Coinbase Nedir?
“Nedir?” serimize Coinbase Nedir? sorusuna yanıt arayarak devam ediyoruz. 2020 yılının 2. çeyreğinden itibaren kurumsal yatırımcıların, yatırım aracı olarak ve varlıkları için değer koruma aracı olarak gördüğü Bitcoin’in fiyatı son dönemlerde çok ciddi miktarda artış gösterdi. Elbette Bitcoin’in konuşulmaya başlaması ile birlikte çeşitli kripto para alım, satım platfromları; yani kripto para borsaları da konuşulmaya başlandı. Bunlardan ilki Binance olursak ikinci borsayı da Coinbase olarak sizlere aktarabiliriz.
Peki Coinbase nedir? Coinbase’de listelenen ve ticareti yapılabilen kripto paralar nedir, Coinbase, hangi ülkenin borsası? Bu sorulara da yanıt vereceğiz.
Coinbase Nedir? Coinbase, kripto para yatırımcılarının, özellikle de kurumsal yatırımcıların kripto para ticareti yapmalarına olanak sağlayan bir kripto para borsasıdır. Coinbase’in bu kadar öne çıkma sebeplerinden birisi de kurumsal yatırımcıların milyarla dolarlık kripto parayı Coinbase aracılığıyla satın almalarıdır. İşte bu yüzden de Coinbase, kripto para borsaları arasında en prestijli konumda yer alıyor.
Diğer yandan Coinbase’in istatistikleri de oldukça iyi denilebilir. Neredeyse dünyanın her tarafından kripto para kullanıcılarına hizmet veren bir platform. Coinbase’in 100’den fazla ülkede, 43 milyonu geçkin doğrulanmış kullanıcı bulunuyor.
Kişisel yatırımcılarla birlikte, 7000 tane de kurumsal yatırımcısı Coinbase’i kullanarak kripto para yatırımlarına yön veriyor.
İlginizi Çekebilir | En İyi Bitcoin Sitesi Hangisi?
Borsadaki varlıkların değeri 90 milyar doların üstünde. Piyasadaki toplam işlem hacmi ise 455 milyar Amerikan dolarından fazla.
Bu konuda söylememiz gereken başka bir durum ise Coinmarketcap üzerindeki, Coinbase verileri. Coinmarketcapin borsaları verdiği puanlama sistemine göre, Coinbase Pro, yazıyı hazırladığımız, 25 Mart 2021 tarihinde, 3 milyar dolarlık işlem hacmine sahip. İşlem hacminin yanında 10 üzerinden 8.8 borsa puanı bulunuyor ve yüzlerce borsa arasında 2. sırada yer alıyor.
Yazımızın Coinbase nedir bölümünü kısaca toparlayalım. Coinbase, binlerce kurumsal yatırımcıya ve milyonlarca bireysel kullanıcıya, kripto para alım, satım imkanı sunan bir kripto para alım, satım platformudur.
İlginizi Çekebilir | Coinbase’in hikayesi: İki odalı daireden 1700 çalışanlı şirkete
Coinbase’de Hangi Kripto Paralar (Coin) Var?
Evet, Coinbase’in ne olduğunu yanıtladık. Bakalım şimdi de Coinbase’de listelenen kripto paralar hangileri?
Coinbase yukarıda da bahsettiğimiz gibi en prestijli kripto para borslaarından birisi. Bu sebeple de Coinbase, her kripto parayı listelemeye yanaşmıyor diyebiliriz. Bu sebepten ötürü de Coinbase’in listelediği kripto para sayısı diğer borsalara kıyasla daha az.
Coinbase’de 25 Mart 2021 tarihi ile işlem yapılabilen kripto para birimi sayısı 53 olarak gözüküyor.
- Coinbase’de İşlem Yapılabilen Kripto Paralar
- AAVE
- ADA
- ALGO
- ANKR
- ATOM
- BAL
- BAND
- BAT
- BCH
- BNT
- BSV
- BTC
- CELO
- COMP
- CRV
- CVC
- DAI
- DASH
- DNT
- EOS
- ETC
- ETH
- FIL
- GRT
- GNT
- KNC
- LINK
- LOOM
- LRC
- LTC
- MANA
- MATIC
- MKR
- NU
- OMG
- OXT
- REN
- REP
- SUSHI
- SKL
- SNX
- STORJ
- USDC
- UMA
- UNI
- WBTC
- XLM
- XRP
- XTZ
- YFI
- ZEC
- ZRX
Coinbase Ücretli mi?
