20 Mayıs tarihinde Bitcoin fiyatının 9500 doların altına düşmesiyle birlikte büyük kripto para sahiplerinin talepleri ciddi şekilde arttı.
Kripto para analiz şirketi Santiment, 100 BTC’den daha fazlasına sahip cüzdanlarda Bitcoin birikiminde bir artış olduğunu gösteren veriler yayınladı. Bu veriler, son zamanlarda balinaların cüzdanlarına 12 bin BTC (yaklaşık 108 milyon dolar) daha eklediğini gösteriyor.
Balina terimi genel olarak, büyük miktarda Bitcoin sahibi olan kişilerle kurumları temsil ediyor. Analistler sürekli olarak, piyasanın kısa vadeli hissiyatını ölçmek için cüzdan denge ve hareketlerini kontrol ediyorlar. Bununla birlikte, bir balinanın cüzdanındaki Bitcoin sayısı artıyorsa bu, gelecek dönemdeki yukarı çıkışı ifade eden bir gösterge oluyor ancak eğer sayı azalıyorsa, ayı piyasası görünürde demek.
Santiment ise son dönemde balinaların, günlük al-sat işlemleri yapan yatırımcılar gibi hareket ettiklerini belirledi. Büyük BTC sahipleri, fiyat düşükken çantalarını doldurmak istediklerini belirten hareketlerde bulunuyor.
Bu hareketlerin net şekilde görüldüğü tarih ise ‘Kara Perşembe’ olarak anılan ve BTC fiyatının tüm piyasalarda yaşanan büyük düşüşler gibi 8000 dolardan 4300 dolara düştüğü gün olan 12 Mart’tı. Daha sonra 3800 dolara kadar gerileyen bu fiyat, balinalar için ucuzdan Bitcoin alma fırsatıydı.
Bunun sonucunda ise BTC cüzdanlarındaki değer 500 milyon dolar civarında bir artış gördü. Bu artışı ise Bitcoin fiyatının yükselmesiyle birlikte, sistematik ve dikkatli bir düşüş takip etti. Bu da, 100 BTC’den fazla tutan balinaların ucuzdan aldıkları varlıklarının bir bölümünü fiyat yükseldiğinde sattıklarını gösteriyor.
Bitcoin’in 3. halving’inin yaşandığı 11 Mayıs tarihinden sonra da bakiyelerde ciddi yükselmeler görüldü. Ancak 10 bin dolar direncinin denenmesi ve üstüne çıkılamamasından sonra yeniden düştü. Bu da bu seviyelerde balinaların riske girmek istemediğini
gösterdi. Yine de, fiyatın yeniden 9500 doların altına düşmesiyle BTC biriktirme isteği tekrardan tetiklenmiş oldu.
Tabii ki 108 milyon dolarlık bir alım talebinin, BTC’nin düşüş eğilimini tersine çevirmeye yetmeyeceğini de söylemek gerekir. Ancak balinaların da özellikle yaşanan küresel bir krizin ortasında, kârlarını en üst seviyede tutmak için en küçük metamatiksel oranları bile hesapladıkları görülüyor.