Cambridge Alternatif Finans Merkezi’nin verilerine göre; uzun zamandır kripto para madenciliğinde dünyanın lideri olan Çin’in küresel Bitcoin ağına bağlı bilgisayar gücü yani “hash oranı” 2019’un Eylül ayındaki yüzde 75’lik seviyeden, 2021’in Nisan ayında yüzde 46’ya düştü.
Neredeyse her sene kripto paralarla ilgili sert tedbirler aldığını açıklayan Çin, Mayıs ayında ise bu süreçlerin en büyüğünü başlatmış ve neredeyse ülkedeki tüm büyük Bitcoin madencilik tesislerini ya kapatmış ya da onlara giden elektriği kesmişti.
Mayıs ayından sonra teker teker kapattılar
Daha çok kömür olmak üzere fosil yakıtlarla yapılan madencilik bölgelerinin yanısıra, hidroelektrik santrallerinden elde edilen enerjiyle çalışan Sichuan bölgesindeki madenciler de kapatılmıştı. Hatta son olarak madencilik konusunda çok gelişmiş bir bölge olmamasına rağmen doğu tarafındaki Anhui eyaleti de, elektrik kesintilerini bahane ederek buradaki tesisleri de kapatma kararı almıştı.
Bilindiği üzere, Çin’den göç eden madencilerin çoğu da Kazakistan, Rusya ve ABD’ye gitti ya da hala teçhizatlarını bu ülkelere taşımaya çalışıyor.
Yükselen değer Kazakistan
Araştırmaya göre aynı süre içinde ABD’nin hash oranındaki payı ise yüzde 4’ten yüzde 16.8’e çıktı ve onu dünyanın en büyük ikinci Bitcoin üreticisi yaptı. Kazakistan’ın buradaki payı da yüzde 8’e yükselirken, Rusya ve İran da diğer büyük üreticilere katıldı.
Türkiye’nin payı geçen seneye göre arttı
Araştırmaya göre, Türkiye’nin Bitcoin madenciliğindeki payı da artış kaydetti. Geçen yıl Türkiye, küresel Bitcoin madenciliğinin yüzde 0.03’lük bölümünü oluştururken bu oran son verilere göre yüzde 30’dan fazla artışla yüzde 0.04’e yükseldi.
Cambridge Üniversitesi’nden Alternatif Finans Merkezi, geçen senenin Eylül ayında da bir kripto para araştırması yayımlamış ve dünyada yaklaşık 100 milyon kişinin Bitcoin ve diğer Blockchain temelli kripto paralara sahip olduğunu açıklamıştı. 2018 yılında ise bu rakam yaklaşık 35 milyondu.