Bitcoin’in işlem doğrulama sistemi Proof of Work yine çevrecilerin hedefi haline geldi. Her sene Bitcoin’in harcadığı enerjinin, dünya ülkelerine eşit olduğu yönünde çıkarılan istatistiklerin ardından şimdi de yeni bir kampanya başlatıldı.
“İklimi değil, kodu değiştir”
Çeşitli çevre gruplarının ve Ripple şirketi yöneticisi Chris Larsen’in başını çektiği önemli isimler, Bitcoin’in İş Kanıtı (Proof of Work) sisteminin değişmesi gerektiğini vurgulayan bir kampanya başlattılar ve adını da “İklimi değil, kodu değiştir” koydular. Konuyla ilgili verdiği bir röportajda konuşan Larsen, Bitcoin’in şu anda İsveç’in harcadığı kadar enerji harcanmasına sebep olduğunu ve 5 yıl içinde bu seviyenin Japonya’yı geçeceğini belirtti.
Reklam panolarında yer alacak
“İklimi değil, kodu değiştir” kampanyası gelecek aydan itibaren ABD’de reklam panolarında da yer almaya başlayacak. Greenpeace, Environmental Working Group ve bazı yerel grupların destek verdiği oluşumdan sorumlu Michael Brune de yaptığı açıklamada şu ana kadar önemli kişi ve kurumları bünyelerine kattıklarını ve ESG uyum sözü aldıklarını belirtti:
“Biz bu kampanyanın uzun vadeli olacağını düşünüyoruz. Özellikle Bitcoin’i finanse eden ve aynı zamanda iklim değişikliğine önem veren şirketlerden de destek alacağımıza inanıyoruz. Onları, bunun çözülmesi gereken bir sorun olduğu yönünde ikna edeceğimize inanıyoruz. Goldman Sachs, BlackRock, PayPal, Venmo ve Fidelity gibi şirketlerin bu kampanyada bize önemli derecede yardımcı olacağını umuyoruz.”
Rahatsız olanlar var!
Bloomberg’in haberinde, Çin yasaklarından sonra ciddi şekilde ABD’ye göç eden madencilerden birçok eyalette önemli şikayetler olduğu da belirtildi. Özellikle madencilik tesislerinden çıkan aşırı sesin yerel halkın bir bölümünde rahatsızlık yarattığı iddia ediliyor. Çin yasaklarından sonra ABD, dünyanın madencilik lideri olmuştu. İkinci sırada ise Rusya geliyor.
Larsen’den kampanyaya 5 milyon dolar
Öte yandan verdiği röportajda önemli bir detay daha veren Chris Larsen, kampanyaya 5 milyon dolarlık destek olduğunu söyledi ve Ethereum’daki değişime parmak bastı:
“Ethereum’da sistem değişiyor. Bu olduktan sonra Bitcoin bu anlamda marjinal kalacak. Tek başına olacak. Solana, Cardano gibi yeni protokoller düşük enerji harcanması üzerine kuruldular. Bitcoin’de de bu sistem değişmediği sürece ben yatırımcılardan destek almaya devam edeceğini düşünmüyorum. Bu yüzden 5 milyon dolarlık da destek oldum. Kampanyanın başarılı olacağına inanıyorum.”
“Bitcoin’in başarısızlığını istemem”
Forbes dergisinin rakamlarına göre geçen seneki serveti 3.4 milyar dolar olan Larsen, rakip bir kripto paranın başarısızlığını istediği eleştirilerine de cevap verdi ve şunları söyledi:
“Bitcoin’i, XRP’ye bir rakip olarak görseydim. Onun yolunda devam etmesini isterdim. Hiçbir şey yapmazdım. Çünkü Bitcoin’in şu an gittiği yolun sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Ben hem Bitcoin’in hem de Ethereum’un başarılı olmasını isterim. Son yıllarda hayır işlerine konsantre oldum. İklim değişikliğiyle ilgili konularda 90 milyon dolardan fazla bağış yaptım.”
Şu anda ABD Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu (SEC) ile, hem şirketi Ripple hem de kişisel olarak davalık olan Larsen, ayrıca Bitcoin’deki İş Kanıtı sorununun ancak bir soft ya da hard fork ile çözülebileceğini söyledi ve iki türlü yaşanacak bir değişimin de Bitcoin’i çok daha az enerji harcayan bir duruma getireceğini belirtti.
“Hisse kanıtına geçme olasılığı yüzde sıfır”
CoinShares’te Bitcoin araştırmacısı ve Bitcoin madenciliği konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Chris Bendiksen ise konuyla ilgili değerlendirmesinde, Bitcoin’in PoS sistemine geçme olasılığını yüzde sıfır gördüğünü söyledi:
“Bitcoin madencilerinin, protokolün güvenliğini dağıtacak böyle bir hamle yapma konusunda istekli olduklarını düşünmüyorum. Bitcoin’in PoS sistemine geöiş olasılığı yüzde sıfırdır”