İlki 2012’de yaşanan ve madenci ödüllerini blok başına 50’den 25 BTC’ye indiren halving’in dördüncüsüne artık çok az kaldı. Kripto para sektörü artık ne 2008 ne de 2012 yılına benziyor. 1 adet Bitcoin’in değerinin 60 bin dolardan fazla olduğu şu günlerde, yatırımcılar ve tabii ki madenciler, Bitcoin’in yüz milyonda birine denk gelen en küçük birimi 1 satoshi’nin peşinde. Madencilerin peşinden koştuğu o satoshi, halving sonrası ilk bloktan elde edilecek ilk satoshi… İlk bloku çıkarmayı başaran şirket, kazanan olacak. Peki, bu satoshi için neden yarışacaklar?
Bilindiği üzere geçtiğimiz sene, Bitcoin ağı üzerinde geliştirilen Ordinals protokolü ortaya çıkmış ve yatırımcılar tarafından büyük ilgi görmüştü. Bitcoin NFT’leri olarak da bilinen Ordinals protokolü sayesinde, Bitcoin’in en küçük birimi olan bu satoshi’lerin üzerine bazı veriler kazılıyordu. “Yazıtlar” olarak da adlandırılan bu veriler, NFT olarak da bir değere sahip oldu. İşte üzerine verilerin yazıldığı bu satoshi’ler de tabii ki ayrı bir değere ulaştılar.
Ve bloktan elde edilen Bitcoin’in ilk satoshi’si özel bir anlam taşıdığı için diğerlerinden daha değerli olarak görülüyor. Ordinals’ın yaratıcısı olan ve son olarak Runes protokolünü de çıkaran Casey Rodarmor, bu satoshi’leri de değer bakımından gruplara ayırdı. Bu gruplar da şu şekilde:
- Yaygın olanlar: Blokların ilk satoshi’si olmayanlar
- Yaygın olmayanlar: Her bloktan elde edilen ilk satoshi
- Az bulunan-nadir: Her zorluk ayarlamasından sonra çıkarılan ilk bloktan elde edilen ilk satoshi
- Epik (destansı): Her halving sonrası çıkarılan ilk bloktan elde edilen ilk satoshi
- Efsanevi: Her döngünün ilk satoshi’si
- Masalsı (Mitik): Başlangıç (Genesis) blokundan elde edilen ilk Bitcoin’in ilk satoshi’si…
Tabii ki “Mit” yani Masalsı olan satoshi’ye ulaşmak neredeyse imkansız, çünkü bu bloku Bitcoin’in yaratıcısı olan Satoshi Nakamoto’nun çıkardığına kesin gözüyle bakılıyor ve o Bitcoin’in satoshi’si de şu anda onun yıllardır hiç ama hiç hareket etmeyen cüzdanında duruyor.
Bu az bulunan ve kategorilere ayrılan sat’lar şu anda da çok değerliler. Kısa süre önce, müzayede evi olan Sotheby’s, bu sat’lardan bir tanesini 160 bin dolar karşılığında satmıştı. Evet, bir satoshi, yani 1 BTC’nin yüz milyonda biri, 2.71 BTC’ye satıldı.
On milyonlarca dolarlık değer biçiliyor
Yukarıdaki gruplamada görüldüğü gibi, “destansı satoshi” olarak da Türkçe’ye tercüme edilebilecek olan “epic sat” ya da “epik sat” halving sonrası çıkarılan ilk bloktaki ilk satoshi’ye deniyor. İşte bu ilk satoshi’ye, blok henüz çıkarılmamasına rağmen on milyonlarca dolarlık değer biçiliyor. Bazıları bu sat’ın 1 milyon dolar, bazıları ise 50 milyon dolar değerde olması gerektiğini ifade ediyor.
En büyük madencilik firmalarından biri olan ABD merkezli Marathon Digital’ın bir yöneticisi de geçtiğimiz günlerde, epik sat için “Bu bir piyango bileti gibi” demişti.
Madenciler ekstra gelir elde edebilir
Hatta birçok kripto para yatırımcısının, Ordinals geliştirici şirket ve ekiplerinin de madencilere ilk bloku çıkarmaları durumunda elde edecekleri bu ilk sat’ı kendilerine vermeleri için milyonlarca dolarlık ön ödeme yapmayı teklif ettikleri de iddia ediliyor.
Yani madencilerin ödülleri belki yarıya inecek ama, “piyangonun çıkacağı” madenci ise beklediklerinden çok daha fazla gelir elde edebilecek.
Özellikle Runes, BRC-20 gibi Bitcoin blok zinciri üzerinde bulunan varlıkların da büyük ilgi çekmesi bekleniyor. Buradan gelecek işlem ücretleri de yine madencilerin cebine girecek olan ek gelirlerden olacak.