Bitcoin alınır mı? UBS’e göre artı ve eksiler

bitcoin haberleri
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Piyasa değeriyle en büyük kripto para, geçen yılın Mart ayından bu yana yüzde 900 oranında değer kazandı. Bu çılgın ralli, Bitcoin’de büyük bir ilgi artışını da beraberinde getirdi. Küresel bankacılık kurumu UBS, yeni yayınladığı bir raporda, Bitcoin almanın artılarına ve eksilerine dikkat çekti. Rapor, “Bitcoin alınır mı veya Bitcoin alınmalı mı” gibi sorulara da cevap arıyor.

UBS, daha fazla fiyat artışının mümkün olduğunu söyledi ve Bitcoin için gerçeğe uygun bir değer tahmini yapmanın zorluğuna vurgu yaptı. Kurum, tüm yatırımı kaybetme riskine karşı yapılacak yatırımın boyutunun kaybetmenin göze alınabileceği bir miktarla sınırlanmasını ve ayrıca bir çıkış stratejisi oluşturulmasını öneriyor.

UBS, güçlü fiyat ivmesi, daha fazla kurumsal benimseme potansiyeli, devasa boyutta medya ve sosyal medya ilgisi ile birlikte sınırlı arz göz önüne alındığında fiyatların yakın vadede yükselmeye devam etmesini bekliyor.

UBS’e göre veriler, kurumsal yatırımcıların Bitcoin’in ilk kez 20 bin dolara uzandığı 2017’ye göre daha fazla alım yaptığını gösteriyor.

Kurum, ana akım varlık yöneticileri cephesinde artan kripto para kabulünün piyasa duygusunu daha da yukarı taşıyabileceğine inanıyor.

Raporda, “Perakende yatırımcıların yeniden daha aktif hâle geldiklerine dair kanıtlar görüyoruz. Daha fazla insan, internette kripto paralar hakkında bilgi arıyor. İşlem sayısı ve dijital cüzdan sayısı artıyor ve konu sosyal medyada trend oluyor.” deniliyor.

Son olarak UBS’e göre, artı ve eksiler şöyle:

Artılar

  • Cazip bir yatırım fırsatı: Aracı kurum, bazı yatırımcıların Bitcoin’i giderek büyüyen dijital dünyada yeni fırsat arayışları için geniş bir stratejinin parçası olarak gördüklerine inanıyor. Örnek olarak bazı yatırımcıların merkezi olmayan Bitcoin ağının yerleşik küresel ödeme sistemine rakip olabileceği ve uluslararası işlemlerin dolar, euro veya yuan gibi para birimlerinden kripto paralara kayabileceğini düşündükleri belirtiliyor.
  • Değer kaybeden fiat paraya karşı bir hedge: Bitcoin alınır mı, sorusuna bir başka ‘evet’ yanıtı, merkez bankalarının para politikalarıyla ilgili. Bazı yatırımcılar, merkez bankalarının parasal genişleme politikalarının sonunda yüksek enflasyonla sonuçlanacağından ve para birimlerinin alım gücünü aşındıracağından endişe ediyor. UBS’e göre, kripto paralar sınırlı arzları sayesinde değerli metaller, emtialar veya diğer gerçek varlıklara benzer alternatif değer depoları olarak görülüyor.

Eksiler

  • Duygu değişiklikleri: Aracı kurum ayrıca çoğu kripto paranın volatil olduğunu ve kurumsal katılımın artmasının işleri bu açıdan daha da kötüleştirebileceğini belirtiyor. Raporda, diğer varlık sınıflarına bakıldığında kurumsal yatırımcıların artan oranda katılımı daha fırsatçı yaklaşımlarından dolayı volatiliteyi artırabilir.
  • Rekabet: UBS’e göre, kripto paralar, bir noktada daha iyi özelliklere sahip diğer dijital para birimlerine yerini kaptırabilir. Bu özellikler arasında daha hızlı, daha ucuz, daha çevre dostu olmak veya devlet desteğini kazanmak yer alabilir.
  • Regülasyon: UBS, regülasyon değişikliği riskinin de çok önemli olduğunun altını çizdi. Raporda, Facebook tarafından duyurulan dijital para projesi Libra dışında, kripto paraların son yıllarda yetkililer ve regülatörlerden önemli bir ilgi görmediği, bunun kurumsal katılımın ve piyasa değerinin artmasıyla değişebileceği belirtildi. UBS’e göre regülatörler, kripto paraların yaygın kurumsal kabulünü finansal istikrar için bir risk olarak görebilir ve bu da daha yüksek sermaye gereksinimleri gibi yeni düzenlemelere yol açabilir.
Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl