
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), bankacılık sektörünü kapsayan Şüpheli İşlem Bildirim Rehberi’nin (ŞİB) 11 Eylül tarihinde yayınlanan son sürümünde, kripto paralarda şüpheli işlemlerle alakalı tanımda değişikliğe gitti.
Avukat Ayça Aktolga tarafından da bildirildiği gibi, yeni tanımda şüpheli işlem kapsamı daraltıldı.
Daha önceki ŞİB Rehberi’nde bankacılık işlemlerine ilişkin şüpheli işlem tipleri arasında “Müşteri hesaplarından bitcoin satan aracı kuruluşlara bitcoin alımına yönelik para transferi yapılması” yer alıyordu.
Yukarıdaki tanım gereği, kripto para borsalarına Bitcoin almak üzere yapılan tüm transferler “şüpheli işlem” olarak değerlendiriliyordu.
Bu ifade tümden kaldırıldı ve şüpheli işlem tanımı aşağıdaki şekillerde değiştirildi:
“Müşteri hesaplarından kripto para alımı amacıyla yurt içi ve yurt dışı kripto para borsalarına ya da gerçek veya tüzel kişi hesaplarına müşteri profiline uymayacak sıklık ve tutarda para transferi yapılması.”
“Kaynağı bilinmeyen veya şahsın mali profili ile uygun olmayan şekilde yapıldığından şüphelenilen kripto para satımı sonucunda müşteri hesaplarına transfer gelmesi.”
“MASAK katı bakış açısını farklılaştırıyor”
Aktolga, bu yeni tanımlarla beraber MASAK’ın sadece kripto para alım satımının kendi başına şüpheli işlem olmadığını, müşteri profiline uymayan sıklık ve tutarda veya kaynağı bilinmeyen, kişinin mali profili ile uyumlu olmayan işlemlerin şüpheli sayılacağını belirttiğini aktardı. Aktolga, “MASAK kripto paralara ilişkin erken dönemdeki katı bakışı açısını farklılaştırarak kara paranın aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi kapsamındaki ulusal ve uluslararası politikalarla uyumlu bir şekilde tanım yapmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.