büyük geliştirmesi olarak nitelendirilen Avalanche9000, çok önemli geliştirmeleri içerisinde barındırıyor. Bugün ise Avalanche9000 öncesi son güncelleme olarak bilinen Fuji9000 devreye girecek.
Peki Avalanche9000 kullanıcılara ne vadediyor? “L1” olarak bilinen 1. katman ağlarının birçok avantajı olduğu gibi, başta ölçeklenebilirlik olmak üzere çeşitli sorunları da bulunması, Avalanche9000’in geliştirilmesini sağladı.
2020’den bu yana, ağ üzerinde “subnet” olarak da adlandırılan birçok 1. katman ağı oluşturulmasına olanak tanıyan Avalanche, bu yeni Avalanche9000 güncellemesiyle kontrolün tamamen ağı yaratan kullanıcılarda olmasını sağlayacak.
Avalanche9000 ile kullanıcılar;
- Oluşturdukları ağı istedikleri gibi modifiye edebilecekler. (gas token’ı yaratma, staking kurallarını belirleme ve tokenomi…)
- Merkeziyetsizliği artırmak için açık ve 3. taraf izni gerektirmeyen doğrulayıcı kurulumları yapılabilecek.
- Regülasyon uyumluluğu için coğrafyaya göre ayarlamalar ve değiştirilebilir uyum izinleri olacak.
- Performansın en yüksek seviyeye çıkarılabilmesi için herhangi bir sanal makine ile ölçeklenme durumu…
Sistem nasıl çalışacak?
Avalanche üzerindeki her L1, Avalanche ICM üzerinden birbirlerine bağlanabilecek. Likiditenin paylaşılabildiği merkez üzerinden ise yeni 1. katman ağları oluşturulabilecek ve bu da tüm ağın ekonomisine katkı verebilecek.
Çok zincirli olmanın verdiği bütün avantajları sağlayacak olan ağ aynı zamanda 1. katman mimarisinden de yararlanmış olacak.
Sonuç olarak geliştiriciler, yeni bir L1 oluşturmanın ciddi yüklerinden bu sayede kurtulmuş olacaklar.