Hayır Coinbase, ücret verere kullanabileceğiniz bir kripto para borsası değil. Coinbase’e kayıt olmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Yani kayıt olmak için veya üyeliğinizin devam etmesi için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Ancak Coinbase’de işlem yapabilmek için, borsaya işlemleriniz sırasında küçük miktarlarda komisyon ödemeniz gerekiyor.
Bu durumun korkulacak ya da çekinilmesi gereken bir durum olmadığını açıklamamız lazım. Çünkü piyasada yer alan kripto para borsalarının tümü, kullanıcıların yaptığı alım satımlar sırasında komisyon alıyorlar.
Coinbase Komisyon Oranları
Bir kripto para yatırımcısı için, en önemli konulardan birisi de borsanının, kullanılarından ödemesini talep ettiği komisyon oranlarıdır. Çünkü komisyon oranları da ufak miktarlarda yatırım yapan kullanıcılar için can sıkıcı bir hal almaya başlayabilir. Coinbase’in bu konuda rakiplerine kıyasla daha acımasız davrandığını söyleyebiliriz. Özellikle 1 numaralı kripto para borsası olan Binance ile kıyaslandığında, Coinbase’in bu konuda gerçekten acımasız davrandığını görebiliyoruz.
Coinbase’in komisyon oranı yaklaşık olarak komisyon yüzdesi %,050 olarak gözüküyor. Ancak bu konuda kesinleşmiş bir oran bulunmuyor.
Bu sebeple de Coinbase Pro, tüm borsalar arasında en çok komisyon talep eden borsalardan birisi. Geçmiş yazımızda Coinbase’in uyguladığı komisyon oranlarına değinmiştik. Yapılan zam gerçekten çok yüksekti.
Coinbase Hangi Ülkenin ve Sahibi Kim?
Coinbase, en iyi borsalardan birisi olsa da birçok yatırımcının gözünde hala Binance’in gerisinde seyrediyor. Gelin şimdi Coinbase hangi ülkenin ve sahibi kim sorusuna yanıt arayalım.
Coinbase Brian Armstrong tarafından 2012 yılında kurulmuş bir borsa. Borsanın merkezi ise Amerika Birleşik Devletleri. Coinbase’in Amerika’da hizmet verebilmek için birçok yasal lisansa sahip olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Sonuç olarak kripto para borsalarını herhangi bir ülkeyle bağdaştırmak, kripto paraların mantığına ters olsa da Coinbase, Amerika merkezli bir borsa.
Bu konuda çeşitli haberler de yer alıyor. Mesela Coinbase’in halka arza hazırlandığı da 2020’nin sonlarında çıkan haberler arasında bulunuyordu.
Coinbase Güvenilir mi?
Bir kripto para yatırımcısının borsasını seçerken soracağı en iyi sorulardan birisi de elbette borsanın güvenliğidir. Coinbase’in şu anki durumuna baktığımız zaman kullanıcılar ve kurumlar tarafından güvenli olarak görüldüğünü anlayabiliyoruz. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi milyonlarca doğrulanmış kullanıcı. 43 milyonu geçkin kripto para yatırımcısına hizmet vermek tahmin edersiniz ki kolay değildir. Ancak Coinbase bu konu da iyi bir durumda gözüküyor.
Bir diğer önemli husus ise milyonlarca dolarlık kripto para yatırımı yapan MicroStrategy şirketinin, kripto para yatırımlarını yapmak için aracı olarak kullandığı kripto para borsası Coinbase’dir.
Türkiye’de Coinbase Kullanılarak Hangi İşlemler Yapılabilir?
Coinbase birçok Avrupa Birliği ülkesinde, Avrupa ülkelerinde ve ABD’de birçok kripto para işlemini üyelerine sunsa da Türkiye’deki hizmetleri ne yazıkkı sınırlı.
Türkiye üzerinden Coinbase kullanarak sadece, kripto para alım satımı yapabiliyorsunuz. Kredi kartı, banka kartı gibi araçları kullanarak kripto para alımı da yapamıyorsunuz. Bunlarla birlikte Coinbase üzerindeki varlıklarınızı fiat paralara dönüştürüp Türkiye’deki banka hesaplarınıza gönderemiyorsunuz.
Peki Coinbase, Türkiye’de bu kadar kısıtlı hizmet verirken, nasıl kullanabilirsiniz. Elbette kripto para transferi yaparak! Buna da başka bir yazımızda değineceğiz.
Kripto para piyasası ve Bitcoin hakkında son gelişmelerden haberdar olmak için Bitcoin haberleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.