Geçtiğimiz günlerde Lightning Network geliştiricisi Lightning Labs şirketi 10 Milyon dolar yatırım aldı. Beta sürümündeyken de 2.5 milyon dolar yatırım alan şirket, acaba bu işlerde ne kadar başarılı ve Lightning Network ölçeklenebilirlik konusunda ne kadar yol kat etti? İnceleyelim.
15 Şubat itibari ile aktif kanalı bulunan aktif node sayısı 6368 ve bu node’lar şu anda 884.25 BTC ile hizmet veriyor. Node sayısı ile BTC sayısını kıyasladığımızda sayının çok düşük olduğu aşikar ancak temelde bu Bitcoin’ler sürekli hareket halinde olmadığı için ve Lightning Network küçük değerlerdeki işlemleri gerçekleştirmeyi hedeflediği için de normal olarak kabul edebiliriz.
Bitcoin blok zinciri saniyede teoride 27 işlem, pratikte de 7 işlem gerçekleştirebilmektedir. Ölçeklenebilirlik konusunda en çok karşılaştırma yapılan VISA ise saniyede 47 bin işlem yapabilmektedir. Lightning Network ise VISA gibi ölçeklenebilirliği hedefleyen bir altyapı.
Lightning Network sistemini inceleyelim:
Ekonomik getirisi yok
Yakın zamanda BitMEX transferleri hızlandırmak adına bir adet Lightning node’u kurdu ve değişik transfer ücretleri ile Lightning sistemini test etti. Bu test sonucunda düşük gelir elde edilen ayarlar ile sistemin sürdürülebilir olmadığı sonucunu paylaştı.
Lightning Network üzerinde iki tür transfer ücreti bulunmaktadır: Temel ücret ve transfer komisyon ücreti. Temel ücret, Lightning Network kanalı her kullanıldığında ödenir. Transfer komisyon ücreti ise transfer edilen miktar oranınca ödenir. Bu iki tür ücret de node’lar tarafından belirlenir.
Yukarıdaki görselde Lightning Network ağındaki sitelerin kazançlarını görebilirsiniz. Şu anda trafik sayılarının düşük olduğu bir süreçteyiz. Eğer bir simülasyon çalıştırılsaydı ve her bir kanal günlük 7 bin transfer gerçekleştirseydi her 3 işlemden 1’i ağ içinde tamamlanmayacaktı.
Buna örnek olarak geçen günlerde Twitter’da paylaşılan bir gönderi, durumu şu şekilde özetliyor:
Hey @dropbitapp why I can’t send out #sats from the app? pic.twitter.com/gADVFXZIeP
— Yegor Petrov?⚡ (@yegorpetr0v) February 13, 2020
Buna yol açan problem ise kilitlenen Bitcoin miktarının yetersizliği ya da işlem ücretlerinin node’lar arasındaki uyumsuzluğu ile bir sonraki node’a geçiş yapamaması.
Gizliliği sağlamak çok masraflı
Lightning Network üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin gizliliği de önem verilen unsurlar arasında ancak bunu sağlamak için gereken bazı şartlar mevcut:
- Node üzerinde gerçekleşen işlem trafiği yüksek olmalı, yoksa yapılan işlemlerin takibi çok kolaylaşıyor.
- Node üzerinden gerçekleşen işlemlerin miktarı düşük olmalı ve diğer işlemlerden ayırt edilmemeli.
- Node üzerinde gerçekleşen işlemler birkaç node arasında geçiş yapmalı ve bir nevi mikser görevi görmeli.
BitMEX tarafından da bildirilen bu sonuçlar “A Cryptoeconomic Traffic Analysis of Bitcoin’s Lightning Network” makalesi tarafından da doğrulanıyor.
Sonuç
Lightning Network, yapılan bu yatırım/getiri oranları göze alındığında umarım beklentiyi karşılayabilir. Gizlilik ve işlemlerin sürekli yapılamayacağı bir platform üzerinde hiçbir kullanıcının duracağını düşünmüyorum ve sisteme eklenen yeni node sayılarının azlığı da düşüncelerimi doğrular nitelikte.