Bitcoin madencilik zorluğu 2022’den itibaren başladığı düzenli yükseliş hareketine 2023’te de devam etti. Bilindiği gibi geçmiş dönemlerde fiyatlar düştüğünde madencilik zorluğu da azalır ve madenciler buna göre hareket ederlerdi.
Ancak 2022 yılıyla beraber bu gidişatta büyük bir kırılma oldu. Rusya-Ukrayna savaşı, Terra LUNA çöküşü ve FTX krizi, Bitcoin fiyatını 17 bin ve 15 bin dolar gibi düşük seviyelere itti. Ancak bu zorlu dönemde Bitcoin madencilik zorluğu, düşmek yerine düzenli olarak arttı ve yeni rekorlar kırdı.
Bu durum madencilerin işini de ciddi şekilde zorlaştırdı. Maliyetler artarken, bazı oyuncular iflas etti, bazıları ise adeta direkten döndü.
Artık büyük şirketler el attı
2024’te de madencilik zorluğunun yükselerek yoluna devam etmesi bekleniyor. 2023’te 27 kez ayarlanan zorluk, tam 20 kez arttı ve sadece 7 kez düştü. Bu da madencilerin bu konudaki heveslerinin azalmadığını gösteriyor. Çünkü yeni makineler geldikçe ve şirketler arasındaki yarış kızıştıkça madencilik zorluğu gittikçe artıyor. Bu yarış da Bitcoin sisteminin güvenliğinin artmasını sağlıyor. Madencilik zorluğunun artması, yenive teknolojik cihazları alamayan küçük oyuncuları da yarışın dışına itiyor. Artık madencilik sektörü, binlerce makine çalıştıran ve her sene yeni cihaz alımlarına on milyonlarca dolar harcamaktan çekinmeyen dev firmaların kontrolüne girdi.
Son ayarlamada rekor geldi
2023’e 34 trilyon ile başlayan zorluk seviyesi şu anda ise 72 trilyonun üzerinde… 23 Aralık’ta gerçekleşen son ayarlamada da %7’lik bir artış olmuş ve zorluk, Bitcoin tarihinde ilk kez 70 trilyonun üzerine çıkmıştı (72 trilyon). 2023 yılı ayrıca madencilik zorluğunun ilk kez; 40, 50 ve 60 trilyonu da geçtiği yıl olarak kayıtlara girdi.