Bitcoin madenciliği devi CEO’sundan uyarı: Daha çok gizliliğe ihtiyaç var

Poolin'in CEO'su Kevin Pan potansiyel regülasyon hamlelerine karşı Bitcoin'in daha fazla gizliliğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

En büyük 3 Bitcoin madenciliği şirketinden olan Poolin’in CEO’su Kevin Pan Bitcoin Magazin’e konuştu ve potansiyel regülasyon hamlelerine karşı Bitcoin’in daha fazla gizliliğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

Poolin henüz 1 yıllık bir şirket olmasına rağmen en büyük ‘hash’ oranlarına sahip madencilik şirketlerinden. Madencilik havuzu; Bitmain’in yan kuruluşu olan BTC.com’da bir dönem çalışmış olan Pan, Poolin COO’su Fa Zhu ve CTO Tianzhao Li tarafından kuruldu.

Daha iyi gizlilik gereksinimi

Her ne kadar Bitcoin’i araştırmamış olanlar sıkça bir tür anonim online para birimi olduğunu düşünüyor olsa da, gerçek şu ki Bitcoin’in gizlilik özellikleri oldukça zayıf. Yıllar geçtikçe bu sorun Bitcoin’in takas edilme durumunda ciddi şüpheler duyulmasına sebep oldu.

Geliştiriciler, yıllar boyunca çok çeşitli Bitcoin gizlilik iyileştirmeleri önerdiler, ancak bu tekliflerin birçoğu ölçeklenebilirlik, güvenlik ve diğer önemli alanlardaki takaslar oldu.

Örnek olarak, Bitcoin işlemlerinde yer alan meblağları maskeleyen “gizli işlemler”in temel protokol düzeyinde uygulamaya konması, Bitcoin’in mevcut arzının kamu tarafından doğrulanabilirliği ile ilgili garantileri zayıflatabilir.

Ölçeklendirme bugünlerde Bitcoin’in karşılaştığı en acil sorun olarak gündeme geliyor. Pan, mahremiyeti Bitcoin için en önemli gelişme alanı olarak görüyor.

Pan, “Bitcoin’in gerçek problemi gizlilik, bu sorun çözülürse başka büyük problem kalmıyor” diyor.

Pan aslında ilk olarak Bitcoin çevrelerinde de sürekli olarak konuşulan “müdahale edilebilirlik” problemini açıklamaya çalıştı ancak Poolin CEO’su daha sonra, genelde Bitcoin’in sansüre-dirençli işlemlerdeki kullanışlılığını öven kişilerin gözden kaçırdığı bir başka probleme değindi.

Pan, “Hükümet veya kolluk kuvvetleri işlem adreslerinin kara listesini oluşturmaya başlarsa, belirli işlemlerin yapılması konusunda sorunlar olacaktır” dedi ve ekledi: Aslında, bunlar yapılabilir. Ancak, gizlilik varsa, adresin kime ait olduğunu bilemezsiniz, miktarın ne kadar olduğunu belirleyemezsiniz ve bu sayede de para birimi sistemini kontrol etmenin bir yolu yoktur. Bu yüzden benim için, eğer gizlilik sorunu çözülebiliyorsa Bitcoin temelde sorun olmaz.

Pan’in burada belirttiği sorun, hükumet yetkililerin Bitcoin madencilerine belirli adreslerin içinde bulunduğu işlemlerin engellenmesi talebiyle ilgili.

Bir Bitcoin kullanıcısının parası, madencilerin yüzde 51’i işlemi onaylamazsa kolayca dondurulabilir. Bu girişim yüzde 51’in altında kalırsa, para veya işlem engellenmiyor ama yavaşlıyor.

Pan’in ortaya attığı bu sorun Bitcoin madenciliğinin merkezileştirilmesiyle ilgili. Bu tip bir sansür saldırısı sadece hükumet yetkilileri ağın yüzde 51’lik hash oranını tespit ederse ve zorlarsa mümkün olur.

Madenciliğin merkezileşmesi konusunda ise son zamanlarda ilerleme kaydedilmiştir. Yeni madencilik protokolleri, işlem seçim sürecini merkezden uzaklaştırabilir. Ayrıca yakın zamanda Bitcoin teknolojisi start-up’ı Blockstream gibi madencilik merkezleri artık Çin dışındaki bölgelere taşınıyorlar.

İşlem sansürünün, Bitcoin faaliyetinin büyük çoğunluğunun gerçekleştiği borsalar gibi, Bitcoin ağının üzerine inşa edilmiş merkezi hizmetler aracılığıyla uygulanması da kolaydır.

Bitcoin için bir iç-geliştirici olan Taproot, kullanıcılar tarafından talep edilen birçok geniş güncelleme ve geliştirme yapacak. Şimdilik, daha yüksek bir gizlilik derecesi isteyenler için Wasabi Wallet ve Samourai Wallet gibi cüzdanlar mevcut.

Monero ve Grin’de yok

Pan ayrıca, gündeme getirdiği gizlilik sorununun, özellikle Monero ve Grin gibi bazı deneysel altcoinler için olmadığını belirtti. Gizlilikle ilgili olan bazı altcoinler’in en sonunda Bitcoin’e benzer bir yola girmeleri de olası.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl