Bitcoin‘in yaratıcısı kim? Bitcoin’in whitepaper’ını yazan gizemli Satoshi Nakamoto, hiçbir zaman tanımlanamadı. 2009’dan beri Bitcoin’i kimin yarattığıyla ilgili çok sayıda teori ortaya atıldı. Hatta bazıları Bitcoin’i oluşturanın 1952’de kurulan NSA (ABD Ulusal Güvenlik Ajansı) olduğu görüşünde.
1) Bir kısmını kesinlikle onlar yarattılar
SHA-256, Bitcoin’in mimarisinin temel bir parçası olan bir kriptografik özetleme algoritmasıdır. Ayrıca, ilk olarak 2001’de yayınlanan NSA‘nın hash fonksiyon algoritmasıdır.
SHA-256, bilgisayara her girdiyle birlikte matematiksel adımları izlemesini söyleyen ve bunu da herhangi bir boyuttaki bir bilgi dizisi şeklinde düzenleyen, NSA tarafından tasarlanmış bir talimatlar dizisi.
Bu matematiksel adımların her girdiyle birlikte yaptığı şey, o girdiyi her zaman hash adı verilen 256 bit değerindeki bir çıktıya sıkıştırmaktır. Diğeri de onu şifreler. Bu adımlardaki matematiksel işlemler ve işlemci olarak kullanılan değerler, tersine döndürülemez yani hash’i kullanarak girdi bulunamaz.
Böylece, hash orijinal veriler için parmak izi olarak kullanılabilir çünkü SHA-256 ile çalıştırılmadan önce herhangi bir değer için çıktının ne olacağını tahmin etmek imkansızdır.
Ve sonuçta ortaya çıkan hash tamamen rastlantısal görünür ancak bu, her seferinde her girdi için aynı hash’i veren deterministik (rastlantısal olmayan) bir işlemin sonucudur.
Dolayısıyla, SHA-256, kriptografik tek yönlü bir sıkıştırma fonksiyonudur.
İşte bu özel hash algoritması, yukarıda Antonopoulos tarafından çok açık bir şekilde anlatıldığı gibi, Bitcoin’in nasıl çalıştığının temel bir parçasıdır.
2) Satoshi Nakamoto, “Merkezi İstihbarat” (Central Intelligence) anlamına geliyor
Dev bir tesadüf olabilir ama bu mümkün değil. Tartışmasız olan şu ki, Bitcoin’i kim yarattıysa takma ad olarak “Merkezi İstihbarat”ın Japonca’daki karşılığını kullanmış.
Tabi ki bu, Bitcoin’i CIA’in yarattığının bir kanıtı değil.
Bu işin arkasında NSA olabilir ve CIA’in Japonca’daki karşılığını kullanarak bir şaka yapmak istemiş ya da hedef şaşırtmış olabilir.
Veya bunu derin devletle ilgili olmayan programcıların yapması da mümkün.
3) Bir kripto para, derin devlete nasıl fayda sağlar?
Derin devlet, bir kripto para biriminin var olmasını isterdi. Bitcoin eleştirmenlerinin de dediği gibi Bitcoin, gizli operasyonları olan kuruluşlar için mükemmel bir şeydir.
Kripto para, derin devletin Wall Street’teki veya dünyadaki bankalardaki kurumsal finansın dışında dikkatlerden uzak finansal bir altyapıya sahip olmasının bir yoludur.
Eskiden kripto para diye bir şey olsaydı, derin devlet herhalde ona sahip olmak için can atardı. 1986 yılında, ABD yönetim kademesinden bazı kişiler İran’a silah satmış ve buradan elde edilen gelir, yasa dışı bir şekilde Nikaragua’da dönemin solcu yönetimini devirmeye çalışan anti-komünist kontraları desteklemek için kullanılmıştı. Bu olayın ortaya çıkmasıyla da ABD çalkalanmıştı. Herhalde o zamanlarda kripto paralarla bu işi kimsenin ruhu duymadan halledebilirlerdi.
4) Eski ABD savcısı BTC’nin FBI’ın suçluları yakalamasına nasıl yardımcı olduğunu anlatıyor
Kripto para, derin devletin yaptıklarını gizlemesini kolaylaştırırken suçluların ne yaptığını izlemesini de kolaylaştırıyor.
Bu videoda siber suç hakkında anlatılanlar öylesine büyüleyici ki kurgusal bir filmin konusu olabilir. Eski bir ABD Adalet Bakanlığı siber suçlar savcısı, Bitcoin blok zincirindeki işlem ve hesap kayıtlarının, suçluların bulunmasında derin devlet için ne kadar kullanışlı olduğunu açıklıyor.
Bitcoin, kişiye özel değil ve tamamen şeffaf. Her hesap, her miktar ve her işlem dev bir resmi belgeye kaydediliyor.
Bitcoin blok zinciri üzerindeki hesap bilgileri, sadece güvenilir bir kurumsal yatırımcının sahip olduğu bir şifrenin arkasına gizlenmez. Gözetime her zaman meraklı olan derin devlet, bir kripto para yaratmış olsun veya olmasın ortalığı çoktan kurcalayıp alt üst etmiştir.
Haber: CCN
→İKİ ANALİST DE AYNI FİKİRDE: BİTCOİN’DE BÜYÜK HAREKET ÇOK YAKIN