Kurucu ortağı Serkan Bayar, günlük hayatta Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve Waves gibi kripto paralarla ödeme yapmayı ve almayı kolaylaştıran bir sistem olan DigiliraPAY‘i 5 soru ve 5 cevapla anlattı.
Kullanıcıların komisyonsuz ve hızlı bir şekilde işlem yapabileceklerini söyleyen Bayar, 2019 yılının dördüncü çeyreğinde tam olarak faaliyete geçmeyi hedeflediklerini belirtti:
DigiliraPAY nedir?
Kullanıcıların kripto paralar ile güncel kurlardan herhangi bir kayba uğramadan ödeme yaptığı, üye iş yerlerinin ise volatiliteden etkilenmeden doğrudan itibari para ile ödeme aldığı kripto para ödeme geçididir.
DigiliraPAY’in arkasında kimler var?
2017 yılında Waves Platform blok zinciri üzerinde çalışan merkezsiz kripto para borsasına Türk Lirası geçidi hizmeti vermeye başlamış Digilira ekibi ile birlikte bu yola çıkıyoruz. Çekirdek kadromuzda bulunan 2 akademik personel, 1 dijital ajans sahibi ve 1 serbest avukat ile birlikte hizmetin Waves Platform tarafından sağlanmadığı tek itibari para geçidini hayata geçirdik.
2018 yılında Waves Platform tarafından “Best Partner” ödülü ile ödüllendirildik. 2019 yılında üye iş yerlerinin de doğrudan kripto paralar ile ödeme kabul edebileceği merkezsiz kripto para ödeme geçidini hayata geçirdik. (https://github.com/digilira)
Şimdi ise, üye iş yerlerinin doğrudan itibari para ile ödeme alabileceği kripto para ödeme geçidi üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda, Anadolu Üniversitesi Akademik Girişim Geliştirme Programı ve Koç Üniversitesi KWORKS FinTech hızlandırma programı kapsamında epeyce aşama kaydettik.
Halihazırda çalışan bir ürün demomuz mevcut ancak mevzuatlar ile uyumlu çalışmak adına görüşmelerimizi sürdürüyoruz.
DigiliraPAY için yasal mevzuat nedir?
Bizler kripto paraların gündelik hayatta kullanılmasının önünün açılmasında kilit bir rol oynamak istiyoruz. Kripto paralar ile yapılan alışverişlerde, kripto paraları itibari paraya çevirerek satıcıya aktarma hizmetini vereceğiz. Konu ile ilgili BDDK ile yapmış olduğumuz toplantıda ödeme işlemlerine aracılık edebilmemiz için bir ödeme kuruluşu lisansı almamız gerektiği konusunda mutabık kaldık. Ancak, bu sistemi kapalı devre çalıştıracak sadece bir e-ticaret sitesi üzerinden faaliyetimize yakın bir zamanda başlayabileceğiz.
Üye iş yerleri için yeni ve alternatif bir ödeme alma yöntemi sağlayacağız. Muhasebe açısından kredi kartı ile ödeme veya kripto para ile ödeme almaları arasında bir fark bulunmayacak.
DigiliraPAY nasıl kullanılacak?
Kullanıcılarımıza hem merkezi hem de merkeziyetsiz deneyimi bir arada sunacağız. Cep telefonlarına yükleyecekleri cüzdanlarına Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Waves gibi kripto paraları aktarabilecek ve bizlerden bağımsız olarak bu cüzdanlarından çıkarabilecekler. Bu cüzdanların kontrolü tamamen kullanıcılarda olacak ve DigiliraPAY bu cüzdanlara ait özel anahtarları bilmeyecek. İşlemlerin çok hızlı gerçekleştirilmesi için Waves Platform blok zinciri altyapısını kullanacağız. Bu sayede kullanıcılarımız %0 komisyon ile kripto paraları kullanarak alışverişlerini tamamlayabilecekler. Aynı zamanda “Ride” dilinde yazılmış akıllı kontratlarla regülatörlerin kanun ve yönetmelikleri ile uyumlu çalışacağız.
Örneğin; kullanıcılarımız DigiliraPAY kripto para cüzdanına Bitcoin gönderebilecek ve cüzdan dışına çıkarabilecek. Alışveriş yapmak isteyen kullanıcılarımız ise kimlik onayından geçtikten sonra bir ürün veya hizmeti kripto paralar ile satın alabilecekler. Burada sistem akıllı kontratlar tarafından kontrol edilecek.
Ne zaman faaliyete geçecek?
Kısa bir süre sonra bir e-ticaret sitesinde deneme faaliyetlerimize başlayabiliriz ancak sistemin etkin bir şekilde kullanılmaya başlayacağı zamanı 2019’un 4. çeyreği olarak planlıyoruz. Faaliyete geçtikten sonra hızlıca yurt dışına açılmayı hedefliyoruz. Özellikle B2B’lerin uluslararası ödemelerinde kullanmak isteyecekleri bir ödeme altyapısını kurmak istiyoruz.