El Salvador’dan sonra Panama’dan da önemli kripto para hamlesi

El Salvador'un Bitcoin'i yasal para haline getirmesi ve kanunun bugün yürürlüğe girmesi dünyada büyük ses getirirken, bir başka Orta Amerika ülkesi Panama da hareket geçti. Daha önce bir kanun tasarısı hazırlamak istediklerini açıklayan kongre üyesi Gabriel Silva, o tasarıyı bitirdi ve meclise sundu.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Kıyı bankacılığının en önemli ülkelerinden biri olan ve tüm dünyada “vergi cenneti” olarak lanse edilen Panama’dan da kripto para hamlesi geldi. El Salvador’un Haziran ayında böyle bir adım atmasının ardından Panama’da da bu konuda hazırlıklar başlamıştı. Şimdi ise kongre üyesi Gabriel Silva, kripto paralar konusunda hazırladığı yasa tasarısını TSİ gece yarısı sundu.

Bitcoin kanunundan farklı

Yasa tasarısında ilk göze çarpan ise Bitcoin yerine “kripto para” teriminin kullanılıyor olması. Silva’nın sunduğu tasarı, Panama’nın dijital ekonomi, blok zinciri teknolojisi, kripto varlıklar ve internet konusunda dünyayla yarışan bir ülke olmasını amaçlıyor. Kanun tasarısı, ülkedeki bireylerin ve kuruluşların kripto paraları ödeme yöntemi olarak kullanabilmesine izin veriyor. Ödemeler konusuna vergi de dahil edilmiş durumda.

Ülkenin zorunlu bir para birimi yok

Panama, 1904’ten beri ABD dolarını kullanan bir ülke ancak kendine ait yasal bir parası da bulunmuyor. Ülkede şu anda kripto paralar da serbest.

“Dünya çapında bir trend”

Silva’yla bu yasa tasarısı için çalışmalarda bulunan kripto para girişimcisi Felipe Echandi, kripto paralarla ilgili mâli kurallarda kesinlik olmadığını belirtti ve şunları söyledi:

“Kripto paraların ülkedeki konumu hakkında bir kesinlik bulunmuyor. Yasa tasarısıyla biz bunu getirmek istiyoruz. Bunun dünya çapında bir trend olduğuna inanıyoruz. Tasarı, ABD’de olduğu gibi kripto paraları sermaye kazancı olarak görüyor ve KDV’nin dışında tutuyor. Bizim burada sahip olduğumuz en büyük vizyon, Panama’nın bir DAO olması gerektiğidir. Hedeflenen, kripto şirketlerinin ülkemize gelmesi”

Echandi ayrıca, Panama’nın son yıllarda bir finans merkezi haline geldiğini, bu yasa tasarısıyla da ülkenin, varlık ihraç etmek isteyen şirketler için kolaylık sağlanan bir yargı bölgesi haline gelebileceğini söyledi.

Banka hesabı borsaya bağlanabilecek mi?

Yasa tasarısında ayrıca geleneksel finansın bu yeni teknolojiye entegre edilmesinden de bahsediliyor. Konuyla ilgili konuşan Silva, geleneksel sistemin eski olduğunu belirtti ve “Bugün PayPal hesabınızı, banka hesabınıza bağlayamıyorsunuz bile…” dedi.

Muhalefet partisi Bancada Independiente’nin bir üyesi olan Silva, hem iktidar hem de muhalefet parti vekillerinin tasarıyı tartışmaya istekli olduğunu söyledi ve son 2 ayda hem merkez bankası hem de maliye bakanlığı yetkilileriyle birçok kez braraya geldiğini belirtti.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl