Maliye, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Bitcoin gibi dijital para birimlerini inceleme altına aldı. Dijital paraların ’emtia’ olarak adlandırılması gündemde. Eğer bu olursa, dijital para yatırımcıları elde ettiği kazançtan devlete vergi vermek zorunda olacak.
Habertürk Gazetesi’nden Rahim Ak’ın haberine göre, Maliye Bakanlığı, dijital para birimlerine bir isim konulması için Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası’ndan yardım istedi.
Bu üç ayrı kurum, bir araya gelerek bir isim koymak üzere çalışmalara başladı. Çalışmaların yakın bir zamanda neticelenmesi bekleniyor.
Habertürk’ün ulaştığı Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, üç kurumun çalışmalarıyla ilgili ipucu verdi.
SPK, ‘menkul kıymet’ tanımını istemiyor
Kurumlar, üç ayrı isim üzerinde duruyor: ‘Emtia’, ‘menkul kıymet’ veya ‘para’…
Ancak SPK, Bitcoin‘in kendi menkul kıymet tanımına uymadığını belirterek menkul kıymet isminin konmasını istemedi. Kurum, menkul kıymetin dayalı olduğu gerçek bir ürünün olması gerektiğini belirtti.
Merkez Bankası uzmanları ise Bitcoin’e ‘para’ demeye karşı. Kurum, paranın bir devletin merkez bankası tarafından bir değer karşılığında basılmış olması gerektiğinden yola çıkarak bu ismi istemiyor.
Büyük olasılıkla ’emtia’ denecek
Merkez Bankası ve SPK’nın tutumları Bitcoin’in bir ’emtia’ olarak tanımlanması ihtimalini kuvvetlendiriyor. Gelir İdaresi Başkanı Ertürk, Kanada örneğini vererek bu ülkenin Bitcoin’i bir emtia olarak gördüğünü söylüyor.
Emtia olursa hem KDV hem Gelir Vergisi var
Ertürk, Bitcoin’in bir emtia olarak değerlendirilmesi halinde iki farklı vergi alınabileceğini belirtiyor. Eğer 24 bin TL’den fazla arizi kazanç elde ediliyorsa bu durumda vergi yükümlülüğü geliyor. Gelir Vergisi’nin oranı yüzde 15 ile 35 arasında değişiyor. Bunun üzerine bir de yüzde 18 KDV ödenecek. 24 bin TL’nin aşılmaması durumunda vergiye tabi olunmayacak. Kullanıcıların yanı sıra madenciler ve borsalar da vergi verecek.
Eğer Bitcoin, emtia değil de para olarak tanımlanırsa kazanç sağlayan vergi ödemeyecek. Menkul kıymet şeklinde tanımlanması halinde ise Gelir Vergisi alınırken KDV alınmayacak.
Umutt
İş vergi almaya geldiği zaman, kılıfına uydurma çalışmaları hızla sürüyor. O kadar alıyorlar gene yok gene yok.
mustafa
bu ne ilkellik ya, tüm dünyada digital devrim yaşanırken biz hala bu sektöre yatırım yapanları soğutma derdindeyiz, hükümetin kendi madenini kurup coin üretmesi kendi dijital parasını teşvik etmesi aciliyetle lazım şu an hala geç değil bir kaç yıl içinde kağıt paralar pul oldugunda is isden gecmis olacak .. bu kafayla olmaz, bilim ve sanayi bakanlığının ciddi bir rektefeden gecip yenilikci ve çağa uygun bir bakış açısına kavuşması ve blockchain teknolojisinin
nimetlerinden faydalanması lazım
Eyup Serefoglu
Kar edersek vergi ödeyeceğiz peki zarar edersek ? böyle saçma bir çalışma görmedim. Arkadaş dünya blockchain yani alt yapısına yatırım yaparken biz nasıl kaz yolarız derdindeyiz. Aç borsasını sen oynat türkiye ye para girişi olsun. yok nasıl yolarız düşüncesi ile kimse kusura bakmasın biz ileriye gidemeyiz.
Umutt
İleriye gitmek gibi bir niyeti yok zaten hükümetin. Başkası icad etsin, ben vergi alayım mantığı ile hareket ediliyor. Vatandaşı nasıl daha fazla sömürürüm diye düşünüyorlar gece gündüz.