Çinli teknoloji devi Baidu, kendi metaverse hedefi için 6 yıl verdi

Teknoloji şirketlerinin büyük yatırımlar yaptığı ve çalışmalarda bulunduğu metaverse ciddi şekilde tartışılmaya devam ederken, bir organizasyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baidu'nun metaverse uygulaması XiRang'ın yöneticisi, Pazartesi günü yapılacak olan ilk metaverse toplantısı öncesinde beklentileri düşük tuttuklarını ve asıl potansiyellerine ulaşmaları için 6 senelik bir zaman düşündüklerini söyledi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Facebook’un çatı şirketinin adını “Meta” olarak değiştirmesinin ardından kripto para evreninden finansal dünyaya kadar neredeyse ekonomiyle ilgilenen birçok kişinin konuştuğu bir konu haline gelen metaverse, kripto paraların yasaklandığı Çin’de de manşetleri süslemeye başladı.

Çin’in dev teknoloji şirketi Baidu da, daha önce geliştiricilerle yapılacak olan yıllık organizasyonun sanal dünyada ve şirketin metaverse uygulaması olan XiRang’da yapılacağını açıklamıştı. Şirket bunun dünyadaki ilk metaverse toplantısı olacağını iddia ederken, düzenlenen bir ön organizasyonda ise XiRang yöneticisi Ma Jie, beklentileri düşük tutmaları gerektiğini söyledi.

“6 yıl gerideyiz”

Organizasyonda basın mensuplarının da sorularını yanıtlayan Ma Jie, uygulamanın tam anlamıyla istedikleri noktaya gelmesi için 6 yıl kadar geride olduklarını belirtti. Gazetecilerin, daha net bir zaman dilimi sorması üzerine de Jie, “Bu güzel bir soru ama benim güzel bir cevabım yok.” diyerek bu konudaki belirsizliğin de altını çizdi. Baidu şirketi, XiRang’ın geliştirmelerine 2020 yılının Aralık ayında başlamıştı.

Ma Jie ayrıca, gazetecilere gösterdiği grafikle de Baidu’nun uygulamasının, Pazartesi günkü konferans için 100 bin sanal katılımcıya ev sahipliği yapabileceğini söyledi. Baidu’nun, metaverse geliştiricileri için, sanal dünyanın altyapısını oluşturacak bir açık kaynaklı platform geliştireceğinin de bilgisini veren Jie, bu organizasyonun XiRang’ın resmen geliştiricilere açılması olduğunu da belirtti.

Uzmanlar ise Baidu’nun bu hamlesinin ve uzun dönemli geliştirme tahminin arkasında, hem metaverse’ün hala birçok kişi tarafından bilinmemesinin hem de Çin’deki regülasyon durumunun katı bir şekilde kısıtlamalar getirmesinin olduğunu ifade ediyorlar.

Baidu, ABD medyasından CNBC’ye yaptığı açıklamada, açık kaynak oluşumun, şirketin doğal bir parçası olduğunu ve açık kaynak geliştirmeyi teşvik ederek uygulamaların daha geniş ve hızlı bir şekilde benimsenmesinin plânlandığını belirtti.

Yaklaşık 22 yıl önce bir arama motoru sağlayıcısı olarak kurulan Baidu, teknolojisini bulut bilişim, yapay zeka ve robotik teknolojilere kadar genişletmiş durumda ve Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden biri konumunda…

Sürekli olarak yasaklarla gündeme gelen Çin ise, özellikle Google, Twitter ve Facebook gibi Amerikan merkezli sosyal medya ve teknoloji şirketlerini ülkede yasaklamasıyla biliniyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl