Venezuelalı bir Bitcoin madencisinin itirafları

Madencilik işletmesi, polisler tarafından baskına uğrayan bir Venezuelalı, ülkede yüksek riskle birlikte yüksek getiri sunan Bitcoin madenciliğinin zorluklarını anlattı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Güney Amerika ülkesi Venezuela’da elektrik oldukça ucuz. Bitcoin madencileri, ucuz enerji nedeniyle ülkenin madencilik açısından cazip olabileceğini düşünüyor ancak ülkedeki şiddetli ekonomik kriz, hükümetin her kademesindeki yaygın yolsuzlukla birleştiğinde Bitcoin meraklılarının bu madencilik cennetinde madencilik yapma konusunda iki kez düşünmelerini sağlayabilir.

Birkaç hafta önce Venezuelalı bir Bitcoin madencisi olan Juan Blanco, hükümetin madencilik faaliyetleri üzerindeki baskılarından bahsederek Venezuela’da bir Bitcoin madencisinin yaşadığı zorlukları gözler önüne serdi.

Kişisel Twitter hesabında konuyla ilgili birkaç paylaşımda bulunan Blanco, ortağından polisin madencilik çiftliğine baskın düzenlediği ve 15 Antminer T15’i ele geçirme girişiminde bulunduğu şeklinde bir haber aldığını söyledi. Blanco’ya göre sorun, ekipman faturalarının eksik olmasından ve madencilik faaliyetlerinin ülkenin kripto paralara odaklı düzenleyici otoritesi Sunacrip’e uygun şekilde kaydedilmemesinden kaynaklanıyordu.

Venezuela’da Bitcoin madenciliği teknik olarak yasal, pratikte ise epeyce kısıtlı. Yetkililer, madencilere ABD Doları cinsinden yüksek kâr sağladığından bu işletmeleri yakından izliyorlar. Venezuela’da dolar, başkan Nicolas Maduro tarafından 2018’de yasaklandı.

Blanco ile iletişime geçen Decrypt, Venezuela’da olanlar hakkında daha fazlasını öğrendi. Venezuelalı girişimci ve ülkenin Ulusal Kripto Para Derneği’nin (Asonacrip) üyesi, Bitcoin işini kurmak için birkaç yıl uğraştı. Şimdi ise son haftalarda yaşadığı tacizin daha yeni başlıyor olmasından korkuyor.

Decrypt‘e konuşan Blanco, baskın sırasında polislerin onu bulutta sakladığı fatura verilerini ibraz etmeye ve donanımına el koymamak için olay yerinde Sunacrip’e kaydolmaya zorladığını söyledi. Sorun şu ki, hükümetin bu süreç için oluşturduğu internet sitesi bir süredir devre dışı olduğundan Sunacrip’e madenci olarak kaydolmak çoğu insan için imkansız.

Blanco, gerekli evrakları göstermesine karşın yetkililerin yine de cihazlarını ele geçirmeye çalıştıklarını ileri sürüyor. Bitcoin madencisi, sonunda insafa gelen yetkililerin ekipmanlarının fotoğraflarını çektiğini ve madencilik işinden ne kadar para kazandığı, kârlarla ne yapıldığı gibi rahatsız edici sorular sorduğunu ifade etti.

Bu olayın ardından işini farklı bir yere taşıyan Blanco, “Hem polis hem de topluluk tarafından damgalandığımı düşünüyorum.” diyor. “Damgalanmak”, Venezuelalıların iyi anlayacağı bir tabir. ABD Doları cinsinden büyük geliri olduğu anlaşılan bir kişi, ülkede hem suçlular hem de yozlaşmış polislerin hedefi olma riski altında yaşıyor.

Esasında Blanco’nun hikayesi alışılmadık değil. Venezuela’daki Bitcoin madencileri, son birkaç yılda tekrar tekrar polisler tarafından taciz edildiklerini söylediler. Blanco, Bitcoin madenciliği işletmesine baskın yapılmadan iki haftadan daha az bir süre önce, ulusal polisin bir Dash çiftliğine benzer bir operasyon gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Bu olayda polisin işletme sahibinin elindeki nakit paralar da dahil olmak üzere, ekipmanlar ve ekipmanlar tarafından üretilen her şeyi ele geçirmeyi başardığını söylüyor.

Yüksek risk, yüksek ödül

Blanco, polis baskınlarına, bürokratik güçlüklere ve çeşitli tehditlere karşın Venezuela’da Bitcoin madenciliğinden elde edilen yüksek kazancın risklerin üstünde olduğunu ifade ediyor.

Bitcoin madencisi, maliyet analizine dayanarak “Venezuela, madencilik için dünyadaki en iyi yer” diyor.

Blanco’ya göre, bir Bitcoin üretmenin maliyeti ABD ya da Çin’de 4000 doları geçebilirken Venezuela’da yaklaşık 520 dolar.

Global Petrol Prices’tan alınan istatistiklere göre ABD’de ortalama enerji maliyeti kilovat saat başına 0.14 dolar. İran’da bu, 0.03 dolar. Venezuela’da ise maliyet neredeyse yok.

Blanco, şöyle devam ediyor:

“Venezuela’da madencilik hızla büyüyor. Bunun daha da hızlı bir şekilde artmasına engel olan şey, Çin’de üretilen ekipmanı elde etmenin zorluğu.”

Venezuela hükümetinin elektronik ekipman ithalatında çoğu Venezuelalı için madencilik donanımını aşırı pahalı hale getiren katı kısıtlamalar uyguluyor. Örneğin, bir Antminer S9 Amazon’da 500, resmi sitesinde 300 dolardan satılıyor. Venezuela’daki fiyatı ise 1500 dolar.

Bunlara ek olarak zaman zaman ülkede uzun süreli elektrik kesintileri yaşanabiliyor ve bu da madencilik işletmelerini olumsuz etkiliyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl