DeFi’ın kat be kat büyümesi için iki katalizör: Fusion ve Fantom

Sponsorlu

Merkeziyetsiz Finans ya da kısaltmasıyla DeFi, son dönemde çok ciddi bir büyüme kaydetti ve sektörde kilitli olan hacim geçen sene Şubat ayında 1 milyar dolar iken şu anda tam 35 milyar dolara ulaştı.

Fusion ve Fantom gibi yeni projeler ise; likit stake, çapraz zincir takasları gibi, hem birlikte çalışabilen hem de ölçeklenme problemi yaşamayan çözümler sunarak sektörün gelişimine ciddi katkı sunuyor.

Fusion’ın DCRM teknolojisi ve Fantom Vakfı’nın DAG merkezli akıllı sözleşme platformunun, DeFi sektöründeki büyümeyi önemli derecede artırması bekleniyor.

İki ağ da kullanıcıların sofistike finansal işlevlerle, şu anki blokzincirlerde bulunan ölçeklenebilirlik ve birlikte çalışabilirlik sorunlarını aşmasını sağlayarak internetin yeni devrine girmelerini sağlıyor.

[toc]

Fusion projesi

2017’de hayata geçirilen Fusion projesi, kendine özgü olan DCRM çözümü kullanılarak birden fazla blokzincirde bulunan token’ların özel anahtarlarının, dağıtılmış şekilde ve güvenle korunabileceği platform seviyesinde genel bir zincir kurdu.

Fusion projesinin tasarımının merkezinde DCRM yani “dağıtılmış kontrol hakları yönetimi”, akıllı sözleşme yaratılması ve HHCM yani “hiyerarşik hibrid konsensüs mekanizması” bulunuyor.

Projenin stratejisi ise Değerlerin İnterneti konseptinin gelişimi için yakıt sağlamak…

Fusion DCRM ve HHCM protokolleri

Fusion projesinin, düğümlerin, tahmin edilemez ve gelişi güzel defter tutma teknolojisini sağlayan HHCM’yi kullanması sayesinde sistemin güvenliği ve işlevselliği sağlanmış olur.

HHCM, Fusion projesinde bulunan şu özellikleri sağlayan araçtır:

  • DCRM katmanı ekler
  • Vârolan akıllı kontratları çalıştırır
  • Dağıtık ve kripto şifrelemeye sahip finansal bir sistem kurar
  • Kripto finans dApp katmanı elde eder

Fusion’ın kalbindeki Dağıtılmış Kontrol Hakları Yönetimi (DCRM), dijital varlıkların kontrolünü, ağın merkeziyetsiz düğüm yönetimine aktarır. Özel anahtarların Fusion ağında dağıtılmış olan kontrol mekanizması, onların saklanmasını ve erişimini de kontrol eder. Dolayısıyla tek bir düğüm ağdaki dijital varlıkların kontrolünü ele geçiremez.

Fusion ayrıca kripto varlık eşleştirmesini kullanır. Kripto varlık eşleştirmesi, kontrollü objelerin ağ üzerinde defter tutması için kullanılan token’ları aktif şekilde üretir. Dolayısıyla ağdaki token’lar, eşleştirilmiş varlıklarla özgürce etkileşime girebilirler. Daha da ötesi Fusion, kilit açma ve kapama mekanizmasıyla dağıtılmış bir kontrol sistemi de uygulamaktadır. Kilit açma ve kapama süreciyle, DCRM’de bulunan dağıtılmış “sharding” yani parçalama algoritması ile özel bir anahtar oluşturularak, kullanıcılar varlıkların sahibi olduklarını basitçe doğrulayabilmektedirler.

Kullanıcılar, varlıklarının kontrolünü merkezi bir yönetim şekliyle DCRM’ye aktarır. Yetkilendirmenin devredilmesinin tamamlanmasının ardından, kullanıcının Fusion’daki hesabı bir akıllı sözleşme tarafından güncellenir.

Fusion’ın arkasındaki ekip

Fusion Vakfı, blokzincir kontrol mekanizması şirketi BitSE’nin CEO’su DJ Qian tarafından kuruldu. En iyi küresel fintech startup’ı olmaya aday gösterilen BitSE, aynı zamanda yılın en güçlü blokzincir altyapısı ödülünü de aldı. BitSE ayrıca VeChain ve QTUM’un da kurulmasını sağladı.

Fusion’ın başarısı, teknolojisine ve arkasındaki açık kaynaklı topluluğuna bağlanabilir. Geliştirici topluluk aktif olarak platformun protokollerini ve özelliklerini sürekli olarak geliştirmektedir. Fusion, FOSC adı verilen dürüst geliştiricilerden oluşan bir gruba sahiptir. Bu grubun içinde, işinin en iyisi olan geliştiriciler, tercümanlar, tasarımcılar ve daha fazlası bulunmaktadır.

Fusion’ın kullanım alanları

Kripto paraları saklamak için DCRM’nin birçok kullanım alanı mevcuttur. Fusion, DCRM’nin varlık sahipliğini doğrulama kabiliyetiyle birlikte çeşitli kullanım durumlarını birleştirir.

Anyswap

Fusion DCRM teknolojisine dayanan Anyswap; tamamen merkeziyetsiz, kullanıcılara otomatize olmuş fiyat ve sofistike bir likidite sistemi sağlayan bir çapraz zincir takas protokolüdür. Merkezi olmayan Anyswap uygulaması; Fusion, Binance Smart Cain, Ethereum ve Fantom gibi önemli blokzincirleriyle uyumludur ve bu durum da onu ilk gerçek çapraz zincir merkeziyetsiz borsası (DEX) yapar.

Anyswap bir çapraz zincir köprüsü gibi hareket eder. Kullanıcılar istedikleri coin’i protokole koyabilirler ve merkeziyetsiz bir ekosistemde “wrapped” (sarmalanmış) token’ları çıkarabilirler. Ayrıca herhangi bir gizlilik ya da anonimlik sorunu yaşamadan coin’ler arası swap da yapılabilir. Bunlara ek olarak Anyswap, uygulamadaki takas çiftlerine likidite veren ya da bu likiditeyi geri çeken bir likidite sağlayıcısını da kullanıcılara sunmaktadır.

Öte yandan Anyswap farklın çiftlerin, desteklendikleri blokzincirlerde değiştirilmelerine izin verir. Anyswap’ın yeni versiyonu; Fusion, Ethereum, Fantom, Huobi Eco Chain ya da Binance Smart Chain temelli token’larla eşleşmeye izin vermesinin yanında, direkt eşleşme seçeneği de sunar.

Anyswap kullanıcıları işlem yaptıkları blokzincirlerinin gas ücretlerini ödemek durumundadırlar. Kullanıcılar ayrıca, toplam transferin yüzde 0,4’ünü ödemek zorundadırlar. 0,3’lük kısım likidite sağlayıcılarına, 0,1’lik bölüm de Anyswap’a gitmektedir.

Chainge

Fusion’ın DCRM teknolojisine dayanan Chainge; Ethereum ve Binance Smart Chain gibi çoklu blokzincirleri kapsayan, anında kodlanabilen finansal hizmetler sunar. Yatırım için hiçbir fonun gerekmediği, kullanıcıların erken dönem yatırımcı bekleme listelerine katılabilmeleri için ücretsiz token’lara sahip olabildiği ve özgürce kodlanabilen finansal hizmetlerden yararlanabildiği Chainge’de, ön yatırım da gerekmemektedir. Çünkü kullanıcılar, kodlanabilen finansal hizmetlere ulaşmak için, erken dönem yatırımcı listelerine katılmaları amacıyla verilen ücretsiz token’lardan da yararlanabilirler.

Bu sistemde ilginç şekilde, kullanıcılar kaldıraçlı işlemler ya da kredi alma gibi hizmetlere sorunsuz bir şekilde erişebilir ve dijital finansal araçların likidasyonunu kolayca sağlayabilirler. Buna ek olarak, Chainge’in sofistike ve kullanıcı dostu arayüzü sayesinde kişiselleştirilmiş kitle fonlaması veya değer dağıtımı formülleri gibi sayısız varlık yönetimi özelliğine de ulaşabilirler.

Kullanıcılar ayrıca kodlanmış bir banka gibi finansal hizmet sağlayabilir ve kredi verme, fon saklama ve çoklu imza servisi ile arkadaşının hesabının güvenliğini sağlama gibi kullanım alanları yaratabilir.

Basitçe Chainge, bankası olmayanları banka sahibi yapar ve kullanıcıların kendi dijital bankalarını oluşturmalarına izin verir.

Chainge’e şu anda, POIP’e dayalı olarak davet sistemiyle kaydolunabildiği bilinmelidir. Ancak bu linke tıklayarak ve referans kodunu kullanarak Chainge token’larından alabilirsiniz.

Peki Fusion iyi bir yatırım mı?

Fusion’ın teknolojisi, şu an kripto para piyasasındaki en sofistike sistemlerden biri… Kullanım alanları açısından FSN token, yüksek potansiyele sahip olmasının yanı sıra birlikte çalışma kabiliyeti, ölçeklenebilirlik, ve kullanışlı olmasıyla da ön plâna çıkar. FSN’ye yatırım yaparak onun benimsenmesine de yatırım yaparsınız.

Piyasa değeri açısından şu anda 430. sırada olsa da son dönemde artan fiyat ile FSN’nin değeri 0.75 dolara ulaştı. Fusion token’ın şu andaki piyasa değeri 36.8 milyon dolar civarındadır ve işlem hacmi de yaklaşık 16.5 milyon dolardır.

Bununla birlikte FSN token, 0.6 dolarlık direnç seviyesini kırdıktan 3,5 ay sonra da bir yükseliş rendi içine girmiştir. Bazı fiyat düzeltmelerinin yaşanması olasıdır ancak ideal araçlarla birlikte bu yatırımı doğru bir karar yönünde kullanabilirsiniz.

Fantom projesi

Fantom, geleneksel blok defter tabanlı depolama/saklama altyapısından sıyrılmaya çalışmaktadır. Bunu yapmak için de sistem, DAG tabanlı sofistike bir protokol olan Lachesis’i kullanır. Lachesis Protokolü, Fantom Opera zincirinde çalışır. Anlık işlemlerin ve önemsiz işlem ücretlerinin kullanıcılar tarafından tecrübe edilmesine olanak tanıyan blokzincir üzerinde kurulmuş olan bu uygulamaların çalışmalarını sağlar. Lachesis protokolü, Fantom’un birlikte çalışabilme ve ölçeklendirme çözümlerini dünyaya sunar.

Fantom, 2 saniyeden az bir sürede işlem gerçekleştirebildiğini kanıtlamıştır. Daha da ötesi Fantom, ağda yüzlerce düğüm ölçeklendirmek için saniyede binlerce işlem gerçekleştirebilir.

Fantom, bir aBFT konsensüs mekanizmasının üzerine inşa edilen ilk DeFi özelliklerini sunarak bu özellikleri ekosistemdeki en hızlı, en ucuz, en güvenilir ve en güvenli platform haline getirmiştir. Kullanıcılar, FTM’lerini kullanarak fUSD oluşturup, DeFi araçlarına ulaşabilir, fUSD’lerini kullanarak sentetik varlıklarla işlem yapabilir ya da faiz elde etmek için borç verip, sentetik token’ları borç alabilir.

Şimdi Fantom ekosisteminin merkezindeki bu özellikleri biraz tanıyalım:

fUSD

Fantom ağı üzerindeki bir sabit para olan fUSD, Fantom DeFi platformuna açılan kapıdır. Fantom ağı üzerindeki kullanıcılar, FTM token’larını kilitleyerek kolayca fUSD elde edebilirler. Daha da ötesi fMint, sentetik varlıkların yaratılması için kullanıcıların fUSD kullanmalarına da izin verir.

fSwap

Kullanıcılar, Fantom wallet’ın kolay kullanımı sayesinde sentetik varlıkları satın alabilirler. FTM ya da fUSD kullanılarak 170 farklı varlık ve token trade edilebilir. Bunların içinde fBTC, fETH ve diğer önemli varlıklar da bulunmaktadır.

fLend

Kullanıcılar, likidite havuzlarına sürekli olarak FTM ve fUSD koyarak ana paralarının üzerine pasif faiz kazanabilirler. Ayrıca fUSD kullanılarak sentetik varlıklar da borç verilebilir ve fSwap’ta -Fantom Wallet’ın kolay kullanımı sayesinde- trade edilebilir.

Fantom Konsensüs Mekanizması – Lachesis Protokolü

Fantom’un kalbindeki Lachesis Protokolü, Fantom ekibi tarafından oluşturulan aBFT algoritma sistemine sahiptir. aBFT konsensüs algoritması aşağıdaki özellikleri sağlar:

Lachesis Protokolü, ağdaki birleşmiş işlemlerden oluşan olay bloklarını içeren, bir Zincire yönlendirilmiş Yerel Grafik saklama sistemidir. DAG daha sonra işlemler arasında önceden gerçekleşmiş olan ilişkiyi takip eder ve her düğümdeki bağımsız işlemlerin kesin olan son sırasını hesaplar.

Buna ek olarak Lachesis Protokolü, ağ üzerinde doğrulayıcılar kullanılarak izlenen işlem ve olayları, düğümlerle düzenli olarak değiştirerek zamandan önemli ölçüde tasarruf eder.

Fantom ayrıca, proof of stake konsensüs protokolünü de kullanarak, ağı muhtemel Sybil saldırılarından korur. Bunun için doğrulayıcılardan en az 3,175,000 FTM talep edilir.

Fantom’un arkasındaki ekip

2018 yılında kurulan Fantom, yeni bir “fikir birliği algoritması” geliştirmeye çalışan bir blokzincir geliştirici ekibi olarak Güney Kore’nin başkenti Seul’de faaliyet gösteriyor. CEO Michael Kong tarafından liderlik edilen ekip mühendisler, bilim adamları, araştırmacılar, tasarımcılar ve girişimcilerden oluşuyor.

Fantom’un kullanım alanları

  • Fantom teknolojisi ve blokzincir teknolojisinin sayısız kullanım alanıyla beraber Fantom, dünyada çeşitli virüs ve hastalıkların ortaya çıkmasıyla akıllı bir tıbbi çözüm olarak genişlemeye başlayan bir projedir.
  • Fantom’un tanıttığı QR-DLT sayesinde, tıbbi ürünler ve maddeleri gerçek zamanlı olarak sofistike veritabanlarına işlenmektedir.
  • Fantom ayrıca fiziksel dosyaları da gerçek zamanlı olarak ağa işleyebilmektedir.
  • Fantom’un kullanım alanları tıbbi dağıtım zincirinin doğrulayıcılarla sorunsuz çalışmasını sağlayarak birçok hayat kurtarmıştır.
  • Fantom tüketici davranışlarını izleyip, dağıtım takibini yapar ve tüm bu süreç için sorunsuz işleyen bir güvenlik katmanı oluşturur. Fantom’a özel olan ve emir defteri yerine AMM kullanan merkeziyetsiz borsa fUNI ile, Fantom Uniswap’in verimli olan biraz daha iyi bir versiyonu olarak çalışmaktadır.

Fantom iyi bir yatırım mı?

1.7 milyar dolarlık piyasa değerini aşan Fantom, 1.2 milyar dolarlık işlem hacmine sahip ve şu anda FTM token fiyatı da 0.68 dolar. Fantom’un sayısız kullanım alanı göz önüne alındığında, şüphesiz ki Fantom yüksek potansiyelli bir yatırım olarak değerlendirilebilir. Hız ve güvenliği yanı sıra büyüme için de geniş alan sağlar. Bununla beraber ayrıca FTM, en değerli ilk 50 coin arasındadır.

Sonuç

Ortaya çıkışından beri DeFi sektörü müthiş bir büyüme içinde ve, Fusion ve Fantom gibi platformlar bu dev büyümeye katalizör olacaklar. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu platformlar birlikte çalışabilme ve ölçeklendirme gibi ana problemlere çözüm bulmaya odaklanmıştır.

Ölçeklenebilir, etkili ve birlikte çalışma kabiliyetine sahip olan bu platformlarla DeFi sektörünün benimsenmesi kitlelere yayılabilir ve sistemin içindeki büyük sorunlar ortadan kalkabilir. Fiyat ve her yükseliş trendi, benimsenmeyi ve büyümeyi sağlayacak olan ilginin her geçen gün arttığını göstermektedir.

Fusion ve Fantom’u Telegram’dan takip edin:

Sorumluluk reddi beyanı: Bu yazı, sponsorlu bir tanıtım yazısıdır. Burada yazılanlar yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım tavsiyesi olarak düşünülmemelidir. Her kullanıcı kendi araştırmasını yapmalıdır. Uzmancoin’in bu sayfadaki ürün veya hizmetle bir ilişkisi yoktur. Uzmancoin, bu sayfadaki ürün veya hizmetten doğacak riskler karşısında sorumlu tutulamaz.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl