Bitcoin kodları, tam 1000 yıl Kuzey Kutbu’ndaki bu yerde korunacak

Bitcoin kodları, Microsoft'un GitHub Arşiv Programı çerçevesinde Kuzey Kutbu'nda yerin 350 metre altındaki bir madende saklanacak.

Microsoft’un GitHub Arşiv Programı; Linux ile Android’in bazı bölümleri gibi açık kaynaklı projelerle Bitcoin kodlarını adeta dünyanın sonu gelse dahi zarar gelmeyecek şekilde koruyor. Kuzey Kutbu Dünya Arşivi’nde korunan kodlar bir şekilde uygarlığın gelişimine güç veriyor.

İklim değişiklikleri ve doğal afet gibi her türlü tehlikeye karşı dirençli

Açık kaynak projelerinin gelecek nesiller için korunmasını sağlamak için Kuzey Kutbu Arşivi iklim değişikliğine, doğal afetlere ve dışarıdan gelecek tehlikelere karşı direnecek şekilde tasarlandı. Deniz seviyesinden 104 metre yükselikte, işlevini tamamen bitirmiş olan bir madende ve buzla kaplı yerin 350 metre altında bulunan bu koruma alanı, Norveç’in takımadalarından Svalbard’da, dünyanın en kuzeyindeki bölgelerden birinde yer alıyor.

Arşiv odası, yer çekiminin suyu dışarı atabileceği bir mevkiide inşa edildi. Madende fiziksel olarak erişimi zorlaştıran birçok katman da bulunuyor.

1000 yıl dayanabiliyor

Bitcoin (BTC) projesi, GitHub sitesindeki aktif depoların anlık bir görüntüsünü alıyor ve bunları Kuzey Kutbu Dünya Arşivi’nde güvenle saklıyor. Kodlar gümüş-halojenür filmler halinde, her biri 8.8 milyon piksel olacak şekilde tutuluyor. Kodların saklandığı özel film makaraları tam 1000 yıl dayanabiliyor.

Çevrim içi kaynak kodu veri depolama şirketi GitHub’ı 2018’de 7,5 milyar dolara satın alan Microsoft, açık kaynak projelerini korumaya kararlı. Bitcoin koduna ek olarak GitHub daha önceden; facebook/react, WordPress/WordPress, rails/rails, microsoft/MS-DOS, angular/angular gibi binlerce açık kaynak projesini arşivledi.

GitHub ayrıca depolanan verilerin raf ömrünü önemli ölçüde artırmak için Microsoft’un ‘Project Silica’sı ile birlikte çalışıyor. Ortaklık, tüm aktif kamusal depoları bir femto-saniye lazer kullanarak ve kuvars cam levhalara yazarak 10.000 yıldan fazla bir süre arşivlemeyi hedefliyor.

Kuzey Kutbu Dünya Arşiv ekibi şöyle diyor:

“Dünyadaki bilgilerin kayda değer bir kısmı şu anda geçici medyada depolanıyor: sabit sürücüler, SSD’ler, birkaç on yıl boyunca bozulmayacak olan CD’ler, 30 yıllık ısı ve neme karşı dayanıklı olduğu düşünülen bantlar. Modern bilgisayarlarda olduğu gibi bazı donanımlar çok daha uzun ömürlü olabilir ancak yazılımlar büyük ölçüde çürümeye uğramış olabilir. GitHub Arşiv Programı, verilerin zamanla kaybolma riskine karşı daha uzun bir medya koruma sistemine işaret ediyor.”

En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl