2021 yılında Çin’in kripto para madenciliğini ülkede tamamen yasaklamasıyla birlikte bu iş kolunun ciddi büyüme kaydettiği iki ülke, Rusya ve Kazakistan arasında yeni bir elektrik anlaşması yapılacak. Rus medyasından RBC’nin haberine göre iki ülke hükumetleri şu andaki enerji sistemleri konusundaki anlaşmalarında değişime gidecekler ve Rusya Kazakistan’a kripto para madencilerinin ihtiyacı olan elektriği sağlayacak.
RBC’nin haberinde, iki ülke arasındaki iyi ilişkiler sayesinde elektriğin direkt olarak kripto madencilik şirketlerine satılmasının da önünün açıldığı belirtildi. Bunun için hükumetler ve şirketler arasında özel sözleşmeler de imzalanacak.
Elektriğin en ucuz olduğu ülkelerden…
Kazakistan ve Rusya arasındaki iyi ilişkiler uzun yıllara dayanıyor. Uzun yıllar Sovyetler Birliği’nin bir üyesi olan Kazakistan, bişrliğin dağılmasının ardından da Rusya’yla olan ilişkilerini korumayı başardı. Petrol ve doğal gaz açaısından da zengin olan Kazakistan’da elektrik fiyatları da dünya ortalamasının altında bulunuyor. Bu durum özellikle kripto para madencilerinin Çin’den kaçışlarından sonra hem fiyatlar hem de coğrafi yakınlık açısından uygun bir ülkeye geçiş yapmalarını kolaylaştırmıştı.
Kesintilere rağmen madecilik yasaklanmadı
Elektrik ucuz olmasına rağmen üretimin yeterli olmaması ve madencilerin bir anda bu ülkeye sığınmasıyla elektrik talebi artmış ve ülkede ciddi kesintiler yaşanmaya başlamıştı. Bu durum da, hükumetin 200’den fazla kripto madencilik şirketini bir süreliğine de olsa kapatmasına yol açmıştı. Buna rağmen ülkede mandecilik yasaklanmamıştı.
Hash rate oranları açısından, ABD ve Çin’in ardından 3. sırada yer alan Kazakistan, geçtiğimiz hafta da bir kripto para yasa tasarısını meclise sunmuştu. Tasarı hakkındaki karar henüz verilmedi.
Rusya’nın müttefiklerinden olan ve ABD’nin birçok konuda yaptırım uyguladığı İran da, kısa süre önce kripto paraların kullanıldığı bir ticaret yaptığını açıklamıştı. Hangi kripto parayla hangi ürünün ticaretinin yapıldığı ise açıklanmamıştı. Ticaret hacminin 8 milyon dolar olduğu belirtilmişti.